Nagyvilág

Egyiptom – már sehová se utazzon!

Vérontás Egyiptomban (egyiptom, )
Vérontás Egyiptomban (egyiptom, )

A Külügyminisztérium már az üdülőhelyekre sem javasolja az utazást a magyar állampolgároknak a biztonsági helyzet érdemi javulásáig.

Az egyiptomi helyzet gondos mérlegelése alapján, figyelemmel az uniós partnerek álláspontjára is, a Külügyminisztérium az utazási tanácsok további szigorítása mellett döntött, és a biztonsági helyzet érdemi javulásáig egyelőre nem javasolja az utazást Egyiptomba. A kormány honlapján közzétett közlemény szerint a szaktárca a biztonsági kockázatok minimalizálása és a magyar állampolgárok esetleges bajba kerülésének megelőzése érdekében felülvizsgálta utazási tanácsait.

A Külügyminisztérium – a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján – az ország teljes területét az „I – Utazásra nem javasolt országok és térségek” biztonsági kategóriába sorolja. Közleménye szerint a Külügyminisztérium a Kairói Nagykövetségtől, a helyi hatóságoktól, hivatalos forrásoktól, az EU tagállamaitól, a nagyobb utazási irodáktól és érdekképviseleti szervektől származó információk alapján folyamatosan elemzi az egyiptomi biztonsági helyzet alakulását.

A Vörös-tengeri védett üdülőkomplexumokban egyelőre viszonylagos nyugalom van, az egyiptomi hatóságok biztosítani tudják a külföldiek védelmét. Az egyiptomi rendőrség azonban a szállodák területén való tartózkodást tanácsolja a turistáknak Hurghadában, Sharm-El-Sheik-ben. A minisztérium nyomatékosan kéri a jelenleg e területeken tartózkodókat, hogy – a helyi rendőrség kérésének megfelelően – maradjanak az üdülőközpontok területén – írta a tárca.


Fotó: MTI/EPA/Haled el-Fíki

Az üdülőterületeken pillanatnyilag tapasztalható viszonylagos nyugalom ellenére a Külügyminisztérium már e területekre sem javasolják az utazást, az ott tartózkodóktól pedig azt kéri, “folyamatosan tájékozódjanak az utazási irodáknál, vagy azok helyi képviselőinél és kövessék nyomon a helyi hatóságok, híradások és szállásadók figyelmeztetéseit, tanácsait, utasításait, és annak megfelelően járjanak el”.

A Külügyminisztérium továbbra is kiemelten figyeli az egyiptomi biztonsági helyzet alakulását, és az ország egészének, vagy egyes területeinek besorolásán haladéktalanul változtat, amennyiben az utazási tanács módosítása indokolttá válik.
Tüntetésekkel azonban egyelőre nemcsak Kairóban, hanem az ország más területein (elsősorban a nagyvárosokban) is számolni kell, amelyek erőszakos cselekményekbe csaphatnak át, adott esetben tűzharcok alakulhatnak ki.

A jelenleg Egyiptomban tartózkodókat nyomatékosan kérik, hogy biztonságuk érdekében mindenképpen kerüljék el a tömegmegmozdulásokat, és ezek környékét is. Ha ilyet látnak, a legrövidebb időn belül hagyják el a helyszínt!. Fényképeket ne készítsenek se a tüntetőkről, se a rendvédelmi szervek tagjairól, még mobiltelefonnal sem. Folyamatosan kövessék nyomon az eseményekről tudósító híradásokat!

A hadsereg a városokban és vidéken is számos katonai ellenőrző pontot állított fel. A Külügyminisztérium kéri, hogy ezeken a helyeken kövessék a hadsereg alakulatainak utasításait, úti okmányaikról legalább másolatot minden esetben tartsanak maguknál, azt kérésre adják át az ellenőrzést végző katonáknak. Felhívjuk az Egyiptomban tartózkodók figyelmét, hogy a kairói nagykövetségen történő bejelentkezés megkönnyítheti a velük való kapcsolattartást esetleges vészhelyzetben, és elősegítheti a róluk történő konzuli gondoskodást.

A kairói magyar nagykövetség a kialakult helyzetben megerősített ügyeletet tart, biztosítva, hogy a segítséget, tájékoztatást kérő magyarok folyamatosan, a nap 24 órájában elérhessék a külképviseletet. A magyar konzuli szolgálat, szorosan együtműködve más tárcákkal, uniós partnereinkkel és az utazási irodák, biztosítók érdekképviseleti szerveivel, továbbra is segítséget nyújt az esetleg bajba kerülő magyar állampolgároknak, mindent elkövet “a bajba jutások megelőzése érdekében” – írta aKülügyminisztérium.

Közben Egyiptomban

Az egyiptomi rendőrség szombaton délután kiürítette az iszlamista hívek által elfoglalt kairói al-Fath mecsetet, amelyet szombatra virradó éjjel zárták körül a rendfenntartó erők, mivel oda húzódott vissza a megdöntött elnököt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség híveinek egy csoportja.Az iszlamisták a mecsetben egy ideiglenes halottasházat létesítettek, és mintegy 20 halottjukat helyezték el ott.

A korábbi jelentések szerint a mecsetet körülvevő rendőrök, valamint a Muzulmán Testvériség tagjai éjjel még kölcsönösen lőttek egymásra. Halottakról, illetve sebesültekről nem volt információ. Reggel volt lövöldözés, a rendőrök megpróbálták rábírni a bent lévőket a távozásra, egy részük el is hagyta a mecsetet, de mintegy hétszáz ember délutánig nem volt hajlandó kimozdulni. Helyszíni beszámolók szerint a környék lakói ütlegekkel fogadták a mecsetből kivezetett iszlamistákat.

Ezután még volt lövésváltás a Muzulmán Testvériség tagjai és rendőrök között, a MENA egyiptomi hírügynökség szerint fegyveresek a mecsetből nyitottak tüzet az imaház közelében álló páncélozott katonai járművekre. A televízióban látható volt, hogy a biztonsági erők lövéseket adnak le a mecset minaretjére. A rendfenntartóknak ezután sikerült erő alkalmazása nélkül behatolni,  az Al-Dzsazira tévé egyiptomi részlegének internetes oldalára feltett képeken úgy tűnt, a rendőrök az épület belsejében tárgyaltak a még benn maradt tüntetőkkel, hogy őket is rábeszéljék a távozásra. A kora esti órákban végül a hatóságoknak sikerült kiüríteni a mecsetet.

Mindezt megelőzően a pénteki tüntetések során több mint ezer embert tartóztattak le az egyiptomi biztonsági erők. A több száz halálos áldozatot követelő “véres szerda” után pénteken újabb összecsapások voltak a biztonsági erők, valamint a hadsereg ellen tüntető iszlamisták között. A pénteki nap nem hivatalos adatai szerint több mint 170-en meghaltak és mintegy 1300-an megsebesültek.

A The Washington Post szombati számában azt írta: két héttel az egyiptomi véres összecsapások előtt úgy tűnt, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek sikerül megállapodásra bírni Mohamed Murszi híveit és az egyiptomi hadsereget. A megállapodás értelmében az iszlamista tüntetők önként elhagyták volna az utcán felállított táboraikat, a katonák pedig cserében ígéretet tettek volna arra, hogy nem alkalmaznak erőszakot.

A kompromisszumos megoldás szorgalmazói között volt William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes, Bernardino Leon, az Európai Uniónak (EU) a Földközi-tenger déli medencéjével foglalkozó különmegbízottja, valamint Katar és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere. Állítólag Mohamed el-Baradei egyiptomi alelnök volt e kompromisszum legfőbb támogatója, de a megállapodás állítólag azért esett kútba, mert nem sikerült meggyőznie Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi vezérkari főnököt.

Az egyiptomi átmeneti kormány vezetője a Muzulmán Testvériség betiltását kezdeményezte, a kabinet tanulmányozza a kérdést – jelentette be szombaton a kormányszóvivő. Serif Sauki közlése szerint Hádzim el-Beblávi miniszterelnök a nem kormányzati szervezetek működésének engedélyezéséért felelős szociálisügyi miniszternek tett javaslatot az iszlamista szervezet jogi úton történő feloszlatására.

Egyiptom olyan háborúval néz szembe, amelyet szélsőséges erők indítottak ellene – jelentette ki szombaton az arab állam elnökének szóvivője. Musztafa Hegazi megfogalmazása szerint az államot képviselő biztonsági erők a “vallási terrorizmus” erőivel csaptak össze az utóbbi napokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik