Gazdaság

Felhördültek az osztrákok Orbán terve miatt

Az osztrák külügyminiszter szerint Ausztria bankjait létükben fenyegeti a magyar koncepció. A pénzügyminiszter levélben tiltakozik.

Maria Fekter hétfőn Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek írt levelében tiltakozott a devizahitelek hivatalosan rögzített árfolyamon tervezett “kényszerátváltása” ellen – írta keden a Wirtschaftsblatt az APA osztrák hírügynökség tudósítása alapján. Fekter szerint a lépés “hatalmas és azonnali veszteségekhez” vezet az egész magyar bankrendszerben és “veszélyezteti Kelet- és Közép-Európa egészének pénzügyi stabilitását”.

Az osztrák pénzügyminiszter szerint “a tervezett intézkedések a jogbiztonság olyan mértékű sérülését jelentik, amelyre eddig egyetlen EU-tagországban sem volt példa”. Úgy vélekedett, hogy az intézkedés piacgazdaságban elfogadhatatlan gyakorlat, és “nem felel meg a várakozásoknak, amelyeket egy befektető egy működő piacgazdasággal és demokráciával szemben támaszthat”.

Fekter szerint ha valóban érvénybe lép a törvény, legalábbis biztosítani kell a magyar és a külföldi kézben lévő bankok egyenlő bánásmódját – írta a lap. Az osztrák miniszter emlékeztetett az úgynevezett Bécsi Kezdeményezésre. Ennek keretében a külföldi bankok 2009-ben vállalták, hogy nem vonnak ki tőkét a térségből.

Az osztrák külügyminiszter hétfőn nap Brüsszelben azt mondta, Ausztria bankjait “létükben fenyegeti” a magyar devizahitelesek gondjainak megoldására kidolgozott kormányzati program. Michael Spindelegger szerint az osztrák bankok mintegy hatmilliárd euró erejéig érintettek a magyarországi devizahitel-állományban. Osztrák részről felvetették, hogy szükség esetén lépnie kellene az Európai Bizottságnak, az Európai Bírósághoz lehetne fordulni.

Megdöbbenéssel fogadta a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére vonatkozó magyarországi javaslatot az osztrák jegybank (OeNB) – jelentette hétfőn az osztrák hírügynökség. Az OeNB szerint a megoldás jogbizonytalanságot okoz.

A Magyar Bankszövetség szintén elfogadhatatlannak tartja a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetőségét. A bankokat érintő többi javaslatról kész tárgyalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik