Közélet

A Tízparancsolattal vágott vissza Bajnai a kormányszóvivőnek

Múlt héten derült ki, hogy hivatalosan is elismerték azt, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nagyon súlyos szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert közbeszerzésekben. A kérdéses időszakban az Elios még Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt a cége, 2015-ben vált meg tőle.

Az OLAF már el is küldte a jelentést a magyar hatóságoknak, azzal a javaslattal, hogy tegyenek jogi lépéseket. Az Európai Bizottságnak pedig azt javasolja a csalás elleni szerv, hogy kérje vissza Magyarországtól a 12 milliárd forintnyi uniós támogatást az Elios gyanús ügyletei miatt.

Kovács Zoltán kormányszóvivő erre azt sugallta egy közleményben, hogy lényegében Bajnai Gordon a hibás, mert 2004 óta – tehát már a Gyurcsány-kormány idején is – van lehetőség a közvilágítás fejlesztésére uniós forrásból. Az OLAF vizsgálata a Bajnai-kormány idején elindított, és később is folytatott közvilágítási program pályázati felhívásait érinti.

A HVG észrevette, hogy Bajnai a Facebookján válaszolt a kormányszóvivő közleményére.

Talán valóban gondosabban jártunk volna el, ha a pályázatban feltüntetjük, hogy a pályázókra nézve kötelező a VII. számú parancsolat, a kormányszóvivőkre pedig a VIII. Persze azt gondoltuk elég, ha a Bibliában benne van…

A VII. parancsolat a „Ne lopj!”, a VIII. pedig a „Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!”.

Az EU Csalásellenes Hivatala szerint a miniszterelnök egyik veje, Tiborcz István cége 2011-15 között szabálytalanul…

Közzétette: Bajnai Gordon – 2018. január 15.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik