Nagyvilág

Fegyverkezési együttműködésben is megállapodott Sarkozy és Kadhafi

Tízmilliárd eurós francia-líbiai szerződést hozott tető alá hétfőn Moammer Kadhafi líbiai elnök és Nicolas Sarkozy francia elnök. Az egyik megállapodás fegyverkezési együttműködésról szól, de 10 darab Airbus és egy tengervíz sótlanításához szükséges atomrektor is bekerült a megálapodásba.

Közel tízmilliárd euró értékben kötendő francia-líbiai szerződésről tett bejelentést hétfőn Moammer Kadhafi líbiai elnökkel folytatott párizsi megbeszélése után Nicolas Sarkozy francia elnök, aki szerint az egyik megállapodás tengervíz sótalanításához szükséges atomreaktor felépítéséről szól.

Sarkozy szerint különféle gazdasági egyezményeket írnak alá, s az egyik megállapodás fegyverkezési együttműködésről szól. A szerződésekről egyelőre kevés részletet lehet tudni, a megállapodásokat az este írják alá Párizsban.

Kadhafi egyik fia korábban azt mondta a Le Figaro című francia lapnak nyilatkozva, hogy a tárgyalásokon szó lesz egy hárommilliárd eurós Airbus-ügyletről is.

Két líbiai légitársaság hétfő este közölte, képviselőik Kadhafi és Sarkozy jelenlétében 21 Airbus-gép – tíz darab A350-es, hét darab A320-as és négy darab A330-as típusú utasszállító – megrendeléséről írt alá megállapodást Párizsban.

Ezt megerősítette a francia államfői hivatal egy meg nem nevezett tisztségviselője. Az aláírásokkal a júniusi párizsi légi bemutatón aláírt szándéknyilatkozatokat öntötték végleges formába. Akkori becslések szerint csak a megrendelés alig több mint felének, 11 gépnek az összértéke kétmilliárd dollárra rúg.

A Le Figaro úgy tudja, hogy Líbia 14 Rafale típusú, francia gyártmányú vadászgépet és 60 helikoptert is megrendelt Kadhafi hétfő párizsi látogatása alatt.

A Dassault Aviation repülőgépgyár által gyártott Rafale új változata többfunkciós, vadász- és bombázógép feladatait egyszerre ellátó harci gép.

Sarkozy elnök hivatalát egyelőre nem lehetett elérni, hogy kommentálja a hírt, a Dassault szóvivője pedig nem kívánt reagálni az értesülésre.

Kadhafi párizsi útját nem fogadta egyöntetű lelkesedéssel a francia közvélemény: a sajtó szinte egyként elítélte azt, hogy harmincnégy év után először ötnapos hivatalos látogatásra Párizsba érkezett a líbiai vezető, aki egykoron hírhedt volt arról, hogy támogatja a nemzetközi terrorizmust.

Sarkozy a megbeszélés után úgy nyilatkozott, hogy a megállapodások jutalom gyanánt járnak Tripolinak, amiért változtatott magatartásán. “Bíztatnunk kell azokat, akik lemondanak a terrorizmusról, akik lemondanak az atomfegyverekről” – hangoztatta Sarkozy.

Reagálva a kritikákra, a francia elnök leszögezte, hogy országának “tárgyalnia kell mindenkivel, aki vissza akar térni a tisztesség útjára és a nemzetközi közösségbe”.

Sarkozy haladást kért tárgyalópartnerétől az emberi jogok líbiai érvényesítése terén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik