Nagyvilág

A magyar deficit és Orbán Brüsszelben

A magyar kormányfő együttműködést ígért, támogatásról biztosított, Brüsszel pedig további lépéseket tesz a deficit miatt.

Brüsszelben tárgyalt kedden Orbán Viktor magyar kormányfő, ahol találkozott Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével, és Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével. Közben az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei megerősítették, hogy Magyarország eddig nem hozott elegendő intézkedést annak érdekében, hogy államháztartási hiányát tartósan az unióban előírt 3 százalékos küszöb alatt tartsa.

Martin Schulz európai parlamenti elnök a sajtó előtt hangsúlyozta, hogy a magyar miniszterelnökkel nyitott szellemű és gyümölcsöző megbeszélést folytattak. Schulz a beszélgetésen magánvéleményként kifejtette a magyar alkotmánnyal és a kormányfő politikai stratégiájával kapcsolatos aggodalmait is. Schulz annak fontosságát hangoztatta, hogy a kormány ne a lakosság megosztására, hanem a megbékéltetésre törekedjen.

A parlamenti elnök elmondta: a magyar miniszterelnök neki is jelezte, hogy ha az szükségesnek bizonyul, a kormány kész módosítani bizonyos jogszabályokat. Az európai uniós szerződés – tagországok elleni eljárást lehetővé tévő – hetes cikkének esetleges alkalmazását feszegető kérdésre válaszolva Schulz azt mondta: semmi nem zárható ki, de először is azt tanácsolja az uniós intézményeknek, hogy értékeljék alaposan, hol van szó esetleges jogsértésről.

Orbán Viktor méltatta, hogy nyitott és őszinte megbeszélést tudtak folytatni, és meggyőződést fejezte ki, hogy “néhány tucat további tárgyalás után” egyet fognak érteni Schulzcal a legfontosabb kérdésekben. Jelezte: bármilyen bonyolult témáról kész konzultálni nyitott módon, és közölte, hogy teljes mértékben tiszteli a „demokrácia szíveként” jellemzett Európai Parlamentet. Az EP elnöke pedig bejelentette: megállapodtak, hogy a jövőben folytatják a nézőpontcserét.

Közben az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei megerősítették az Európai Bizottságnak a magyar deficittel kapcsolatos értékelését. Két hete közzétett értékelésében Bizottság megállapította, hogy “Magyarország nem tett megfelelő előrelépést túlzott hiánya időben és fenntartható módon történő kiigazítása érdekében”, ezért “a túlzott hiány esetén követendő eljárás következő szakaszának elindítására tesz javaslatot”. A brüsszeli találkozót követő sajtótájékoztatón Margrethe Vestager, az elnöklő dán miniszter hozzátette: ez lehetővé teszi a bizottságnak, hogy további lépéseket tegyen a Magyarország ellen túlzott deficit miatt folyó eljárásban.

A végrehajtó testület a döntés nyomán várhatóan újabb ajánlásokat készít elő Magyarország számára. Eurózónán kívüli ország esetében a kohéziós támogatások felfüggesztésének lehetősége áll fenn – közölte egy kérdésre válaszolva Olli Rehn, a brüsszeli bizottság pénzügyi felelőse.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a magyar kormány minden szükséges döntést meghoz annak érdekében, hogy az államháztartás hiányát jövőre is az Európai Unióban előírt, a bruttó hazai termékhez (GDP) képest 3 százalékban meghatározott határ alatt tartsa. Hozzátette: szorosan együtt kíván működni a brüsszeli bizottsággal, hogy tovább javuljanak a mutatók.

Orbán Viktor Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével is tárgyalt Brüsszelben. A találkozón a két politikus megvitatta az európai fiskális és stabilitási paktum helyzetét, és a magyar kormányfő örömét fejezte ki, hogy a magyar szempontból fontos szakaszok megfelelően alakulnak a tervezetben. Így elhárulhat minden akadály az elől, hogy a magyar Országgyűlés támogassa a megállapodást – jelentette ki Orbán.

Orbán Viktor a nap végén találkozott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, aki közölte a magyar kormányfővel, hogy gyors választ vár az Európai Bizottság múlt héten felvetett aggodalmaira a magyar és az uniós joganyag eltérését illetően. Orbán a találkozó után közölte, hogy Magyarország eláll a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonásától, de abban nem enged, hogy a jegybankelnöknek a magyar alaptörvényre esküt kell tennie.

A találkozón szó esett a bírói tevékenység felső korhatárával, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatban megfogalmazott brüsszeli aggodalmakról is. Orbán szerint bár maradtak tisztázandó kérdések, minden téren előrelépést hoztak a brüsszeli tárgyalások, és derűlátóan nyilatkozott a pénzügyi támogatásról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. Közölte azt is, hogy javasolni, hogy Magyarország csatlakozzék a készülő uniós pénzügyi paktumhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik