Nagyvilág

Száműzhetik az iskolák faláról a feszületet

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma ismét jogellenesnek minősítette, hogy az olasz állami iskolák minden osztálytermében függ egy-egy kereszt. Az olasz kormány kitart amellett, hogy az iskolai feszületre szükség van, mert ez az olasz állam történelmi jelképe. Ladocsi Gáspár, esztergomi segédpüspök szerint a magyar állami iskoláknál érdemes lenne a tanári karnak szavazni a vallási jelképek használatáról.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma úgy határozott, hogy a kereszt használata az állami közoktatási intézményekben sérti a diákok szabad vallásgyakorlásához és lelkiismereti szabadságához fűződő jogát, és elsősorban a katolicizmus, illetve a kereszténység jelképének ítélte a keresztet. A Vatikán természetesen tiltakozik, szerintük a kereszt Olaszország történelmi öröksége. Az olasz kormány is osztja a véleményt. Egy még novemberben készült felmérés szerint az olaszok 84 százaléka is támogatja, hogy legyenek a feszületek az osztálytermekben. A megmaradt kisebbség azonban elavultnak tartja ezt a szokást – rájuk is hivatkozik a bíróság.

2009 novemberében az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében már jogellenesnek nyilvánította a keresztek „uralmát” az iskolákban. A 19. század második felétől kezdődően minden állami iskola minden osztálytermében található volt kereszt a falon. Az ügyet egy olasz édesanya indította el még 2001-ben, miután élesen bírálta, hogy gyermekeinek sérül a szabad gondolkodáshoz való joga azáltal, hogy minden tanteremben szembesülnek a korpusz látványával. Az olasz bíróságok rendre elutasították az anya kérelmét, arra hivatkozva, hogy ez nem vallási, hanem inkább állami és történelmi jelkép. Az édesanya ekkor az állam vallási függetlenségének megszegéséért nemzetközi szintre emelte az esetet. Novemberben a bíróság ajánlásában betiltotta a keresztek használatát az állami közoktatási intézményekben.

Nálunk is lehetnek visszaélések

Ez az eset nem csak speciálisan az olasz területeket érinti. már Magyarországon is volt ebből konfliktus az állami iskolákban. „A kereszt a kereszténységhez tartozás jele – véli Ladocsi Gáspár esztergomi segédpüspök. – A feszületet nem tilthatják be a templomokon, viszont mi sem erőltethetjük a megjelenését az iskolákban. Tiszteletben kell tartani mások véleményét, de nem szabad hagyni, hogy elnyomjanak bennünket.”

Dr. Ladocsi Gáspár szerint a megoldás az lenne, ha az állami intézményekben a tanári kar szavazást tartana. Ha a kétharmad igényli a kereszt és egyéb vallási jelképek jelenlétét, akkor ott függjön feszület a falon. Viszont szükség lenne kontra-szavazásra is, hogy aki nem igényli a feszület jelenlétét, indokolja, s így a helyzetről reális képet kapnának a döntéshozók.

Ladocsi részben egyetért az olasz bíróság döntésével, részben elítéli azt. Szerinte három lehetséges út létezik: az egyik, hogy a semleges, állami iskolákban helyezzenek vallási jelképeket a falakra, de azt a tanári kar egyetértésével tegyék. A másik út, hogy az intézményben zajló hitoktatáshoz külön helyiséget kell biztosítani a diákok számára, s ott bátran használhatnák az adott felekezet jelképeit. A harmadik út, hogy a plébániák által támogatott iskolák, illetve a hivatalos egyházi intézmények esetében – mint ahogy az természetes elvárás is – ott kell lennie a jelképnek. Viszont az nem működőképes formula, hogy egyetlen helyiségben több felekezet szimbóluma egyszerre van jelen.

Vallási jelképek külföldön

Bár „kötelező” jelleggel csupán Olaszországban függnek a keresztek a falon, több államban is megtalálható a katolikus feszület az állami iskolákban. Olyan, főleg katolikus és ortodox államok csatlakoztak Olaszországhoz az ügyben, mint Örményország, Bulgária, Ciprus, Görögország, Litvánia, Málta, Románia és Oroszország. A bírósági ítélet óta más országok is próbálják szabályozni a vallási jelképek használatát az állami intézményekben, több-kevesebb sikerrel.

Németországban szintén ki szeretnék tiltatni a keresztet a termekből, arra hivatkozva, hogy „a kereszt ugyanúgy nem tartozik az oktatáshoz, mint a fejkendő viselete” – jelentette ki az egyébként muszlim származású szociális miniszter, Ayguel Oezkan.

Spanyolországban is függ minden intézményben egy-egy feszület. A kormány már itt is tett lépéseket annak érdekében, hogy kitiltsa őket az állami iskolákból. E kérdésben állam és egyház élesen szembekerült egymással. A spanyol püspöki konferencia múlt vasárnap határozottan kiállt a vallási szimbólumok használata mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik