Belföld

Az EU kikényszerítené Orbán bukását?

Hárompontos ultimátumot kapott Orbán Viktor a brüsszeli küldöttségtől - értesült a hvg.hu.

A gazdasági lap úgy tudja, az EU a jegybanktörvény-tervezet, az egykulcsos adót kétharmados törvénybe bebetonozó javaslat visszavonása mellett csak a szigorú ellenőrzéssel járó IMF-hitelhez járult hozzá. Az egyeztetések megszakítása Olli Rehn, uniós pénzügyi biztos döntése volt, miután a kormányfő jelezte, ezeket a feltételeket nem tudja elfogadni. . A kormányban és a Fideszben úgy vélik, az Európai Bizottság szándékosan kért „lehetetlent” a kormányfőtől, akinek így akarják kierőszakolni a távozását.

A hvg.hu-nak a tárgyalásokra rálátó, neve elhallgatását kérő befolyásos kormánypárti politikus azt mondta: az IMF misszióvezetője, Christoph Rosenberg engedett volna, de az uniós biztos emberei eleve úgy jöttek Magyarországra, hogy tudták, most nem lesz megegyezés. Az EU – részben az amerikai diplomácia támogatását is élvezve – olyan helyzetet próbál teremteni, hogy szakértői kormány vegye át az irányítást, állítólag az utóbbi hetekben folyamatosak a tapogatózások, fideszes politikusokat is megkerestek, de a kormánypárt és a kabinet felzárkózott Orbán mögé.

A hvg.hu által megkeresett kormányzati és fideszes források az utóbbi napok fejleményei ellenére optimisták. Szerintük az IMF-EB-küldöttség távozása nem jelenti a tárgyalások végét, és jövő év elején meg fognak egyezni. Orbán Viktor abban bízik, hogy az EU-s stabilitási paktumról folyó tárgyalásokon partnerekre talál a kilenc hezitáló tagállam között, amivel javíthatja Magyarország alkupozícióját.

A kormány eleget tett tájékoztatási kötelezettségének

A kormány az Európai Központi Bank felé minden szempontból eleget tett a tájékoztatási kötelezettségének – mondta a kormányszóvivő a köztévé reggeli műsorában. Giró-Szász András “teljes tévedésnek” nevezte, hogy össze kívánnák vonni a jegybankot a PSZÁF-fal. Szerinte csak aról van szó, hogy ha ez a jövőben felmerül, az ne legyen alkotmányellenes. Lázár János a minap tudatos provokációnak nevezte és visszautasította Mesterházy Attila állítását, amely szerint a Fidesz frakcióvezetője Hódmezővásárhelyen, az elmúlt hetekben házigazdája volt egy olyan megbeszélésnek, amelyen miniszterelnök-váltásról volt szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik