Nagyvilág

Levelet írtak amerikai kongresszusi képviselők Orbánnak

Az amerikai kongresszus 13 tagja írt levelet a magyar miniszterelnöknek, melyben az egyházügyi törvénnyel szembeni éles kritikát fogalmaznak meg.

Levelet intézett az Egyesült Államok 13 kongresszusi képviselője a magyar miniszterelnökhöz az egyházügyi törvény ügyében, amelyet éppen hétfőn meszelt el az Alkotmánybíróság. A levélben, melyet a Magyar Narancs közölt le, a kongresszusi képviselők sérelmezik, hogy az új törvény több mint 350 vallási csoportot foszt meg a bejegyzett státusztól.

“A törvény elfogadásával 2012. január elsején gyülekezetek ezrei – metodistáktól kezdve evangéliumi gyülekezeteken keresztül muszlimokig bezárólag – veszítik el automatikusan bejegyzett státuszukat. Az is aggodalommal tölt el minket, hogy az „újrabejegyzéshez” és a törvényes elismertséghez hét kritérium teljesítésére és a parlament kétharmados többségének szavazatára van szükség” – írják a kongresszusi képviselők.

A 13 honatyának nem tetszik az sem, hogy parlamenti képviselők kétharmada fogja értékelni és ítéletet mondani hitek, doktrínák és értékek felett, valamint eldönti, mely csoportok elfogadhatók, és melyek nem. “Ez a helyzet a folyamat átpolitizálásához fog vezetni, és megsérti az állam azon kötelességét, hogy a vallás dolgaiban semleges maradjon”.

Az éles hangú levél szerint a törvény ellentmondásban áll az Európai Unió, az Európa Tanács, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint az ENSZ emberjogi normáival és eszközeivel, és semmibe veszi az Emberi Jogok Európai Bíróságának vonatkozó határozatait”.

A kongresszusi képviselők azon szándékuknak adnak hangot a levélben, hogy “nyomatékosítsuk az Európai Parlament felhívását a magyar kormányhoz, hogy „biztosítsa minden állampolgár jogainak egyenlő védelmét”, és hogy megismételjük az amerikai külügyminiszter felhívását a magyar kormányhoz”.

Végül egy erős felszólítással zárul a levél: “Felszólítjuk az Ön kormányát, hogy az új törvényt alaposan dolgozza át, hogy összhangba kerüljön a magyar Alkotmánnyal, és mindazokkal a nemzetközi emberi jogi egyezményekkel, amelyeket Magyarország is aláírt és ratifikált”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik