Nagyvilág

Orbán derülátó, Barroso gyors választ vár

Az Európai Bizottság elnöke gyors választ vár a magyar féltől a múlt héten felvetett aggodalmakra.

Minden téren előrelépést hoztak a brüsszeli tárgyalások, de még maradtak tisztázandó kérdések az Európai Bizottsággal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Az uniós politikus a megbeszélésen megerősítette, hogy gyors választ vár a magyar féltől az Európai Bizottság múlt héten felvetett aggodalmaira a magyar és az uniós joganyag eltérését illetően. A végrehajtó EU-testület kész azonnal értékelni a magyar válaszokat, amint azok megérkeznek hozzá – tette hozzá Barosso, a megbeszélés után kiadott közleményében.

Jegybanki szabályozás

A kormányfő – mint közölte – a jegybanki szabályozást illetően abban nem tudott engedményt tenni, hogy a jegybankelnöknek a magyar alaptörvényre esküt kell tennie, valamint hogy a jegybankelnök fizetésére is vonatkozik a közszférában általános fizetési plafon előírása. A Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonásától viszont eláll Magyarország – közölte Orbán.

Bírák és adatvédelem

Az Európai Bizottság a jegybanki függetlenség ügye mellett két másik témában – a bírói tevékenység felső korhatárát illetően, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatban – is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az előbbivel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, a magyar fél itt nem lát diszkriminációt, hanem a nyugdíjszabályozás egységesítéseként fogja fel a témát. Az adatvédelmi hivatalt illetően nem lát gondot, szerinte van lehetőség a hivatal jogállásának megerősítésére.

Hiteltárgyalások

Orbán Viktor derűlátónak mondta magát azzal kapcsolatban, hogy hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi támogatásról szóló megállapodásról. Magyarország kész a tárgyalások megkezdésére – közölte újságírókkal a kormányfő a Barrosóval történt megbeszélést követően.

Uniós pénzügyi paktum

Orbán Viktor közölte azt is, hogy javasolni az Országgyűlés illetékes bizottságának, hogy Magyarország csatlakozzék a készülő uniós pénzügyi paktumhoz. Elmondta, hogy a pénzügyi paktumhoz az eurózónán kívüli EU-országok is csatlakozhatnak majd, de a szövegezési munka során megerősödött az az elem, hogy a következményeket a paktumhoz csatlakozóknak csak az euróövezetbe való belépés után kell majd viselniük. Szintén a paktumhoz való magyar csatlakozás mellett szól – tette hozzá Orbán -, hogy a tervezetben már nincs benne az adóharmonizáció terve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik