Nagyvilág

“Németország fölszámolja önmagát” – folytatódik a drámai vita

Egyre élesebb a muzulmánok szerepét bíráló könyvről szóló politikai belviszály a német baloldalon.

Thilo Sarrazin a neves és tekintélyes bankár ellen fegyelmi eljárást indított a hét elején az SPD vezetősége. A megtámadott tekintélyes bankár nyílt levélben válaszolt az őt ért vádakra. A tekitélyes bankár azt veti a pártelnöke szemére, hogy az a “gyűlöletet prédikáló hitszónokok szálláscsinálójává” akarja stilizálni őt, miközben kiforgatja a szociálpolitikáról vallott nézeteit. A Frankfurter Allgemeine Zeitung hétvégi számában közzétett levélben Sarrazin visszautasítja a pártelnök állításait. Azok szerinte az összefüggésekből kiragadott és meghamisított idézeteken alapulnak, amelyeket az SPD elnöke az ő augusztus végén megjelent Deutschland schafft sich ab (Németország felszámolja magát) című könyvéből vett.

“Aki ma elgondolkozik a jövőről, és kitér az intelligencia, a genetika és az evolúciós biológia kérdéseire is, azt nem szabad reflexszerűen azzal gyanúsítani, hogy diszkriminálni akar embereket, illetve korlátozni akarja jogaikat, szabadságukat vagy méltóságukat. Téziseimről lehet vitatkozni. Az a kísérlet viszont, hogy száműzzük a demográfiai és népesedéspolitikai kérdéseket a politikai közbeszédből, nem vezet sehová. A német szociáldemokráciának nem kellene elzárkóznia a fenti kérdések elől” – szögezi le a levél végén Sarrazin.

A 65 éves bankár az utóbbi időben tett nyilatkozataival, valamint augusztus végén megjelent könyvében élesen bírálta a muzulmán bevándorlókat. Többek között azt állította, hogy az arab, török, bosnyák bevándorlók vallási és kulturális hagyományaik miatt képtelenek beilleszkedni. Népes családjaik révén rengeteg pénzbe kerülnek a német államnak, amit a gazdasági tevékenységükkel hajtott haszon messze nem ellensúlyoz. Értelmi képességeik elmaradnak a németekéi mögött, s mivel szaporodási mutatójuk jóval magasabb, mint a németeké, néhány évtized múlva ők alkotják majd a többséget német földön, ami a társadalom “elbutulását” vetíti előre.

Az SPD elnöke és számos vezető funkcionáriusa úgy vélte, hogy a fenti nézeteivel Sarrazin elhagyta a szociáldemokrácia eszmeiségét. A párttagság többsége viszont – a központnak címzett levelekben és e-mailekben – helyeselte a bankár véleményét. Több prominens SPD-tag szót emelt a tervezett kizárás ellen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik