Közélet

Bezuhant a betegeknek rendelt segédeszközök száma a szigorítás után

Egyes gyógyászati cikkek esetében egy esztendő alatt is drámaian csökkent a betegeknek rendelt eszközök száma: idén gyógycipőből 92 ezerrel, speciális sebkötöző anyagokból több mint egymillió darabbal kevesebbet írtak fel a betegeknek, mint a múlt év azonos időszakában, írja a Népszava.

A lap cikkében emlékeztet, idén májusban szigorította a kormányzat a gyógyászati segédeszközök felírását. Ezt követően gyógycipőt csak elektronikus vényre rendelhetnek az orvosok és a felírásnál fotót kell készíteniük a deformált lábról, vagy képalkotó diagnosztikai vizsgálat leletét szükséges mellékelni. Hasonlóan fotóval kell dokumentálni azokat nehezen gyógyuló sebeket is, amelyek kezeléséhez speciális kötszerre van szükség.

A szigorításra azután került sor, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat visszaéléséket tárt fel a gyógyászati segédeszközök piacán.

Rásky László az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Népszavának arról beszélt,

a bizonyított visszaélések visszaszorítása az eszközgyártók és forgalmazók érdeke is. Ám az adatokból az is látszik, hogy néhány termékcsoportban akár betegek tízezrei nem juthatnak eszközökhöz és előreláthatóan a biztosítónak 10 milliárdos megtakarítása lesz idén.

Szerinte ott, ahol a jogalkotó szakorvosi vizsgálathoz köti például az eszköz felírhatóságát, amiatt maradhatnak ellátatlan betegek, mert képtelenek időpontot szerezni a szakrendelőbe. Így a rászoruló betegek a szükségesnél sokkal később jutnak el a szakorvoshoz, később kapják meg a számukra szükséges segédeszközöket is.

Beszélt arról is, a nyomozásoknak és letartóztatásoknak volt egy olyan hatásuk, hogy azokban a termékkörökben, ahol felmerült a „jogosulatlan felírás”, az orvosok inkább nem rendelik az adott eszközöket. Ráadásul a fotók az egészségügyi dokumentáció részét képezik, azaz az ellenőrzésük utólag is megtörténhet az ezzel járó kényelmetlenséget, számonkérést pedig az orvosok nem vállalják. Mindennek következtében ortopédcipő-támogatásra 46 százalékkal fizettek ki kevesebbet, mint tavaly.

Kapcsolódó
Egy bírósági ítélet alapján már tudható, miként zajlik az egészségügy titkos átalakítása
A kormány nekilátott az egészségügy átalakításának, amelynek hátterében egy belső használatra szánt, tíz évre titkosított munkaanyag áll. A K-Monitor megpróbálta kiperelni a dokumentumot, és bár ezt a keresetet a bíróság elutasította, a per során értékes információkat lehetett megtudni a kormányzati tervekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik