Közélet

Kiderült, meddig űzi még a kormány Soros Györgyöt

Lázár János megmondta a frankót a Stop Soros! törvénycsomagról. Kormányinfó 107.

Stop Soros! Ezt hirdeti a kormány új törvénycsomagja, ami három törvénymódosításból áll majd. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 107. Kormányinfón, csütörtökön hozzátette ehhez a tényhez, hogy ha Soros György a jövőben nem finanszírozza az illegális bevándorlást, az új Soros-csomag törvényei nem vonatkoznak majd rá. Mindenesetre a törvénytervezet szerint illetékkel sújtanák a bevándorlást segítő szervezetek támogatóit, mert a kerítés fenntartásához így hozzájárulhatnak, ha már egy kerítésellenes szervezetet is támogatnak. A törvény jövőre lép hatályba – tette hozzá később –, így van ideje abbahagyni tevékenységét. Még később kiderült,

senki sem akarja kitiltani Soros Györgyöt Magyarországról.

Lázár még azt is elmondta, segélyszervezetekre nem vonatkozna a törvény, így aki ruhával, étellel, innivalóval segíti a migránsokat, menekülteket, azok a szervezetek nem esnének a törvény hatálya alá.

Lássuk, mi volt még a Kormányinfón!

  • Nagyon hosszan sorolta Lázár a kormány gazdasági-szociális lépéseit, adócsökkentését, statisztikai adatokat, gyedtől diákhitelen, munkahelyvédelmen, uniós támogatásokon át szakmunkás bérminimumig. Ezeket nem részletezzük, Lázár ugye korábban jelezte, nem akarja kampánycélokra használni a Kormányinfót.
  • A kormány támogatja a napenergia előállítását. A cél Lázár szerint, hogy a hazai elfogyasztott áramot itt is állítsuk elő. 50 százalékban ezt Paks, 50 százalékban megújulók állítják majd elő a tervek szerint. 10 éven belül el akarja hagyni az importáramot az ország. A napelemparkok persze hazai kezekben kell, hogy maradjanak. 3000 kisteljesítményű, cirka egyhektáros park épülhet, földtulajdonosok, földhasználók legyenek a kedvezményezettek, ez a cél. Kedvezményes hitelt is biztosítanak majd minderre, szóval ez a projekt lehet az új trafik, meglátjuk, kik járnak majd jól.
  • Lesz egy 450 kilométeres Budapest-Kolozsvár gyorsvasút, ezt is elfogadta a kormány. Most a megvalósíthatósági tanulmány készülhet el első körben. Megtárgyalja majd a kormány a budapesti belváros és a ferihegyi reptér vasúti összeköttetését is.
  • PPP-program: anno 90 ilyen projektet örökölt a kormány. „Több ezer milliárddal adósították el az államot”, hogy fontos és kevésbé fontos létesítmények épüljenek. 46 szerződést váltottak ki eddig, 44-et még nem, ez utóbbi 2100 milliárd forintos kötelezettséget jelent. Autópályák, kollégiumok és börtönök is vannak a listán,
    Lázár szerint sajnos nem azoknak, akik megkötötték a PPP-szerződéseket.
  • Kultúrtámogatások: Létrehoznak egy Andrássy Gyula emlékhelyet a Bem rakparton a Kiegyezés évfordulója alkalmából. Az épületben egy I. kerületi kultúrház működik most. Az Országos Rabbiképző megújítását is támogatnák. Szegeden új, 16 tantermes katolikus általános iskola és gimnázium létesülhet 2019-20 körül, ezt is támogatják. A város egyetemének zeneművészeti szakközépiskolája is új helyet kaphat. A Don Bosco szalézi társasága Kazincbarcikán működtet egy romák felzárkóztatására is alkalmas szakiskolát, amit megint csak támogatna a kormány.
  • 20 milliárdos, építőipari vállalkozásokat segítő program indul, mert a szektor kimarad az uniós fejlesztési pénzekből.

És akkor a kérdések órái, amikor az izzó csörték bekövetkeznek!

  • Csak a második kérdezőnél került elő Hódmezővásárhely és az időközi polgármester-választás ügye. Főleg azért, mert a helyi plébános, Németh László sokak felháborodására nyíltan kiállt a fideszes jelölt mellett, a rá szavazásra buzdított. Lázár azt felelte, nem ismeri a helyi kampányt részletesen, ezért általánosságban válaszolt. Szerinte nagy trauma volt a helyieknek Almási István polgármester elvesztése. Lázár nagyra értékeli a hazai és nemzetközi sajtó érdeklődését, de kérte, hagyják meg a helyieknek, hogy a saját sorsukról maguk dönthessenek. A plébánosról azt mondta: „Magyarországnak olyan helynek kell lennie, ahol egy katolikus plébános elmondhatja a véleményét”. Sajnálta szegényt, akit megbélyegeznek azért, mert elmondta a véleményét. „Elrettentő és kifejezetten fenyegető”, hogy a sajtó üldözte őt. Ha jól érti a cikkeket, aki katolikus plébános, nem mondhatja el a véleményét. Azt Lázár kifelejtette, hogy nemcsak véleménynyilvánítás volt, hanem a híveket útba igazította. Finoman kifejtette, hogy a Fidesz jelöltje azért alkalmasabb, mert nem mindegy, ki kinek a szövetségese, és akinek Gyurcsány Ferenc az, az nem alkalmas a város vezetésére.
  • Gulyás Mártonék előző napi festékes akciójáról is kérdeztek. Lázár szerint ez a választási kampány része, az Állami Számvevőszék pedig rendszeresen megbünteti a pártokat, még a Fideszt is büntette. Az ellenőrzési tervük nyilvános, ő elfogultságot még nem tapasztalt. Lázár nem szeretné az épületfestegetést, „de ilyen kampány előtt állunk.”
  • Szóba került az Eliosszal kapcsolatos OLAF-jelentés ügyét. Lázár szerint az Európai Bizottság vizsgálatának lezárulta után lehetséges a jelentés nyilvánosságra hozása. A kormány álláspontja, hogy alaposan vizsgálja ki az ügyészség az OLAF jelentését. Ez minden ilyen esetben kivizsgálta az ügyészség. Később szóba került, hogy Hódmezővásárhely volt az első város, ahol az Elios még teljesen tapasztalatlanul nyerhetett (később ez lett referencia). Lázár erre csak annyit mondott, hogy nagyobb lett a világosság, kisebb a bűnözés. Lázár nem foglalkozott magánélettel, azt se tudta, hogy Tiborcz István, az Elios akkori tulaja Orbán lányával járt. Lázárék a Bajnai-kormányra tolták a felelősséget, mivel 2009-ben hirdették meg a pályázatot. Lázár szerint nincs különbség a 4-es metrós OLAF-jelentés és a mostani eliosos nyilvánosságra hozatala között.
  • „Ennyire nem hiszem, hogy hülyék lennének” – felelte Lázár arra, hogy a 8-as főút várpalotai elkerülője kész, de még nem adták át. Szerinte februárban várható az átadás, nem várnak a választásokig. Lesz egy M1-es kitérő Esztergom irányában. Az M0 nyomvonala még nem végleges, környezetvédelmi hatástanulmányra várnak, mert nagyon sok kiemelt természetvédelmi területen megy át az út. Két év a hatásvizsgálat, utána pedig nagy vita várható a zöld szervezetek miatt. „Irreálisan drága beruházássá válhat ez”, ha mindenhol alagutat kell építeni, és akkor nem biztos, hogy megéri.
  • 100 év alatt nem volt még olyan román miniszterelnök, akivel kapcsolatban reménykedhetett volna a magyar kormány – mondta Lázár az új román miniszterelnök, Viorica Dancila várható kinevezésére.
  • 177 ezren kértek védelmet és 508-an kaptak Magyarországon, ezt Lázár János arra felelte, hogy Altusz Kristóf szerint 1300 menekültet befogadott Magyarország.
  • Kovács Zoltán kormányszóvivő elárulta, hogy a Fővárosi Közgyűlés elé került egy javaslat, ami felhatalmazná Tartlós Istvánt, hogy tárgyalhasson az állammal a Bálna nevű műintézmény megvételéről. Lázár hozzátette, valóban meg akarja venni az állam az épületet, ráadásul lehetőség van közvetlen adásvételre, pályázat nélkül.
  • Lázár szerint meg kell hallgatni a diákokat, mit szeretnének. Ezzel reagált a készülő diáktüntetésekre.
  • Ebben a ciklusban már nem kerül a parlament elé az isztambuli egyezmény ratifikálása. Ez eleve vitás kérdés Lázár szerint.
  • Lázár szerint hülyeség, hogy Garancsi István és Mészáros Lőrinc Orbán Viktor strómanjai lennének, ahogy a Medián kikutatta.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Soós Lajos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik