Tudomány zöldövezet

Nyári meleg követi a sarkvidéki hideget

Ahogy a múlt héten egyik pillanatról a másikra ért véget a vénasszonyok nyara, úgy lesz szűk három nap alatt 12 fokból 24-25. Ez a hullámvasút rossz vicc az időjárás részéről, amit a klímaváltozással erősítünk.

Időjárásunk a héten is az extremitásoknak enged teret, szépen bemutatva a kiszámíthatatlan, szélsőséges hatásokkal járó meridionális áramlást. Két nap alatt megyünk késő őszből a korai nyárba, 12 fokból lesz 24-25, erős szél és eső kíséretében. Meggyötri az emberi szervezetet, a klímaváltozás hatásaként egyre többször lesz benne részünk. Nézzük először, hogy mi fog történni, utána megválaszoljuk a miérteket.

Őszre nyár

Szerda hajnalban sarkvidéki eredetű markáns hideg tört Magyarországra viharos erejű széllel, a 70 km/órát meghaladó lökések miatt az egész országra riasztás van érvényben szerdán. A hőmérséklet országos átlagban alig lépi át a 10 fokot, és többfelé számtani kell csapadékra. Ősz derekán ez nem párját ritkító esemény, csupán kellemetlennek érezzük az elmúlt hetek tükrében.

Ami viszont ezután jön, már cseppet sem nevezhető „normálisnak”:

A hidegfront még szerdán elhagyja hazánkat, helyére csütörtökön egy melegfront érkezik, így a hideg levegő utánpótlása hamar megszakad. A hétvégén pedig már egy Olaszország felett kialakuló mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, amely dél felől meleg, nedves légtömegeket szállít hozzánk. Marad az többször csapadékos, szeles idő azzal a különbséggel, hogy hétvégén már 24-25 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ez rendkívül meleg, október végén az átlagos csúcshőmérsékletnek 13-16 foknak kellene lennie. És hiába látjuk az esőt jelentő piktogramokat minden időjárás-jelentésben, a csapadékmennyiség összességében még így is bőven az október folyamán elvárható 50-70 mm alatt marad.

Egyre több extrém helyzet

A klímaváltozás pedig az úgynevezett meridionális áramlással kerül a képbe. Észak-déli irányú légáramlásról van szó, amelyben az északi hideg és a déli meleg légrétegek ütközése kiszámíthatatlanul változó és szélsőséges időjárási helyzeteket teremt.

A három hétig tartó vénasszonyok nyarának egyik napról a másikra véget vetett egy hidegbetörés a múlt hét végén, most pedig a mediterrán ciklon hozza el a korai nyár időjárását a késő őszbe mindössze két nap alatt. Ez a meridionális áramlás hatásának iskolapéldája

– jegyzi meg a szakember.

A jelenség természetesen nem ördögtől való, a múlt tapasztalatai alapján hazánk időjárására az év körülbelül egyharmadában nyomja rá a bélyegét. Csakhogy a globális felmelegedéssel egyre nagyobb energiának kell kiegyenlítődnie a sarkok és az egyenlítő között, emaitt gyakoribbá válnak a meridionális hullámok, és mind többször alakulnak ki térségünkben is a mostanihoz hasonló, gyorsan egymás ellentétébe váltó szélsőségek.

Illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik