Élő Belföld

Gulyás Gergely: Nem hordoz korrupciós kockázatot Orbán Viktor horvátországi nyaralása

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Napelemek

Január 1-jével tudjuk helyreállítani a rácsatlakozás lehetőségét az ország túlnyomó részében – jelentette ki Gulyás. Támogatják, hogy jöjjenek létre nagy naperőművek, de van egy jelentős probléma a háztartási naperőművek esetében: ha nincs tárolókapacitás, akkor folyamatosan kiegészítő áramot kell vásárolni, ami nem éri meg az államnak. Terveznek ilyen pályázatot kiírni.

Lecserélhetők-e az orosz fűtőelemek franciára?

Az új atomerőműben ez technikailag megoldható lesz, de Gulyásnak utána kell néznie, hogy a már működő blokkok esetében is lehet szó erről – válaszolt a Népszava és a Telex kérdéseire. Bár más országokban hasonlóan orosz erőműveknél már leszerződtek, Gulyás szerint nem biztos, hogy a magyar erőmű esetében is biztosan megoldható ez.

Az üzemanyagok jövedéki adójának emeléséről: októberben tud arra válaszolni, hogy az adó mértéke alapulhat-e a forint-euró árfolyam október 1-jei állapotán.

Mikor nyaralt Orbán Viktor?

Augusztus 26. után nyaralt csak a miniszterelnök, mondta a miniszter. Gulyás Gergely nem válaszolt egyértelműen a 24.hu-nak arra a kérdésére, hogy ekkor készült-e a nyaralós videó Orbánról az Ungár-Schmidt család nyaralójában, ami a felvételt nyilvánosságra hozó Gulyáságyú Média szerint augusztus 11-ei. Gulyás ugyanakkor azt mondta, hogy a kormányfő ezt megelőzően hétvégéken eleget tehetett baráti meghívásoknak, akár Horvátországban is – munkanapokon viszont dolgozott, Gulyás azt mondta, szinte minden nap találkozott a kormányfővel.

Lapunk azt is megkérdezte, hogy a Fidesz mikor nevezi meg a főpolgármester-jelöltjét, de Gulyás szerint ez a pártelnökség feladata.

Ön szerint is kivételes államférfi volt Horthy Miklós?

A 444 kérdésére reagálva Gulyás abban egyetért Lázár Jánossal, hogy Horthynak érdemei vannak abban, hogy Magyarország Trianon után egyben maradt, azt ugyanakkor Orbán Viktort idézve hozzátette, hogy minden kormánynak kötelessége megvédenie az összes állampolgárát, és Horthy idején ez a zsidó lakossággal kapcsolatban nem valósult meg.

A lap rákérdezett arra is, hogy Gulyás arányosnak tartja-e azt, hogy a török elnök testőrei letepertek egy férfi a budapesti látogatáson. Gulyás szerint ha a férfi nem jelentett veszélyt Erdoganra, akkor a magyar rendőrség szabályai alapján lehet vitatni az arányosságot.

Nem indokolná, hogy Mészáros Lőrinc továbbra is szerényebb legyen?

Gulyás jó kis mondásnak tartja azt, amikor arra utalt, hogy Mészáros Lőrincnek illene szerénynek lennie, de most annyival egészítette ki, hogy ha valaki a saját vagyonából jól él, azzal nincs baja, és ha ez történt volna, nem is kommentálta volna.

A kérdés erre vonatkozott:

Kapcsolódó
Félmilliárdért vett gyümölcsöst a Mészáros házaspár Tihanyban
Az ingatlan inkább tűnik nyaralónak, mint gyümölcsösnek.

Kínának nincs köze a reptérvásárláshoz

Kínának az egészhez nincs semmi köze, a jelenlegi kormánypártok álláspontja mindig is az volt, hogy a repteret nem szabad eladni, reagálta Gulyás arra, hogy Róna Péter közgazdász szerint az üzlet Peking érdekeit szolgálja.

A miniszter szerint teljesen indokolatlan a reptér megvásárlása és a pedagógusbérek-emelése között párhuzamot vonni.

Kisebbségi jogok Ukrajnában

Ukrajna kész módosítani a kisebbségi jogokról szóló törvényeit, az Index kérdése az volt, kapott-e erről a kormány hivatalos kérdést. A külügyminisztérium áll rendelkezésre, jelezte Gulyás, erről volt szó Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij találkozóján is egyébként. A szavak szintjén jobban állunk, mint korábban, de a szavak itt kevesek, vélekedett, szeretnének megegyezésre jutni a kérdésben.

Fővárosi dugók

Erről kérdezett az Origo, Gulyás ezt követően azt mondta, hogy szerinte nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy valaki lássa, hogy ami 2019 elején még egy félórás út volt, az most 1-1,5 óra. Olyan észszerűtlen közlekedési korlátozásokat vezetett be a fővárosi vezetés, amit „autós üldözésnek” neveznek és helytelenítik. A fővárosi választóknak kell értékelnie, hogy nekik ez jó-e vagy sem.

Lesz nyugdíjkorrekció

Ha a becsült 15 százaléknál magasabb lesz az infláció, a nyugdíjasok ősszel kapnak nyugdíjkorrekciót, kérdezte az ATV, erre Gulyás azt reagálta, hogy lesz nyugdíjkompenzáció, szeptember végéig a kormány dönt majd ennek mértékéről.

Megtagadott vízumkérelem

Megtagadta az USA nagykövetsége Szöllősi György vízumkérelmét, ezzel kapcsolatban Gulyás arról beszélt, hogy rendkívül barátságtalan gesztusnak tartja a történteket, semmilyen hivatalos kommunikáció amerikai részről nem történt, nem értik, miért tagadták meg a vízumot. Ha ennek van valami oka, azt illene közölni a miniszter szerint, ha pedig nincs, akkor még inkább érthetetlennek tartja.

Példátlan felelőtlenségről van szó a Qualitas Gimnáziumnál

A Qualitas Gimnázium ügyéről kérdezte az ATV Gulyás Gergelyt, a miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, példátlan felelőtlenségről van szó az iskola vezetőségének részéről, mert ők tisztában voltak azzal, hogy elárverezték az ingatlant. Magániskoláról van szó, az államnak ehhez semmi köze, ők abban tudnak segíteni, hogy ha szükséges, akkor a rendes rend szerinti beiskolázása megtörténjen az érintett gyerekeknek.

Még mindig infláció

A jövő évre már egy kezelhető infláció lehet, ígéri Gulyás, a jelenlegi előrejelzések azt mutatják, hogy ha nagyon pozitív fordulat történik, akkor már októberben 10 százalék alá fog menni az infláció.

Szentkirályi Alexandra beszélt az online árfigyelőről, ami a kormányszóvivő szerint nagy versenyt indított el, az élelmiszerinfláció több mint a felével csökkent a legmagasabb pontjához képest.

Mikor jönnek az uniós pénzek?

Novemberig döntenie kell az Európai Bizottságnak, Gulyás reméli, hogy Magyarországnak nincs szüksége további intézkedésre, hogy hozzájusson a kohéziós forrásokhoz.

Elszabaduló benzinárak

Egyféleképpen tudnak küzdeni ez ellen, úgy, hogy keresnek alternatív forrási lehetőségeket, mondta. Az árat nem mi határozzuk meg, közvetlen kormányzati befolyás nincs, hacsak nem lesz árstop, szögezte le.

Napelemek

A napelemekkel kapcsolatos kormányzati döntés is Brüsszel miatt van, a kormány úgy döntött, hogy akik a létesítésre vonatkozó igényt benyújtották, ott 10 éven keresztül a korábbi elszámolási rend megmarad.

Ha valaki egy ilyen beruházásba úgy fogott bele, ennek ezt garantáljuk, mondta.

Szentkirályi Alexandra még egy gratulációt szeretett volna tolmácsolni a magyar barlangi mentőszolgálatnak, akik közreműködtek egy zer méter mélységben rekedt barlangász megmentésében.

Mikor lesz egyszámjegyű az infláció?

A kormány az inflációval is foglalkozott, az idei évben egyszámjegyű inflációt szeretnének, minden nehézség ellenére ez reálisan novemberre érhető el. Vannak aggasztó jelek is, ez döntően a benzináremelkedés miatt van, ennek az elsődleges oka Gulyás szerint, hogy ötszörös áron tudjuk behozni az üzemanyagot az ukrán vezetéken keresztül. A tranzitdíj ukrán megemelését nem tartják elfogadhatónak.

Csak az üzemanyagárakban bekövetkezett változás fél százalékkal emelte meg az inflációt a miniszter elmondása szerint.

Ötvenből hárommillió tonna ukrán gabona lett hazánkban

A kormány tárgyalt arról is, hogy szeptember 15-én lejár az időszak, amíg behozatali tilalmat rendelt el az Európai Bizottság az ukrán gabonára vonatkozóan. Arra kérik a bizottságot, hogy hosszabbítsák meg a jelenleg fennálló behozatali tilalmat.

A magyar piacot is érthetően teszi tönkre, ha 50 tonnából 3 millió tonna lesz

– érzékeltette a kialakult helyzetet a miniszter.

Eredmények 2010 óta

Az elmúlt évtized eredményeiről beszélt a demográfiai csúcs szempontjából Gulyás, ezek a következők:

  • jelentős előrelépést sikerült elérni,
  • még mindig nem tartunk ott, ahol tartani szeretnénk.

Az elmúlt évtizedben az EU-ban Magyarországon nőtt leginkább a termelékenységi arányszám, de szülőképes korú nőből kevesebb van. Gulyás szerint, hogy ha a korábbi tendencia nem változott volna, akkor 160 ezer gyermek nem született volna meg.

Magyarország jó példával járt elöl, és örülnek annak, hogy ennek a rendezvénynek otthont adhatnak.

Gulyás közölte továbbá, hogy a kormány a szerdai ülésén tárgyalt arról a javaslatról, ami felváltaná a kivezetett városi csokot.

Olvasói sztorik