Közélet

Mínusz öt fokkal jön a változás

A következő napokban visszájára fordul időjárásunk, beáll a ködös, hideg őszi idő, a hajnali akár -5 foknál is hidegebb levegő napközben sem melegszik 10 fok fölé. Még mindig a meridionális áramlás a ludas, most a zordabb arcával fordul felénk.

Az elmúlt hetekben napsütéses, meleg, nyugodt, szelíd időnek örülhettünk, sokszor felmerült: ez már nem normális. Tényleg nem volt az, most pedig elérkezett a változás, ugyanazon légköri jelenségnek köszönhetően átesünk a ló túloldalára.

Jön a hideg

A sokat emlegetett meridionális áramlásról van szó, amelyben észak-déli irányban cserélődik ki a hideg sarkvidéki és a forró egyenlítői levegő. Komoly szélsőségeket képes okozni.

Térségünket mindeddig az áramlás „napos oldala” érintette, a délről érkező légtömegek hetekig napos, az átlagnál jóval melegebb időjárást eredményeztek, miközben tőlünk nyugatra a megszokottnál hidegebb volt és hatalmas esőzések pusztítottak. Ott a meridionális áramlás északról érkező ága dominált.

A következő napokban fordul a kocka, a Kárpát-medence kerül a meridionális áramlás »hideg oldalára«, ennek eredményeként rohamosan csökken a hőmérséklet: a jövő hét közepére már 10 fok alatt lesznek a napi csúcsok, hajnalra pedig sok helyen akár -5 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Fotó:Czeglédi Zsolt / MTI

Ezért van köd

Van más is. A hajnali erős köd együtt jár a lehűléssel, a fizika törvényei szerint ugyanis minél hidegebb a levegő, annál kevesebb vízpárát tud megkötni. Egy köbméternyi 30 Celsius-fokos levegő például 30 gramm víz felvételére képes, ezért nyáron nemigen találkozunk köddel. Legfeljebb kifejezetten csípős hajnalokon, ám a gyors felmelegedés hamar eltünteti.

A nedvességtartalom most is adott, de a legfeljebb 10 fokban maximum 9,4 gramm vizet képes egy köbméternyi levegő megtartani, ezért ébredünk ködös reggelekre. A Nap persze most is erőlködik, de november közepe lévén a sugarak beesési szöge alacsony, nehezen és lassan melegíti a felszínt. Következésképp nehezebben tudja elpárologtatni a nedvességet.

A ködhelyzet jellemzően decemberben a »legkritikusabb«, ez a legfelhősebb hónap: a pára rétegfelhőket alkot, és beköszöntenek a hangulatgyilkos »szürke, szmötyis« napok

– jegyzi meg a szakember.

Egyelőre még nem tartunk itt, de annyi biztos, hogy a november vége szokatlanul hideg lesz, vége a kellemes ősznek.

Hajnali köd és fagy Homokkomárom közelében  Fotó: Varga György / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik