Közélet

Ezer sebből vérzik a fideszes Becsó Zsolték hárítása a zughotel ügyében

Cégadatok, jegyzőkönyvek és egy lakó: mind cáfolják a fideszes mentegetőzést a bezáratott terézvárosi szállóval kapcsolatban.

Még a múlt héten írtuk meg a Fidesz Nógrád megyei országgyűlési képviselőjéről, Becsó Zsoltról, hogy illegálisan működő belvárosi szállodát tulajdonol cégén keresztül. Bár cikkünkhöz megkerestük a kormánypárti politikust, ő napokig nem válaszolt kérdésinkre. Miután a cikkünk megjelent, megszólalt, csakhogy szavai nem igazán tisztázták a helyzetet – főleg azután, hogy összevetettük azokat a hatályos és nyilvános adatokkal. Úgy tűnik, hogy Becsóék magyarázkodása csak a kárenyhítést szolgálta, de nem feltétlenül igazmondással.

Ez csak próbaüzem! Nem

Amikor először érdeklődtünk a legális működéshez hiányzó engedélyekről, az Ublot Kft. nevében M. Zoltán nyilatkozott, és azt mondta:

próbaüzem zajlik jelenleg a Nagymező utca 66.-ban.

Ezt azonban szállásfoglaló oldalon található kommentek és adatok cáfolják, mind abba az irányba mutatva, hogy az ingatlanban régóta üzleti alapú szálláshely-értékesítés folyik. Erről korábbi cikkünkben részletesen írtunk, azóta pedig beszéltünk egy lakóval is, aki szintén cáfolta a próbaüzemről szóló verziót.

Nem tudom, pontosan mióta, de régóta, évek óta működik itt a szálló, ez biztos

– mondta érdeklődésünkre. A társasház közös képviselője nem akart részletekbe bocsátkozni, de nem vitatta a lakó állításait.

Emellett egy érdekes beismerést is tapasztaltunk a helyszínen. A szálló mára letakarta a kapun látható hotel feliratot (a kapu feletti táblán viszont még mindig szerepel a kifejezés). A változtatás annak a beismerése lehet, hogy jogosulatlanul használták a hotel minősítést, ami így megtévesztésre alkalmas, akár a fogyasztóvédelem is büntetést szabhat ki ezért. A bírságolást amúgy a VI. kerületi önkormányzat megtette, egyben cáfolva az Ublot Kft. azon védekezését, amit az ATV-nek adtak elő: hogy rendelkeznek a szükséges engedélyekkel. Nem rendelkezhettek, hiszen a bejelentésköteles vállalkozásról a terézvárosi önkormányzatnak a múlt hétig tudomása sem volt. Pedig 16 szobáról, több száz négyzetméternyi területről beszélünk.

A szerző felvétele

Az is beszédes, hogy a cég a cikk megjelenése után tett nyilatkozatában valamiért már panzióról beszélt, noha a honlapon is hotelként szerepel még mindig, valamint a recepción is azt mondták még a múlt héten, hogy

ez egy hotel.

Kiszállt a cégből? Nem

Becsó a cikkünk megjelenése után tett nyilatkozataiból úgy tűnt, mintha már nem lenne tag az Ublot Kft.-ben, így az illegális szálláshelyhez se lenne köze. Ez azonban nem igaz.

  1. A Blikk azt írta, hogy „a szállodát üzemeltető cég tavalyig a Fidesz országgyűlési képviselőjének, Becsó Zsoltnak a tulajdonában volt”. Ugyanakkor a cikkben szerepel, hogy Becsó „azt is mondta, hogy a tulajdonrésze eladásáról 2018 szeptemberében született döntés, és hogy ezt a cégbíróság is rövidesen bejegyzi”.
  2. Becsó az RTL Klub Híradójának sem akart nyilatkozni, de az anyagban az szerepel, hogy „a tulajdonrész értékesítéséről már 2018 szeptemberében döntés született, és szerinte még idén átvezetik az új tulajdonviszonyokat”. Ami ugyancsak azt sejteti, hogy Becsó eladta a részét, csak egy formai probléma okán ez nem látható a nyilvános adatbázisban. Hozzátették: az adásvétel egy, a „vevő cégnél bekövetkezett haláleset miatt” nem tudott végbemenni, ami az ellenőrizhetetlen információk birodalmába tartozik.
  3. Az ATV riportjának elején szintén Becsó számára kedvezően fogalmaz, mindenféle fedezet nélkül: „a szálloda egyik tulajdonosa tavaly őszig egy fideszes országgyűlési képviselő volt, aki egy éve próbál túladni a tulajdonrészén.” És megint csak szerepel a cég közleményében, hogy a „Becsó úr tagsági jogviszonyával kapcsolatos döntés már 2018 szeptemberében megszületett”. Itt is hangsúlyozták: a fideszes képviselő nem vesz részt az operatív ügyekben.

Becsó saját Facebook-oldalára szintén ezt írta ki.

Csak a tények kedvéért.

Közzétette: Becsó Zsolt országgyűlési képviselő – 2019. december 13., péntek

 

Fontos leszögezni: annak fényében, hogy a nyilvánosan fellelhető cégadatok szerint továbbra sem utal semmi arra, hogy Becsó nem ugyanolyan teljes jogú tagja az Ublot Kft.-nek, mint két tulajdonostársa, a képviselő álláspontja csupán tűzoltási kísérletnek minősíthető. Ráadásul Becsó a fontos döntésekben is részt vett – még idén nyáron is. Természetesen tulajdonosként, nem a napi ügyeket intéző ügyvezetőként.

Nem vett részt a döntésekben? De igen

Két dokumentumot is láttunk, amelyek árnyalják a Becsóék által előadott védekezést. Egy 2018. szeptember 28-ai okirat szerint, amelyet Becsó aláírásával is elláttak, elhatározták, hogy az Aulich utcából átteszik az Ublot székhelyét egy Honvéd utcai lakásba. Egy szintén ezen a napon keltezett tagjegyzékből az derül ki, a cég legnagyobb tulajdonosa Becsó Zsolt 50 százalékkal, magyarul az ő akaratával szemben nem lehet döntést hozni a cég ügyeiről. Ezen a múlt szeptemberi ülésen nem rögzítették, hogy Becsó – mint ő állítja – eladta vagy el akarná adni a céget.

Ráadásul az e-cégnyilvántartó oldalán egy ennél is frissebb dokumentum is olvasható. Ez a 2019. június elején tartott évi rendes taggyűlésről számol be, a tagok közt pedig Becsó is fel van sorolva, majd az alapítói nyilatkozat azt írja: „minden tag megjelent.” Arról döntöttek, hogy a cég előző évi nyereségét (nagyjából 12 millió forintot) nem veszik ki a tulajdonosok, hanem az eredménytartalékba helyezik. A döntés az irat szerint Becsó jóváhagyását is élvezte. Ahogy a 2018-as beszámoló elfogadása is, ami szintén a júniusi taggyűlés témája volt. A taggyűlésen tehát Becsó is döntött a cég fontosabb ügyeiben, azaz tevékenyen részt vett az Ublot Kft. életében a dokumentum szerint:

legbefolyásosabb tulajdonosként élt szavazati jogával.

Ugyanakkor a kormánypárti politikus az ellen sem tiltakozott, amikor idén februárban a megyei hírportál azt írta vagyonnyilatkozata alapján:

Becsó Zsolt két cégben, az Ara-Coeli Kft.-ben és az Ublot Kft.-ben is ugyanúgy 50 százalékkal tulajdonos, ahogy egy éve.

Minden a tervek szerint

A cégbírósági adatokból egyébként az derül ki, hogy az Ublot Kft.-t két másik társával együtt 2015 decemberében vette meg Becsó az előző tulajdonostól, és gyorsan annak felfuttatásába fogott. A politikus a ráeső 50 százaléknyi részt 250 ezer forintért vette meg, majd tőkét emeltek a cégben, amely Becsóék érkezése előtt gyógyszer-kiskereskedelemmel foglalkozott. Fél év múlva felvették a tevékenységi körök közé a szállodai szolgáltatást, és – ahogy előző cikkünkben bemutattuk földhivatali adatok alapján – elkezdték felvásárolni a Nagymező utca 66. alatti társasház lakásait. Ez alapján úgy tűnik, minden tervszerűen ment.

Ismét kerestük Becsó Zsoltot, mutasson dokumentumot arról, hogy a fellelhető információkkal szemben, nem úgy viselkedik az Ublot Kft. életében, mint egy teljes értékű tulajdonos, de a Fidesz képviselője ezúttal sem válaszolt lapunknak. Kértünk információt az üzletrész (tervezett?) eladásával kapcsolatban is, de erre sem kaptunk választ cikkünk megjelenéséig a képviselőtől, aki egyébként az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának a tagja.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik