Közélet

Stop Soros: itt a kormány új törvénycsomagja

Nem áll le a Soros György elleni kormányzati kampány – derült ki a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentették, hogy három törvénycsomagból álló tervezetet tárgyalt a kormány, a törvénycsomag neve:

Stop Soros.

Az Index cikkéből kiderül, mi a három törvénycsomag, amit először társadalmi vitára bocsátanak:

  1. Az illegális migrációban részt vevő szervezeteket adatszolgáltatásra köteleznék. Bíróságnak kell kiadniuk az adatokat, és transzparens lesz az adatbázis.
  2. A nyilvántartásba vételen túl, aki külföldről kap pénzt, méghozzá többet, mint magyar állampolgároktól kap. Ezeknek a szervezeteknek illetéket kell fizetniük, ami a külföldről kapott pénz 25 százalékát fogja jelenteni. A pénzt a NAV fogja beszedni. Ha nem teljesítik az elvárásokat a szervezetek, akkor az ügyészségnek kell akcióba lépnie. Ha az ügyészség jogosulatlan tevékenységet vél felfedezni, akkor bírósághoz fordulnak.
  3. Létrehozzák az idegenrendészeti távoltartás intézményét: az érintett külföldi állampolgárokat Magyarországról távol tartanák, a magyarokat pedig a schengeni határ 8 kilométeres körzetétől tartanák távol bizonyos esetekben. Pintér Sándor azt mondta, diplomatákra, ENSZ-képviselőkre nem vonatkozhatna a távoltartás, ahogyan azokra az országgyűlési képviselőkre sem, akiknek az említett területen feladatuk lehet.

A kormány megtette, amit megtehetett

Pintér Sándor azt mondta: meg kell alkotni azokat a jogszabályokat, amelyek alapján eleget lehet tenni a nemzeti konzultáció eredményének.

A belügyminiszter az MTI szerint csütörtökre ígérte a tervezet szövegének nyilvánossá tételét, Kovács Zoltán pedig azt mondta, a három javaslatból álló Stop Soros törvénycsomaggal a kormány megtette, amit megtehetett, előkészítette a megváltozott körülményekhez szükséges előterjesztést.

A Soros György érintettségét firtató felvetésre a kormányszóvivő úgy reagált: ha Soros Györgyről kiderül, hogy ilyen tevékenységet végez – vagyis hogy az illegális bevándorlást szervezi -, akkor rá ugyanúgy vonatkoznak majd a szabályok.

1300

Az MSZP percekkel a Stop Soros törvénycsomag bejelentése után valószínűleg történetének legrövidebb és leglényegretörőbb közleményében reagált, amiben ennyi állt:

Reagálás Pintér Sándor bejelentésére

1300.

MSZP

A párt arra utalt, hogy nemrég Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár egy máltai interjúban „szólta el magát” arról, hogy a kormány 1300 menekültet fogadott be.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik