Nagyvilág

Idén már nem jön Bush

A vízummentesség nem elérhetetlen álom, Táncsics börtönét pedig már akár idén visszakaphatjuk – fogalmazott April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Bár a magyar–amerikai kapcsolatok régóta nem voltak ilyen intenzívek, Bush az idén nem látogat hozzánk – tette hozzá.

A magyar–amerikai kapcsolatok szempontjából kiemelkedő évnek értékelte 2006-ot April H. Foley amerikai nagykövet asszony, aki George W. Bush látogatásán kívül az 56-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett egyesült államokbeli ünnepségeket is méltatta keddi sajtótájékoztatóján.


Pédát mutatunk demokráciából

Foley szerint hazánk különösen nagy tapasztalatokat szerzett a diktatúra utáni békés demokratikus átalakulás terén, az Egyesült Államok pedig számít arra, hogy ezt a tudást az afganisztáni misszió során kamatoztatni lehet. Az Afganisztánban működő magyar PRT munkájával kapcsolatban megjegyezte, hogy az amerikai egységekkel való minél szorosabb együttműködésre kell törekedni, valamint már folynak a tárgyalások egy magyarországi PRT-tréningközpont létrehozásáról.

A nagykövet asszony a politikai változás előtt álló Kuba esetében is követendő példaként állította a vértelen magyar demokratikus folyamatot, és hangsúlyozta, hogy hazánkhoz hasonlóan a kubai népnek is meg kell adni a lehetőséget arra, hogy saját maga döntse el jövőbeli államformáját.

Magyarország a környező országokhoz képest a stabil demokráciákhoz tartozik, a választásokat követő zavargások az ország stabilitását tekintve nem jellemzőek – fogalmazott April H. Foley amerikai nagykövet a Freedom House által készített jelentésre reagálva, mely a hazánkban tapasztalható demokratikus deficitre hvta fel a figyelmet.


Több befektetőt várnak

Magyarország ideális lehet a befeketetők számára, hiszen tagja az uniónak, és gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. Foley reményét fejezte ki, hogy Táncsics börtönével kapcsolatban már az idén megállapodás születhet, melynek értelmében hazánk visszakaphatja a történelmi jelentőségű épületet.

A nagykövet asszony prioritásai között emltette az amerikai–magyar gazdasági kapcsolatok erőstését, mint fogalmazott, a befektetők száma az utóbbi időben nőtt, de további megállapodásokra van szükség: ezzel kapcsolatban jelenleg az IBM-mel, a Microsofttal és a Morgan Stanley-vel is folynak tárgyalások.


Remény vízumügyben

A vízumkérdés nehézségeivel kapcsolatban Foley emlékeztetett, hogy bár Bush elnök ígéretett tett az ügy mielőbbi rendezésére, a döntés a szenátus kezében van. Vannak olyan protekcionista csoportok, amelyek a szeptember 11-i terrortámadás után nem szívesen lazítanak a beutazás feltételein, de az a tény, hogy hazánk az unión belül a terrorizmus szempontjából az alacsony kockázatot jelentő országok közé tartozik, mindenképpen reményre ad okot – mondta.


A magyarok érdekképviselete az új, demokrata vezetésű törvényhozásban egyébként is különös hangsúlyt kap majd, hiszen a külügyi bizottság vezetésével megbízott Tom Lantos többek között a magyarok vízummentességét is személyes ügyének tekinti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik