Belföld

35 nagykövetség aggódik a magyar „anti-LMBTQ törvények” miatt

Mohos Márton / 24.hu
David Pressman a Budapest Pride felvonuláson az Andrássy út környékén 2023. július 15-én Budapesten.
Mohos Márton / 24.hu
David Pressman a Budapest Pride felvonuláson az Andrássy út környékén 2023. július 15-én Budapesten.

A 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából mi, az alulírott nagykövetségek és kulturális intézetek, teljes támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI+) közösség tagjait, és teljes mértékben kiállunk amellett, hogy megilleti őket a jog – egyebek mellett – az egyenlőséghez, a megkülönböztetéstől mentes bánásmódhoz, a véleménynyilvánítás és békés gyülekezés szabadságához és az erőszaktól való mentességhez

– így kezdődik az a nyilatkozat, amit 35 ország magyarországi nagykövetsége, továbbá kulturális intézetek fogalmaztak meg, és tettek közzé csütörtökön.

A közlemény aláírót komoly aggodalommal tölti el „minden olyan újabb, Magyarországra is jellemző jogszabály-alkalmazás és politikai retorika, amelyek nincsenenek összhangban a megkülönböztetésmentességnek, a nemzetközi emberi jognak és az emberi méltóságnak az alapelveivel, és hozzájárul az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez.”

A közleménnyel kapcsolatban a Telex megkereste David Pressmant, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét, aki a portálnak azt mondta:

Most először számos ország egyesült és fejezi ki komoly aggodalmát a Magyarországon bevezetett anti-LMBTQ törvények miatt, és azok megszüntetését követeli. Egyhangúlag sürgetik, hogy szűnjön meg az LMBTQ személyek és családjaik politikailag motivált célponttá tétele.

A Telex emlékeztet: nem ez az első alkalom, hogy nagykövetségek közleményt adnak ki arról, hogy aggasztónak tartják az LMBTQ közösséget megbélyegző magyar jogszabályokat és a politikai retorikát, hiszen

  • 2021-ben 30,
  • 2022- ben 42,
  • 2023-ban 38 ország

budapesti nagykövetsége írt alá egy hasonló nyilatkozatot. Idén először nevezik azonban politikai indíttatásúnak az LMBTQ-közösség magyarországi megkülönböztetését.

A közlemény aláírói politikai indíttatású törekvéseknek minősítenek minden olyan lépést, „amelyek az LMBTQI+ személyeket és családtagjaikat, illetve az LMBTQI+ személyek könyvekben, kulturális intézményekben és a médiában való megjelenítését veszik célba.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik