Belföld

Bekötött szemű diákok tiltakoztak kitiltásuk ellen a Nemzeti Múzeum lépcsőjén

aHang / Facebook / live streaming / screenshot
aHang / Facebook / live streaming / screenshot

A valódi gyermeknevelés a minőségi oktatással kezdődik!

üzenték vasárnap délelőtt az Egységes Diákfront aktivistái a Nemzeti Múzeum lépcsőjéről, miután korábban kiderült, hogy a „gyermekvédelmi törvényre” hivatkozva már nem engednek be tizennyolc éven aluliakat a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításra.

A hét diákaktivista fehér vászonnal bekötött szemmel állt fel a múzeumlépcsőre, kezükben egy-egy táblát tartva. A táblákon a 7IGENES alternatív népszavazás kérdései olvashatók. Ezzel – mint az akciót bemutató élő videós közvetítés leírásából kiderült –

a diákok múzeumokból való kitiltása helyett valódi oktatási reformokat követeltek az aktivisták.

Csák János kulturális és innovációs miniszter – mint ismert, arról tájékoztatta a Mi Hazánkat, hogy a párt kezdeményezése nyomán tizennyolc év alattiak a továbbiakban nem látogathatják a Nemzeti Múzeum kiállítását, „mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt”.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese sikerként értékelte a miniszter által bejelentetteket. A képviselőnő korábban maga kérte törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt, „azon ugyanis a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a meleg idősotthont ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat” – olvasható az erről szóló pártközleményben.

A 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás gondolata azután született meg, hogy az Egységes Diákfront és az aHang egyik népszavazási kérdését sem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság nemrégiben.

Ez tehát egy nem hivatalos népszavazás, a szervezők azonban azt gondolják, fontos oktatási kérdésekről van szó, ezért fontos szavazni. A népszavazáson online már péntektől lehet voksolni, de személyesen október 23-30. között lehet leadni a voksokat minden megyeszékhelyen és nagyvárosban, Budapesten például több mint 20 helyszínen. A szervezők azt szeretnék, hogy legalább 200 ezren szavazzanak összességében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik