Közélet

Szöllősi György szerint lemagánemberezték a rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti státuszát

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Ismét nyilatkozott Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője azt követően, hogy a hét közepén az Egyesült Államok megtagadta a vízumkérelmét, amikor egy chicagói futballtornára akart kiutazni. A témában született egy átfogó cikkünk, melyben többek között arra is rávilágítottunk, hogy az amerikaiak szerint Szöllősi magánszemély, akinek nem lehet kiadni az igényelt diplomata vízumot, ráadásul az Egyesült Államok korábban jelezte már a kormány felé, hogy csak a kormányzati szerpelőktől fogadnak majd el diplomatavízumot. Ezzel szemben Szöllősi állítja, ő diplomata, az RTL-nek is azt mondta, azért kért diplomataútlevelet, mert az tűnt biztosabbnak.

Most a Mandinernek beszélt hosszabban az ügyről a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete:

„Mivel mostanában amúgy is nagyon szigorúan bírálnak el minden vízumkérelmet, ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy az egyszerűsített eljárásban is sok vízumkérelmet indoklás nélkül, váratlanul visszadobnak, ezért az tűnt a legbiztosabbnak, ha a külügyminisztérium igényel beutazási engedélyt. Amennyire tudom, ez korábban egy rutinszerű eljárás volt. Ha a külügyminisztérium a saját emberének kéri, akkor ezt a vízumot szinte automatikusan meg szokták adni, ezért nem is nagyon merült fel, hogy itt elutasító válasz születhet” – mondta Szöllősi, majd a csütörtöki kormányinfóra utalva megjegyezte, hogy

nagyon furcsa ez a visszautasítás, amelyet azóta Gulyás Gergely miniszter úr is meglehetősen barátságtalan gesztusnak minősített.

Szöllősi szerint az ügyben nem az ő személye a lényeges, hanem a nagykövetség „kicsit nyegle” válaszából következő üzenetek:

Ezek szerint ők tartják fenn maguknak a jogot, hogy eldöntsék ki a magyar diplomata, és ki nem az, hogy a köztársasági elnök kinevezése az komolyan veendő, vagy »lemagánembereznek« egy rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti státuszt

– mondta a Nemzeti Sport főszerkesztője, figyelmeztetve arra, hogy megvan a veszélye annak, hogy az ügyből precedens lesz, és a jövőben majd újra meg újra felülbírálják a magyar külügyminisztert.

Mint mondta, sportújságíróként nem érzi feladatának, hogy hogy politikai összefüggéseket világítson meg, „de a magyar kormánytagok meglepett reakcióiból” kiindulva nem tud nem arra gondolni, hogy az amerikai nagykövetség lépése politikai üzenet, és nem érti, hogy miért éppen vele kellett példát statuálni.

Kapcsolódó
Diplomata-e a focinagykövet, és jár-e neki a diplomata vízum?
Cikkünkben megpróbáljuk tisztázni, hogy mi történhetett a Nemzeti Sport főszerkesztőjének vízumkérelmével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik