Közélet

Zavartalanul zajlott le a 29. Budapest Pride felvonulás

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A „Vedd vissza a jövőd!” visszatérő jelmondattal tartották szombaton 15 órától a 29. Budapest Pride felvonulást, ezzel lezárva a Pride-hónapot. Az LMBTQ-közösség egyenlőségéért és láthatóságáért kiálló menet a Podmaniczky utcából indult, a résztvevők két órától gyülekeztek itt, majd végigmentek az Andrássy úton, és a Vajdahunyad várhoz érkezve Civil Faluval, beszédekkel, zenével ér véget a rendezvény. A Városligetben 17 órától felszólalt Karafiáth Orsolya, író, költő, az idei Pride házigazdája is.

Gyorsan utcabál hangulatot termetettek a felvonulók a Podmaniczky utca Teréz körút és Bajcsy Zsilinszky út közti szakaszán. Lobognak a szivárványos zászlók, a hangulat családbarát, szivárványos ruhákban és kiegészítőkben várakozó, egyelőre inkább kisebb csoportokban beszélgető emberek, ameddig a szem ellát nem sokkal kezdés előtt.

Varga Jennifer / 24.hu

A hosszú menetelés a Városligetig 15 óra 16 perckor kezdődött. Szálltak a buborékok és hasítottak a meleghimnuszok a levegőben — például Cyndi Laupertől a Girls just wanna have fun vagy Lady Gagától a Born this way —, a felvonulás nem sokkal később már a Teréz körút utcaképét színesítette.

Elöl a hivatalos pride-os karneváli kocsi vezeti a sort, de felállt mögötte többek között a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP), hátrébb a Momentum bulikamionja is. Az MKKP-sek legnagyobb transzparensén az a szöveg feszít, hogy „Egyenlő jogokat a kétfarkú kapcsoltoknak”, a momentumosokén pedig az, hogy „Magyarország mindenkié”, és az egyik azt is írja, hogy „Mi is egy család vagyunk”.

A kocsikból dübörögnek a partiszámok, a liberális pártnál Hajnal Miklós parlamenti képviselő rakja a trekkeket a dj pult mögött. Jóval többen vannak a fiatalok, rengeteg a tizenéves is, de bőven vannak olyanok is, akik családdal, gyerekkel jöttek ki ünnepelni és megmutatni az LMBTQ-közösséget.

Sok politikus bejelentette, hogy ki fog jönni a felvonulásra, a tömegben eddig David Pressmant, Tordai Bencét, és több momentumost is kiszúrtunk.

A felvonulás valamivel háromnegyed négy után a Deák térnél ráfordult a Bajcsy-Zsilinszkyre. Észrevettük Karácsony Gergely főpolgármestert és Jámbor András parlamenti képviselőt is, amint a tömeggel sétálnak, Le Marietta, a kutyapárt volt EP-listavezetője pedig a saját kocsijuk platóján bulizott, csakúgy mint Donáth Anna a Momentum részéről. Nem sok a direkt politikai véleménynyilvánítás, de van pár: például egy középkorú férfi pólójára a szivárvány színeivel írta fel, hogy „Fuck NER”.

Varga Jennifer / 24.hu

Rengetegen az oldalvonalról figyelték, fotózták a felvonulást, turisták és magyarok egyaránt.

Ha Pride, akkor a szélsőjobboldali ellentüntetők sem maradnak otthon. A felvonulás közelében megjelent például a Telex tudósítása szerint a tavaly Novák Katalin elnöki kegyelmével a váci fegyházból szabadult Budaházy György, valamint a Magyar Önvédelmi Mozgalom is. Az ellentüntetők szokás szerint olyan transzparensekkel vonultak fel, mint a „Bűn nem lehet büszkeség tárgya” és „Stop LMBTQPedofília”. Őket rendőrsorfal szigetelte el felvonulóktól, így ők a Hősök terétől távolabb, a Lendvay és a Dózsa György találkozásánál maradtak. Skandálnak, szirénáznak, ám a felvonulók nagy részének mindez fel sem tűnt.

A Pride-ot vezető karneválkocsi háromnegyed öt után már elhagyta a Kodály köröndöt, öt óra körül ért a Hősök teréhez, Az idő múlásával egyre több szivárványos legyező is előkerült. A felvonulás eleje valamivel később a városligeti mezőre a Queen Somebody to love klasszikusára meg is érkezett, ahol folytatódott a program. Kellemesen sütött a nap, és mialatt szállingóztak be az emberek a tisztásra, sokan leültek piknikezni, vagy mentek egyből a Vajdahunyad vára tövében felállított színpadhoz.

A Városligetben felállított színpadon elsőként Karafiáth Orsolya, a 29. Pride házigazdája szólat fel, aki arról beszélt, hogy elege van a kirekesztésből és a gyűlöletből. Azt mondta, itthon még mindent „megtesznek mindent azért, hogy még mindig jelen legyenek a homofób hangok”, sőt, szerinte a kormány annyira túltolta a gyűlölködést, hogy az már kezd elfogadásba átmenni. Az írónő úgy fogalmazott:

Itt és most szeretném megköszönni a kormánynak, mert igen fiúk, túltoltátok.

Karafiáthot több aktivista és művész követte a színpadon. A frissen előbújt zenész, Szekér Gergő például elmesélte, hogy producerek közölték vele, meleg előadók nem kellenek a tévébe, mert csak megosztanák a nézőket. Aztán hosszú idő után rájött, hogy nem a melegséggel van a baj, hanem azokkal, akik azt mondják, hogy baj van ezzel. A beszédek között drag queen előadók, az LMBTQ közösséghez tartozó zenészek is felléptek, a felszólalások óta dj szettek szólnak a várnál.

A felszólalók nagy hangsúlyt fektettek saját, vagy ismerőseik személyes történeteire, amelyek a sokszínűség felmutatásának fontosságról és személyes nehézségekről, vagy arról szóltak, hogy az elfogadás hiánya miatt miként szembesülnek a társadalom elutasításával.

„A Pride lényege a bátorság”

Noémi, egy a hangulatot elöl szolgáltató bulikamion mellett sétáló idősebb hölgy szerint a magyar Pride jelentősége az, hogy legyenek bátrak előjönni az emberek, a fiatalok is. „Érezzék, hogy nem kell félniük, és ne bátortalanítsák el őket az ellenük hozott törvények, de az alkotmánymódosítások sem” — mondta.

 

„Ez az egyik a nagyon kevés lehetőség közül, hogy az LMBTQ-közösség tagjai megmutassák a támogatásukat egymás felé, na meg hogy a magyarok is kimutathassák ezt feléjük” — mondta az egyetemista Flóra miközben a hangszórókból felcsendült a Carson Coma Pók című száma az Andrássyn.

 

„A Pride lényege a bátorság. Ahhoz, hogy ma Magyarországon kiállj azzal, hogy kit szeretsz, ahhoz bátorság kell” — jelentette ki határozottan Dávid, kezében egy szivárványos lobogóval a magasban. Ő kollégáival egy nemzetközi cég egyenlőséget hirdető transzparensével vonul a tömegben.

 

Bence, haverjával szivárványszínű virágfüzérrel a nyakukban, arról beszélt, hogy a felvonulás számára az egyenlőségről szól. „A magyar társadalom apró lépésekben, vagy még úgy sem halad affelé, hogy egyenlőséget biztosítson az életben, ha valaki más, mondjuk LMBTQ. Ezért megmutatjuk, hogy ők is ugyanúgy jófej emberek, és egyenlő jogokat érdemelnek” — mondta. „Meg egy jót bulizunk is mellette” — mondta a barátja.

 

Kármennek és barátnőjének ez az első Pride-ja. Vidékről jöttek, a beszédek alatt ők is leheveredtek a gyepre a Vajdahunyad vára hűsítő árnyékában. “Nagyon jó látni, hogy ilyen felszabadultak, és örülnek egymásnak a közösséghez tartozó emberek. Hogy őszinte legyek, nem sokszor láthattam még ezt nyilvánosan, de most nagyon boldog vagyok” – mondta. Szerinte igenis meg kell mutatni, hogy az emberek, akik lányként lányt szeretnek, vagy fiúként fiút, ugyanolyanok, mint bárki más. Szeretnének boldogok lenni, és nyugodtan szeretni azt, akit szeretnek. A legnagyobb élménye – mondta – az volt a felvonuláson, hogy mennyire egy húron pendülnek az emberek, és milyen felszabadultan jól érzik magukat, miközben felvállalják azt, akik ők valójában.

Varga Jennifer / 24.hu Noémi: „Érezzék, hogy nem kell félniük, és ne bátortalanítsák el őket az ellenük hozott törvények”

„Ez egy csodálatos ország, gazdag történelemmel. Olyan hely, ahol az emberek kiállnak és harcolnak a szabadságért. Úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik ma felvonulnak, ezt az ország legjobb hagyományai szerint teszik. Az Egyesült Államok kiváltságos, hogy mellettük lehet” – mondta David Pressman amierikai nagykövet, aki rövid sajtótájékoztatót tartott a Budapest Pride előtt. Pressman a 444.hu túdósítása szerint felidézte, hogy az elmúlt évben könyvesboltokat bírságoltak meg, amiért nyíltan árultak könyveket. De múzeumigazgatót is rúgtak ki azért, mert egy kiállításon LMBTQ-embereket ábrázoló fényképeket mutattak be. Emellett meleg politikai aktivistákat bélyegeztek pedofilnak, csak azért, mert más volt a véleményük, mint a kormányé. Az amerikai nagykövet szerint a súlyos helyzet a magyarokat is aggasztja.

Az évek óta változatlan „Vedd vissza a jövőd!”mottó rámutat a társadalomban jelenlévő, különböző hatású, mégis hasonló gyökerekből táplálkozó, egymást erősítő rendszerszintű problémákra, mint a rasszizmus, a lakhatási válság, az ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, a homofóbia, a transzfóbia és a szexizmus, és rámutat az azokra keresendő megoldási lehetőségekre is – írták a szervezők.

A magyar LMBTQ-közösségnek az utóbbi bő egy évben is számos rendszerszintű problémával és jogaikkal szembeni támadással kellett szembesülnie. A kormány a 2021-es gyermekvédelminek nevezett, valójában melegellenes törvénye nevében tavaly nyáron kezdtek el lefóliázni könyveket, a Magyar Nemzeti Múzeumban körbekordonozták és korhatárossá tették az egyik legismertebb nemzetközi fotókiállítás képeit, mert egyesek szerint azok sértették a gyermekvédelmi törvényt – az ügybe belebukott maga L. Simon László kormánypárti igazgató is –, illetve hónapok óta lebegtetnek egy újabb szigorítást is a közösség tagjainak feje felett, ami egyes gyerekeknek szóló termékeket tüntetne el szem elől a kereskedelemben.

Varga Jennifer / 24.hu

Legutóbb pedig Kövér László házelnök tiltotta ki a Parlamentből a Momentum és egy LMBTQ-szervezet konferenciáját, ahol az egyenlő jogok lettek volna a téma, és David Pressman amerikai nagykövet is felszólalt volna.

Az idei Pride előtt 35 ország nagykövetsége fejezte ki aggodalmát, a magyar anti-LMBTQ törvények miatt, és biztosították támogatásukról a közösség tagjait. Egyhangúlag arra sürgették a magyar kormányt, hogy „szűnjön meg az LMBTQ személyek és családjaik politikailag motivált célponttá tétele”.

„A minket körülvevő kaotikus valóságra sokan szorongással, míg mások dühvel vagy egyre fokozódó apátiával reagálnak. A Budapest Pride csapata hisz abban, hogy a társadalmi problémák megoldására a közösségi válasz a megoldás: az alulról szerveződő kezdeményezések és az egymás ügyeit segítő, rendszerkritikus civil összefogás” – fogalmaztak a szervezők.

A közösséggel szemben továbbra is fennmardó nehézségek ellenére a Budapest Pridenak eredményei is vannak: 2023 az ötödik év volt, amikor kordonok nélkül szervezték a felvonulást, és tavaly először biztonsági beléptetőpontok sem voltak, ugyanis évről évre csökken az ellentüntetők száma. A szervezők szerint a felvonuláshoz csatlakozók száma folyamatosan nő: a 2010-es években 10–25 ezer fő között mozgott a számuk, 2021 óta körülbelül 35 ezer menetel együtt ezen a napon.

A Telex a Budapest Pride előtt megkérdezte a pártokat, hogy részt vesznek-e a felvonuláson. Karácsony Gergely jelezte, hogy ott lesz, de nem fog beszédet mondani. Vitézy Dávidról nem tudni, hogy kint lesz, a sajtóirodája azt írta: „a Budapest Pride ünnepélyes megnyitóján képviselőjelöltjeink közül részt vett Gál József és Merker Dávid is, így fejezve ki támogatásunkat az esemény iránt”.

Varga Jennifer / 24.hu

A Momentum idén is saját kamionnal lesz jelen, és „országgyűlési képviselői, elnökségi tagjai, fővárosi és vidéki polgármesterei, képviselői nagy számban fogják képviseltetni magukat” a felvonuláson. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megy a Pride-ra, ők tematikus szivárványos nyakkendős kétfarkú kutyával készültek.

Magyar Péter korábban azt mondta a Magyar Narancsnak: nem gondolkodott a kérdésen, de szerinte sem ő, sem fővárosi képviselőik nem mennének ki. „Ha meghívják a pártot, eldöntik a képviselők, de nem hiszem, hogy ez egy politikai felvonulás”.

A Párbeszéd-Zöldek több politikusa is kint lesz, köztük Szabó Rebeka, Barabás Richárd és Szabó Tímea is, valamint Tordai Bence is, aki már kilépett a pártból. A DK is ott lesz, „ahogy megalakulásunk óta minden évben, úgy idén is együtt vonulunk az LMBTQ közösséggel”, írták.

A Mi Hazánk ellentüntetést szervezett, de erre nem kaptak területfoglalási engedélyt a rendőrségtől. A párt szerint ez azért van, mert a kormány „idén ismét letérdelt a homoszexuális lobbi előtt”.

A Jobbik-Konzervatívok idén sem vesz részt az eseményen, mivel „egy normális országban senkinek sem kell szándékosan figyelemfelhívó módon, sokszor a jóízlés határait messze meghaladó, provokatív eszközökkel saját eltérő nemi identitására, beállítottságára felhívnia a figyelmet”.

A Fidesz és az MSZP csütörtök délutánig nem válaszoltak a lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik