Nagyvilág

Intő a kormánynak Strasbourgból

Európa Tanács főtitkára Thorbjoern Jagland (Thorbjoern Jagland, Európa, Tanács)
Európa Tanács főtitkára Thorbjoern Jagland (Thorbjoern Jagland, Európa, Tanács)

Az alkotmánymódosítás elhalasztására szólítja fel a magyar kormányt az Európa Tanács főtitkára. A Fidesz szerint félreértésről van szó.

Thorbjorn Jagland, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára szerdán felszólította a magyar kormányt, hogy halassza el a jövő hétfőre tervezett szavazást az alaptörvény módosításáról, és tegye lehetővé, hogy a javasolt módosításokat megvizsgálhassa a Velencei Bizottság.

“Aggályosnak tartom az alkotmánymódosítás összeegyeztethetőségét a jogállamiság elvével” – áll Jagland szerdai nyilatkozatában. A főtitkár szerint a magyar kormány újra be akarja vezetni azokat az átmeneti intézkedéseket, amelyeket az Alkotmánybíróság megsemmisített.

“Ez azt a benyomást kelti, hogy a kormány az Alkotmánybíróság felülbírálására kívánja felhasználni kétharmados parlamenti többségét, és ez veszélyeztetheti a fékek és ellensúlyok demokráciákon belüli alapelvét” – fogalmazott Thorbjorn Jagland.

Szakértői felülvizsgálat

A kérdéskör olyannyira összetett, hogy azt szakértőknek kell megvizsgálniuk, ezért szükség van arra, hogy véleményt alkosson az ET égisze alatt működő alkotmányjogi szakértői testület, a Velencei Bizottság – tette hozzá.

Jagland amiatt is aggodalmának adott hangot, hogy az átfogó módosítást már jövő hétfőn el akarják fogadni.
“Ez nem hagy teret a szakértői véleményezésnek, illetve a megfelelő eljárásnak Magyarországon” – állapította meg. Felszólította a magyar kormányt, hogy halasszák el a szavazást, és kifejezte meggyőződését, hogy a Velencei Bizottság a lehető legrövidebb időn belül áttekinti a szöveget.

Jagland nyilatkozatát azután tették közzé, hogy aggodalmának adott hangot a negyedik magyar alaptörvény-módosítási javaslat miatt az ET parlamenti közgyűlésének két jelentéstevője, aki február 25. és 27. között látogatást tett Magyarországon. A svéd Kerstin Lundgren és a cseh Jana Fischerová megállapította: a módosítási javaslat visszahoz számos olyan előírást, amelyet a magyar Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek, az ET égisze alatt működő, Velencei Bizottság nevű alkotmányjogi szakértői testület pedig az európai normákat sértőnek minősített.

A strasbourgi székhelyű, 47 európai országot összefogó ET a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartását figyeli a tagországokban.

Brüsszelben is figyelnek

Az Európai Bizottság tisztában van azzal, hogy az Országgyűlés az alaptörvény módosítására készül, és figyelemmel követi a fejleményeket, de a végleges elfogadott szöveg értelmezése nélkül egyelőre nem kíván megjegyzést fűzni a javaslat tartalmához – közölte magyar újságírói kérdésre válaszolva a brüsszeli testület szóvivője.

Pia Ahrenkilde Hansen elmondta: bízik abban, hogy a magyar hatóságok továbbra is teljesítik korábban tett vállalásaikat, és a magyar jogszabályok “mind betűjükben, mind szellemükben” összhangban lesznek az uniós szabályokkal. A szóvivő azt is megemlítette, hogy az Európai Bizottság – akárcsak eddig – minden olyan eszközzel élni fog, amelyre az unió alapszerződései lehetőséget adnak, hogy az uniós jognak érvényt szerezzen.

A Fidesz furcsálja az eljárást

„Nyilvánvaló félreértés az Európa Tanács főtitkárának az az állítása, hogy a magyar kormány újra be akarja vezetni azokat az átmeneti intézkedéseket, amelyeket az Alkotmánybíróság megsemmisített” – így reagált a Fidesz a strasbourgi intőre. A párt közleményében azt írja, nem tartja elfogadhatónak, hogy az Európa Tanács főtitkára az alkotmánymódosítás elfogadása előtt olyan előzetes ítéletet hirdessen, mely nyilvánvaló félreértésen alapul.

Magyarázatuk szerint a jelenlegi módosítás épp az alkotmánybírósági döntés végrehajtása. Az átmeneti rendelkezések több mint egy évig a magyar jogrend részét képezték, ezen idő alatt számtalan európai testület vizsgálatát kiállták. Úgy gondoljuk, hogy a kommunizmus vezetőinek nyugdíjmérséklése, a diktatúrák elítélése, vagy éppen az emberi méltóság kiemelt védelme összhangban állnak Európa közös alkotmányos hagyományával, ezért mind a tartalmi, mind az eljárási kritikák megalapozatlanok – áll a Fidesz  közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik