Közélet

Szanaszét festékezte az ÁSZ épületét Gulyás Márton

Nagy fal-, üveg- és rendőrfelületeket festékezett össze az aktivista a számvevőszéknél.

Ne legyen az, hogy az állami intézményeket a hatalom birtokosai kényük és kedvük szerint használhassák fel – vezette fel Gulyás Márton aktivista a Slejm élő videós bejelentkezését szerdán. Gulyás az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) ment el, majd narancssárga festékkel megdobálta az V. kerület, Apáczai Csere János utca 10. alatti épületet, főleg azt a réztáblát, amin az intézmény neve látható. Jóval később a rendőrök gyűrűjéből kiugorva elorozta a félretett festékes palackot és ismét locsolt egy adagot az egyik réztáblára, de két rendőr lefogta, arrébb vitte, elvette tőle a palackot megint.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Amúgy kaptak a falak, az üvegfelületek, mintegy 20-30 méter hosszan. Ha jól láttuk, még a rendőrök ruházata is szennyeződött. A helyszínre kivonultak a rendőrök is, akik felveszik épp Gulyás adatait. „Orbán markában az ÁSZ” feliratú molinók is kikerültek. A járdát szalagkordonnal kerítették el a szervek. Később más aktivistákkal, esküszerűen elmondatott, megismételtetett egy szöveget, ami a jogállamot leépítő kormányzatról szólt.

Közzétette: Slejm – a torkon ragadt politika – 2018. január 17.

Joggal merülhet fel a kérdés, a Közös Ország Mozgalom motorja, az aktivisták aktivistája miért emelt kezet egy békés állami szerv épületére? Az ÁSZ az utóbbi hónapokban azzal került be a hírekbe, hogy a nem kormánypártok szerint nyíltan politikai megrendelésre vegzálja a pártokat. A Jobbikot 331 millió forintra büntették tiltott pártfinanszírozás és a plakátjai körüli ügyek miatt, míg más ellenzéki pártokat az általuk állítólag áron alul bérelt irodáik miatt büntettek sokkal kisebb összegekre. Érdekesség, hogy a legutóbbi ellenőrzéskor ezekkel az irodabérleti árakkal még semmi baja nem volt az évente ellenőrző Számvevőszéknek, ahogy a Fidesz régebbi gyanús plakátügyeivel sem. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint alkotmányellenes a hivatal eljárása.

TASZ: Alkotmányellenes az ÁSZ ellenzéki pártokat sújtó vizsgálata
A jogvédő szervezet állásfoglalása szerint az ÁSZ hatósági döntéseivel szemben nincs semmilyen jogorvoslati lehetőség, és ez az, amit az alaptörvény nem engedhet.
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Gulyás a kérdésben nem sokkal korábban a Klubrádiónak is megszólalt. Azt mondta, a pártoknak és az emberek ezreinek az utcán kellett volna ordítania az ÁSZ lépései után, hogy „mit képzel magáról ez a mocskos kormányzat”. Szerinte nem adottak a feltételek egy szabad és egyenlő választáshoz, de bojkott helyett azt kell elérni, hogy minél többen szavazzanak.

Gulyás: Orbán bukásához több lépcső vezet
Ő hisz a bizonytalanok mozgósításában, amiről Lánczi Andrásnak a Bukás című film jut eszébe.

Frissítünk!

Lemossák a falat nagynyomású vízsugárral. Gyanús, hogy Gulyásék megint ételfestéket használtak.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik