Nagyvilág

További EU-lépések Magyarország ellen a túlzott deficit miatt

Jóváhagyták az EU-miniszterek az Európai Bizottság javaslatát a magyar deficiteljárás folytatására.

Megerősítették az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden az Európai Bizottságnak azt az értékelését, hogy Magyarország eddig nem hozott elegendő intézkedést annak érdekében, hogy államháztartási hiányát tartósan az unióban előírt 3 százalékos küszöb alatt tartsa.

A brüsszeli találkozót követő sajtótájékoztatón Margrethe Vestager, az elnöklő dán miniszter hozzátette: ez lehetővé teszi a bizottságnak, hogy további lépéseket tegyen a Magyarország ellen túlzott deficit miatt folyó eljárásban.

Olli Rehn, a brüsszeli bizottság pénzügyi felelőse az ülésen megismételte a végrehajtó testület azon álláspontját, hogy a tavalyi és idén várható kedvező hiánymutató elsősorban egyszeri intézkedéseknek köszönhető, és nem garantál hosszabb távon fenntartható deficitkorlátozást. A biztos elsősorban azt emelte ki, hogy Magyarország számára “itt az ideje a cselekvésnek”, annak, hogy a gazdaság visszakerüljön a megfelelő kerékvágásba. Ez fontos annak érdekében is, hogy megkezdődjenek a közvetlen tárgyalások az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – tette hozzá.

Eurózónán kívüli ország esetében a kohéziós támogatások felfüggesztésének lehetősége áll fenn, és a miniszterek mostani döntését követően a bizottság fontolóra veheti ezt az opciót – erősítette meg Rehn egy kérdésre válaszolva.

A magyar delegációt vezető Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az MTI értesülései szerint a találkozón azt hangsúlyozta, hogy a kormány nehéz gazdasági helyzetet örökölt, az ország gazdasága nyomás alatt van, és ezért a hagyományostól eltérő intézkedéseket is kénytelen volt alkalmazni az államháztartás konszolidálásának érdekében.

A magyar miniszter uniós források szerint azt is kiemelte, hogy az országban átfogó szerkezeti reform folyik, és ennek köszönhetően a szerkezeti egyenleg is javulni fog. Megerősítette azt is, hogy idén a hiány az előírt uniós küszöb alatt marad.

Matolcsy György a megbeszélés után kijelentette: a kormány minden szükséges döntést meghoz a kormány annak érdekében, hogy az államháztartás hiányát jövőre is az Európai Unióban előírt, a bruttó hazai termékhez (GDP) képest 3 százalékban meghatározott határ alatt tartsa.

Matolcsy György hangsúlyozta: jelenleg is nagyon közel van a magyar kormány és a bizottság várakozása, hiszen Olli Rehn pénzügyi biztos most is megerősítette, hogy a végrehajtó testület 3,25 százalékos hiányt prognosztizál 2013 végére, a kormány pedig úgy számol, hogy a deficit a 3 százalékos küszöb alatt marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik