Belföld koronavírus

Áder János több megértést kért 2021-re

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Egy magyar népmese felidézésével kezdte köszöntőjét az államfő, majd arra kérte a magyarokat, hogy legyenek hálásak azoknak, akik hősiesen küzdenek a járvány ellen.

Az egyik magyar népmesében a szegény ember – anélkül, hogy tudná – az ördögnek ígéri a legkisebb, még meg sem született gyermekét.

Aznap éjjel, amikor az ördög eljön a csecsemőért, az égiek tanácsára az ember kitesz az ablakba egy frissen sült kenyeret. A kenyér pedig beszélni kezd.

Szóval tartja az ördögöt.

Elmeséli, miként lett a magból kalász, a búzából liszt, majd pedig kenyér. Hogy mennyit tűrt, szenvedett, várakozott, amíg nőtt. Vágták, csépelték, őrölték, kelesztették, sütötték.

És amíg a kenyér mesél, egyszer csak megszólal a kakas, hajnal lesz. Ekkor a gonosz léleknek már nincs hatalma. Az ördög eliszkol, a gyermek pedig megmenekül.

Jó lenne manapság is egy ilyen hajnal, amely varázsütésre elűzi a gondot, a bajt!

A hagyományos újévi fogadkozások helyett „most tegyünk egyetlen komoly elhatározást”: azt, hogy 2021-ben hálásak leszünk „az életekért, amiket megmenthettünk” és az „egymást segítő megható pillanatokért” – mondta Áder János újévi köszöntőjében, amit az MTI idézett.

A köztársasági elnök arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt ez az évforduló nem olyan, mint a többi.

Hagyományainkhoz képest más volt a húsvétunk, az adventünk, a karácsonyunk, és most más a szilveszterünk.

Az államfő emlékeztetett rá, hogy tavaly ilyenkor még önfeledten kívánhatott mindenki boldog új évet egymásnak, néhány hét múlva viszont az újévi bizakodást félelem és bizonytalanság váltotta fel, és „ma már alig van közöttünk, akit ne érintett volna közelről a járvány”.

Mindannyian vágyunk vissza vírus nélküli életünkbe, amelynek adományait, lehetőségeit, szabadságát korábban oly természetesnek vettük.

A köztársasági elnök azt mondta, mindenki szeretné visszakapni azt az életet, „amelyben kevesebb a fájdalmas lemondás”, de

kórházainkban ezekben a pillanatokban is heroikus küzdelem zajlik:

orvosok, ápolók, asszisztensek, mentősök hoznak életmentő döntéseket most is, az új év első óráiban.

Meghálálhatjuk ezt valaha is nekik? Meghálálható-e a végeláthatatlan műszak?

– tette fel a kérdést az államfő. Áder János  mindenkitől azt kérte, legyen hálás az egészségügyben, a szociális intézményekben dolgozók hősies munkájáért, mert ők egyetlen percre sem adták fel.

Legyünk hálásak a tudósoknak, mert kutatásaik segítenek egyre jobban kiismerni a nemrég még ismeretlen ellenséget és biztonságos védőoltáson, hatékony terápián dolgoznak!

– mondta. Szólt arról is, hálásnak kell lenni a tanároknak, nevelőknek, mert újra és újra alkalmazkodtak, és a megváltozott körülmények között is szívvel-lélekkel folytatták munkájukat. „Legyünk hálásak a földeken és a gyárakban dolgozóknak, az eladóknak, a szállítóknak, a rend őrzőinek, mert miattuk működött és működik az ország” – tette hozzá.

Áder János azt kérte, hogy „legyünk hálásak jó szóval, köszönettel, fegyelmezettséggel, a másikra való odafigyeléssel, az igazság elfogadásával, a szabályok betartásával, a saját igényeink és érdekeink háttérbe szorításával”.

Legyen most kevesebb a kérdés és több az elfogadás, kevesebb a kétely és több a bizalom!

Az államfő beszéde végén Pál apostolt idézte. Azt mondta, „becsüljétek meg azokat, akik fáradoznak közöttetek, éljetek egymással békességben, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez, törekedjetek mindenkor a jóra egymás iránt és mindenért adjatok hálát”.

 

Áder János ehhez kívánt  mindenkinek erőt, türelmet, testi-lelki gyógyulást és egészséget az új esztendőre. A köztársasági elnök újévi köszöntőjét most is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik