Közélet ismeretlen budapest

Újabb toronyházak épülnek Budapesten, Mészáros gigabankja lehet a megrendelő

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Három épületről van szó.

Új projekt került be a nemzetgazdaságilag kiemelt ügyeket felsoroló rendeletbe, és bár a jogszabály nem nevezi meg, minden jel szerint a Mészáros Lőrinc-féle gigabank új székházáról van szó – vette észre a hvg.hu.

A jogszabályváltozásból az derül ki, hogy a XIII. kerület adott ingatlanán egy „Bankszékház építésére irányuló beruházás” nevű projektről van szó. Ez nem más, mint a Róbert Károly körút és Váci út kereszteződése melletti Agora projekt, annak is az Agora Sky nevű része.

A Mészáros-féle bankholding, az MBH még júniusban jelentette be, hogy ezen a területen, a Róbert Károly körút 23. alatt építi új székházát, amely több toronyházból áll majd. Azt is közölték, hogy a területet egy külföldi befektetőtől veszik meg. Az Agora projekt a HB Reavis nevű nemzetközi céghez tartozik, amely egy szlovák üzletember tulajdona.

Google Street View A terület 2023 nyarán.

Az Agora honlapján leendő projektént ott szerepel egy három irodaházból álló látványterv. Az új szabályozás azt írja, hogy

a keleti torony 90 méteres, a középső torony 78 méter, a nyugati torony pedig 65 méteres lehet.

Az építmények között nem kell távolságot tartani, a beruházásnak nem feltétele új közlekedési csomópont létesítése, infrastrukturális fejlesztések megvalósítása, illetve közútkezelői hozzájárulás megszerzése sem  – derül ki a dokumentumokból. Az építkezésnél a településrendezési tervben meghatározott bruttó alapterületi átlagérték és szintenkénti bruttó alapterületi átlagérték sem korlátozott.

Az Árpád híd pesti hídfőjénél már állnak nagy irodaházak, az Erste-torony, a Duna Tower és az Agora Tower egyaránt 60–65 méter között vannak, MBH fő tornya viszont majdnem másfélszer ekkora lenne. A nyugdíjfolyósító szintén a közelben lévő székháza 73 méter. Összehasonlításképpen: a Mol-torony Dél-Budán 142 méter magas.

A projektnek jelenleg még nincs jogerős építési engedélye – derül ki a hatósági építésügyi adatbázisból, ami szerint még építési engedélykérés sem futott be a kormányhivatalhoz, így a kormány mindössze tágabb beépítési határokat biztosított az elmúlt években egyre többször alkalmazott kormányzati kiemeléssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik