Nagyvilág

Békefenntartásból maradnak az oroszok Grúziában

Grúziában továbbra is orosz csapatok állomásoznak, indoklásuk szerint azért, hogy békefenntartóik a helyükön legyenek, ha ismét éleződne a konfliktus. Helyszíni tudósítók szerint tönkretették Poti kikötőjét. Az amerikaiak szállítógépeket küldtek Tbiliszibe, humanitárius célból, az oroszok azonban aggódnak, mi is van a gépeken.

Az orosz vezérkari főnök helyettese szerint Grúzia támadásának célja Dél-Oszétia ellen az orosz békefenntartók „tönkretétele volt”. Anatolij Nogovitszin szerint „a békefenntartóink elleni támadás olyan átfogó jellegű volt, hogy egyszerűen eszközök hiányában képtelenek voltak megvédeni magukat” – idézi a vezérkari főnök helyettesét a Russia Today angol nyelvű kiadása. Hozzátette: lényeges Oroszország számára, hogy fenntartsa békefenntartó erőit a régióban, ha a konfliktus újra kitörne.

Békefenntartás céljából maradnak?

Ami Ukrajna fenyegetését illeti – hogy az ország megkísérli korlátozni az orosz fekete-tengeri flotta mozgásterét – szerinte egyértelmű kétoldalú egyezmények szabályozzák a jelenlétet. „Most (az ukránok) azt állítják, hogy a dolgok megváltoztak, mivel egy új főparancsnokunk van. Ez értelmezhetetlen” – hangsúlyozta Nogovitszin.

Ezt megelőzően az orosz elnök felhívta a dél-oszétiai orosz békefenntartókat, hogy maradjanak a helyükön, kivédendő egy újabb grúz támadást. „Az oroszok védelme az állam közvetlen feladata” – mondta Medvegyev elnök, kifejezve együttérzését a konfliktusban elhunytak hozzátartozóinak, s ígéretet tett arra, hogy a moszkvai kormány minden lehetséges módon támogatja őket. A nyilatkozat az abház és a dél-oszét elnökkel való találkozó után történt.

Mi van az amerikai gépeken?

A The Guardian csütörtök délutáni jelentése szerint az Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot, hogy szabotálja a grúziai repülőtereket, valamint az ország katonai infrastruktúráját. Eközben Moszkva viszontvádjai szerint az amerikai C-17 szállítógépek gondokat okoznak a konfliktusban. A vezérkari főnök helyettese, Nogovitszin tábornok egy sajtóértekezleten azt mondta, hogy az „orosz békefenntartók jelenléte Poti kikötőjében hírszerzői tevékenységre korlátozódik. Amint a brit újság megjegyezte, korábban a vezérkar tagadta orosz erők jelenlétét a kikötőben.

Kérdés, hogy valójában mi van a hivatalosan humanitárius segélyek szállításával kiküldött amerikai C-17 szállítógépeken. „Ez komoly aggodalmat okoz az oroszoknak” – tette hozzá a tábornok.

Elfeledhetjük Grúzia integritását?

A The Daily Telegraph szerint Moszkva szabotálja a francia elnök közvetítésével létrehozott tűzszünetet, miközben az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov bejelentette, hogy a „világ elfeledkezhet Grúzia területi integritásáról.” Az újság idéz egy grúz kormányszóvivőt, aki szerint „az orosz csapatok tönkreteszik Gori várását. Aknákat telepítenek, s mindeközben mindent tönkretesznek Poti kikötőben, valamint használhatatlanná teszik az újonnan megépített nyugat-grúziai utakat is.”

A Fehér Ház szóvivője egyértelműen visszautasította Lavrov kijelentését. „Az Egyesült Államok álláspontja nem változik Grúzia területi integritását illetően, bárki bármit is mond” – idézte a szóvivő szavait az Associated Press. Dana Perino szerint az orosz külügyminiszter nyilatkozata „hencegés”, amelyet „figyelmen kívül hagyunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik