Nagyvilág

Ismét az arab világ felé fordul az Orbán-kormány

Államkötvény-vásárlásáról és közvetlen légi közlekedésről is tárgyal a kormányfő delegációja Szaúd-Arábiában.

Orbán Viktor szerint újra kell indítani a politikai párbeszédet, és meg kell kezdeni a gazdasági együttműködést Szaúd-Arábiával, Magyarország és a közel-keleti állam kapcsolatrendszere ugyanis az elmúlt években lényegében zátonyra futott.

A kormányfőt szaúd-arábiai, háromnapos látogatásának első napján, a fővárosban, Rijádban fogadta Abdallah bin Abdel-Aziz, az ország királya, egyben miniszterelnöke.

Orbán Viktor kifejtette: egy politikai és üzleti delegáció élén érkezett az országba, ahová tíz évvel ezelőtt már vezetett egy hasonló delegációt, amikor a magyar gazdaság jelentős külkereskedelmi partnerei közé akarták bevonni az arab világot. Miután 2002-ben elveszítették a választásokat, ez a kapcsolatrendszer lényegében zátonyra futott – mondta.

A királlyal folytatott megbeszélésről szólva közölte: felhatalmazást kaptak arra, hogy öt témában, mezőgazdasági, vízgazdálkodási, egészségügyi, oktatási és sportügyekben megpróbáljanak konkrét érdemi együttműködést kialakítani a két állam között.

A szaúdiak esetleges államkötvény-vásárlásáról elmondta: áttekintik, van-e lehetőség ebben vagy bármilyen más természetű pénzügyi finanszírozásban az együttműködésre. Megjegyezte: több mint egy éve megbízott egy, az arab világban aktív svájci-magyar bankárt azzal, hogy készítsen elő ilyen típusú együttműködést. “Kedden meglátjuk, mire jutott” – fűzte hozzá.

Orbán Viktor a legnagyobb problémának azt nevezte, hogy nincs közvetlen légi közlekedés Szaúd-Arábia és Magyarország között. Át kell gondolni, hogyan lehet a szaúdi turistákat Magyarországra vinni – tette hozzá. “Meglátjuk, egyelőre a szegény Malév lerongyolódott állapotban van, hónapról hónapra küzdünk az életben tartásáért” – fejtette ki.

Emlékeztetett: ma 280 szaúdi diák tanul magyar egyetemeken; javasolta az uralkodónak, hogy ezt a számot többszörözzék meg.

A tárgyaláson szóba került az is, hogy Magyarország mint keresztény ország és Szaúd-Arábia mint iszlám ország nem a civilizációk összeütközésében, hanem azok szövetségében érdekelt.

A kormányfő összegzése szerint a következő évben már látható jelei lesznek az élénkülő szaúdi-magyar kapcsolatoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik