Élő Belföld

Ismét több tízezres tömeg tüntetett a kormány ellen

Egy héttel a múlt szombati kormányellenes tüntetés után újabb demonstrációt szerveztek a Kossuth térre, ezúttal a tömeg a tértől a Szabad Sajtó útjára vonult. A tüntetésen csak egy politikus szólalt fel: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Beszélt még Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője, Gyetvai Viktor, diáktüntető, Homonnay Gergely író, Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet Békemeneten bántalmazott újságírója, valamint küldött videóüzenetet többek között Gálvölgyi János és Hernádi Judit is. A végén a tüntetők egy csoportja átvonult az Oktogonra.

Ezennel búcsúzunk

Éppen a Faithless zenéje szól, mi hazamegyünk. A bulizóknak további jó bulizást. Mi pedig köszönjük a figyelmet!

Szarok vagytok, bulizzatok!

A keménymag egy része ezzel a felkiáltással hagyta el az Oktogont. Nyert a parti, üvölt a buliszekérről a zene, Orbán takarodj helyett már a tucc-tucc üvölt a hangfalakból.

Szétszakadt a tömeg

Egyik része az Oktogon közepén tüntet, a másik része pár száz méterrel arrébb tolja a partit, vagy ücsörög az aszfalton.

Megérkeztünk az Oktogonra

Mindenki várja mi lesz, egyelőre szól a zene, de fergeteges bulinak nyoma sincs. Többen leültek a földre, sokan azt kérdezik, nyitva van-e a Burger King.

Megyünk az Oktogonra!

Hangzott el az ukáz a felvezető “kocsiról”, ahonnan szól a zene. A tömeg elhagyta a Deák teret, irány tehát az Oktogon. Bulizunk egyet – ígérik a szervezők.

Május 8-án újabb tüntetés jön

Gulyás Balázs szervező bejelentette, hogy az új parlament alakulóülésének napján újabb tüntetést szerveznek a Kossuth térre és ha kell, nem csak 2-3 órát maradnak.

Továbbá arra kérte hallgatóságot, hogy vegyenek részt a vidéki tüntetéseken.

Már holnap megbukhat a rendszer,

ha holnaptól senki nem fél. Márki-Zay szerint mindenki eldöntheti, hogy kollaborál, vagy beáll az ellenállók közé.

Ti mindannyian ma döntötök arról, hogy a ti unokáitok mit fognak gondolni rólatok.

A politikusnak erről a tömegről az a szó jut eszébe, hogy “most”. Beszéde végén a katolikus mise egyik pillanatát idézi fel, amikor a hívek egymás felé fordulnak és békével kezet nyújtanak egymásnak.

Legyen békesség köztünk mindenkor,

és arra kéri a tömeget, hogy fogjanak kezet egymással, akik ezt meg is teszik.

Fogjátok meg egymás kezét és lélekben soha ne engedjétek el.

fotó: 24.hu/Marjai János

Csak a Fidesz

volt az, aki megszegte a médiatörvényt, megrongálta a plakátokat.

Hagyjuk meg az erőszakot csak a Fidesznek,

javasolja Márki-Zay. Leginkább a félelem tartja össze a rendszert,

jóravaló emberek százait veszik rá, hogy hétfőtől péntekig hazudjanak,

ezzel azonban nem csak a kiszemelt áldozatoknak ártanak, hanem azoknak is, akiket mardos a bűntudat.

Ha kiálltok egymásért, holnap megdől a hatalom.

Akinek van lelkiismerete, az megérdemli, hogy kiálljanak mellette. Ha százezren állnak ki mellette, a gonosz tettek nem maradhatnak titokban. A hódmezővásárhelyi polgármester több olyanról is hallott, akik már megtapasztalták a hatalom bosszúját, valakit például kirúgtak azért, mert részt vett az előző tüntetésen. Megtudjuk, hogy Horváth András segít Márki-Zay Péternek feltárni azt a korrupciót Hódmezővásárhelyen, amely az előző városvezetés alatt keletkezett.

Lesz elszámoltatás - mondja az est sztárja, Márki-Zay Péter

A hódmezővásárhelyi polgármesternek egy másik Péter szavai jutottak eszébe, Szent Péteré:

Uram, jó nekünk itt lennünk.

Márki-Zay szerint ennek a tüntetésnek az az értelme, hogy van remény, hogy

mi vagyunk a többség, hogy nem egyedül vagyunk.

Naponta meg kell vívni a csatákat a kishitűséggel, a gonoszsággal, a lejáratással. Tudja, hogy nehéz elfogadni ezt a választási eredményt, akármilyen visszásságok történtek is, ezen nem fognak tudni változtatni. De

ez nem egy vesztes sereg.

A Fidesz hiába nyerte meg a választásokat, hiába riogatta migránsokkal a népet, hiába hazudott nekik. Hinni kell abban, hogy ami nem öl meg, az megerősít.

A magyar nép ezen a választáson leváltotta az ellenzéket,

és Márki-Zay szerint a népnek igaza volt, mert nem bízhatjuk az országot olyanokra, akik még nem voltak hajlandók az összefogásra a magyar nép érdekében. A magyar nép olyan ellenzéket érdemel, amely nem csak szóban utasítja el a korrupciót, amely kiáll mindenkiért és az európai értékekért. Továbbá egy olyan ellenzéket, amelyben nincsenek ott a korrupt hatalom emberei.

Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy nekünk is Magyarország az első,

utal Márki-Zay a Fidesz jelmondatára. Ha nem így lenne, most nem lenne tüntetés. A politikus szerint az országos vereség azt mutatta, hogy csak együtt, az ellenzék összefogásával van esély elnyerni a szabadságot. Churchillt idézve azt mondta:

We shall fight – harcolni fogunk,

de ezt közösen kell tenni. Mind a 106 választókörzetben biztosítani fogják, hogy egymásra találjanak a szabad magyarok és hogy minden szavazóbizottságban ott legyenek az ellenzék delegáltjai.

Harcolni fogunk az ellenzékbe beépített árulók ellen.

Nem fogják magára hagyni a vidéki magyarságot, össze kell fogni és támogatni kell a vidéki hírportálokat és nyomtatott sajtót, hogy a hírek eljussanak az ország minden szegletébe. Harcolni fognak a megfélemlítés ellen.

Dokumentáljuk a Fidesz minden korrupcióját,

és el fogják érni, hogy legyen Magyarországon olyan ügyészség, amely nem a bűnösöket védi.

Igenis lesz elszámoltatás,

és harcolni fognak az önkormányzatokért is.

We shall never surrender,

idéz még egyet Churchilltől, azaz nem fogjuk megadni magunkat. Megtudjuk, hogy olyan szakértők jelezték, hogy csatlakoznának az új ellenzékhez, akik más ellenzéki pártoknál még nem jelentkeztek.

Naponta újabb és újabb emberek jelentkeznek a rendszervaltas.hu-n található listára, az eddigi regisztráltak száma már 10 ezer felett jár.

Egyik elnyomó rendszer sem tart örökké és az sem biztos, hogy a bukására négy évig kell várni,

vetít előre egy szcenáriót Márki-Zay. Számos útja lehet a bukásnak, például az Európai Unió elkaszálhatja az uniós támogatásokat, ugyanakkor Márki-Zay szerint nem szabad kívülről várni a segítséget, mert minden ország csak maga vívhatja ki a szabadságot.

Olvasói sztorik