Közélet ep-választás
Budapest, 2019. március 15.
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetõje, Gyurcsány Ferenc felesége beszél az ellenzéki pártok demonstrációján Budapesten a Szabad sajtó útján 2019. március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján.
MTI/Mónus Márton

A magyarok fele tartja fontosnak, hogy nő listavezető

Korábban a témában:

A magyar politikai és a tágabb értelemben vett közélet visszatérő témája a nők politikai és társadalmi szerepvállalásának elősegítése. A pártok közül leginkább az ellenzékiek tűzik a napirendre a nőkkel kapcsolatos kérdéseket, úgyis mint a nők parlamenti arányának növelését. Ehhez képest a 2018. évi országgyűlési választás során egyetlen érdemi támogatottsággal bíró pártnak, mégpedig az LMP-nek volt női miniszterelnök-jelöltje. Ma a hatvanöt ellenzéki országgyűlési képviselőből mindössze 13 nő.

A Momentum Cseh Katalin, a DK pedig Dobrev Klára személyében női jelöltet állított a 2018. május 26-án esedékes az európai parlamenti választás EP-listájának élére. Az IDEA Intézet egymást követő két hónapban arra kérdésre kereste a választ, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy nő vezeti egy párt EP-listáját? Az eredmények az intézet 2019. április 9-én, illetve május 10-én publikált kutatásaira támaszkodnak.

2019. május első napjaiban az összes megkérdezett 46 százaléka gondolta úgy, hogy van jelentősége annak, hogy nő vezeti az EP-listát. Májusban az ellenzéki pártpreferenciával bírók 60 százaléka volt hasonló véleményen. Az ezt megelőző hónapban 57 százalékuk gondolta így.

Mindkét adatfelvétel esetén a pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok körében az áprilisi 52 százalékhoz képest, májusra 54 százalék gondolta úgy, hogy van jelentősége vannak, ha az első helyen nő van a pártok EP-listáján.

A kormányzó pártok családcentrikussága ellenére sem helyezik különösebben kommunikációjuk középpontjába a női emancipációt, illetve a nők politikai és társadalmi elismerésének növelését. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy mindkét hónapban a Fidesz – KDNP támogatóknak 50 százalékot meghaladó azok aránya, akik szerint egyáltalán nincsen jelentősége annak, hogy nő vezeti egy-egy párt EP-listáját.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. március 29. – április 1., illetve május 2. – május 6. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények