Közélet

Ungár Péter nem tudta meg, Orbán Viktor egyetért-e Áder Jánossal

Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
A szociális dolgozók hősies munkájáról kérdezte a kormányfőt, aki helyett Rétvári Bence válaszolt. Az államtitkár kiakadt azon, hogy Ungár kiakadt egy tankönyvön.

Ungár Péter arra az egyszerű kérdésre kért írásbeli választ a  kormányfőtől, hogy egyetért-e Áder Jánossal. Az LMP politikusa  régóta azt szeretné, ha a szociális szektorban dolgozók is kapnának egyszeri, ötszázezer forintos bérkiegészítést, ezért kapóra jött neki az államfő újévi köszöntője.

Áder János ugyanis „a szociális intézményekben dolgozók hősies munkájáról” is beszélt. Az ellenzéki politikus szerint teljesen indokoltan. Ungár Péter úgy vélte, adódik is a kérdés, ha a kormányfő is egyetért az államfővel, és

a szociális intézményekben dolgozók munkája hősies, miért nem kapták meg ezek a hősies munkavállalók az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést?

Ungár Péter nem fogja megtudni, hogy Orbán Viktor egyetért-e az államfővel, a kormányfő helyett ugyanis Kásler Miklós miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár válaszolt.

Az államtitkár teljesen egyetért a köztársasági elnökkel, ezért az LMP politikusának figyelmébe ajánlotta korábbi válaszát, amely szerint a kormány is elismeri a szociális dolgozók munkáját és arra törekszik, hogy anyagi és erkölcsi megbecsülésüket még tovább növelje.

A parlament honlapján Rétvári már kevésbé békülékeny stílusban,  nyelvhelyességi hibáktól sem mentesen válaszolt Ungár Péternek, aki főnökét, Kásler Miklóst kérdezte egy tankönyv feladatáról.

Szexista tankönyv? Gender express!

Ungár Péter figyelmét a legújabb 11.-es online tankönyvre egy pedagógus hívta fel. A politikus korábban Facebook-oldalán azt írta, az ilyen tankönyv a nemek közötti egyenlőséget támadja, a kormánypártok mindent elkövetnek, hogy azt a történetet tudják hitelesen elmesélni, hogy

a tradicionális nemi szerepek nyugati támadás alatt állnak, amitől csak ők tudják megvédeni Magyarországot. (…)
Magyarul ma a diákokat arra tanítjuk, hogy a férfiak beszélnek a jogról, a politikáról és az üzletről, a nők a sminkről, a divatról és a családról.

Az LMP politikusa felidézte, hogy ő fideszes családban nőtt föl, de elég sokat hallott nőket politikáról beszélni, ami a megújult online nyelvtankönyv szerint nem jellemző. Ungár Péter arra várt választ:

  • Átment-e a tankönyv, a feladatsor a tárca engedélyeztetési eljárásán?
  • Mi a miniszter véleménye a feladatról?
  • Helyesnek tartja-e, hogy magyar diáklányokat arra tanít egy tankönyv, hogy a politika, a gazdaság és az üzlet nem az ő dolguk?
  • Helyesnek találja-e, hogy magyar diákfiúkat arra tanít egy tankönyv, hogy a család nem az ő dolguk?

Rétvári államtitkár a Nemzeti alaptanterv méltatásával kezdte, és azzal folytatta, hogy szerinte nincs gond Ungár Péter szövegértési  képességeivel. Ezért feltételezi, hogy az LMP politikusa szándékosan félreértelmezte a feladatot, hogy azon utána megdöbbenhessen a baloldali médiában.

Sem ez a feladat, sem bármelyik tankönyv nem tanítja azt, amit Ön ír, hogy a lányoknak nem dolguk a politika, a gazdaság és az üzlet, a fiúknak a család.

Az államtitkár szerint ezt Ungár „húzza rá direkt a feladatra, hogy legyen min felháborodnia a Facebookon”.

Önök – felülve a divatos gender expressre – már azt is tagadják, hogy az anya nő és az apa férfi.

Rétvári szerint a Gyurcsány-kormány idején betiltották az óvodai nevelés programjában, hogy a kisfiúk autózzanak, a lányok babázzanak. A Fidesz-KDNP meghagyja a gyermekek szabadságát,

hogy melyik játékot válasszák, nem úgy a liberális baloldal, aki már az ovis játékkosárból is politikát csinál, és gyorsan rácsap a matchboxért nyúló kisfiúk és a babafésű után nyúló kislányok kezére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik