Közélet
Budapest, 2017. november 30.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. november 30-án. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivõ (b).
MTI Fotó: Illyés Tibor

Lázár: Aki dolgozni akar, az tud dolgozni

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 11. 30. 14:13

Dübörög a gazdaság a 105. Kormányinfón hallottak alapján. Lázár János elégedetlen a benzinárakkal, a kormány pedig megveszi a Bálnát.

1990 óta először jutottunk el oda, hogy Magyarországon a 15 és 65 év közöttiek foglalkoztatása 69 százalékos, az átlagos munkanélküliségi ráta pedig 4 százalékos – mondta el csütörtöki Kormányinfón Lázár János.

Aki dolgozni képes és akar, az tud dolgozni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: az Orbán-kormány 2014 óta 750 ezer munkahelyet teremtett, így reméli, hogy akik annak idején kinevették Orbán Viktort az 1 millió új munkahely belengetése miatt, azok átgondolják a korábbi álláspontjukat. A miniszter megjegyezte, hogy ezek a számok a közfoglalkoztatottság mértékének folyamatos a csökkentése mellett értendők.

A 452 milliárd forintos költségű 4-es metróval kapcsolatban Lázár közölte, hogy az Európai Csaláselleni Hivatal (OLAF) tájékoztatása szerint a teljes összegből 272 milliárd forint esetében merült fel korrupciós gyanú, ebből 166 milliárd forint esetében gyanítja azt az OLAF, hogy – a miniszter szavaival élve – a szocialista-liberális kormányok ellopták. Ebből az összegből 76 milliárd forint volt uniós támogatás, a többi a magyar állam hozzájárulása volt.

Amennyiben az OLAF vizsgálata folytatódni fog, fennáll annak a veszélye, hogy a magyar költségvetést érdemben befolyásoló, elmarasztaló döntés születik 60-70 milliárd forintos összegben. Ezért arra kérték Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2018-as költségvetésben különítsenek el 60-70 milliárd forintot arra az esetre, ha ezt a pénzt vissza kell fizetni az EU-nak. Ugyanakkor arról is döntöttek a kormányülésen, hogy ez az összeg nem mehet az egészségügyi, az oktatási és a szociális büdzsé rovására.

A kormány úgy döntött, megveszi a Bálna épületét a fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek,

ezen kívül jóváhagyták a győri Xantus János Állatkert átfogó fejlesztését, támogatták Szeged közlekedésfejlesztési koncepcióját, hozzájárultak az új szekszárdi uszoda építésének megkezdéséhez.

Bálna (bálna)
A főváros nettó 11 milliárdért hirdeti eladásra a Bálnát
Nyílt pályázaton szeretnék értékesíteni az épületet.

A közlekedési fejlesztésekről is szólt Lázár, ezek alapján 2020-ig az elektromos autók számára 7500 töltőállomást fognak létrehozni, 100 milliárd forintot költenek útfelújításra, és 2-2,5 év múlva nem lesz olyan megyei jogú város, amely ne lenne bekötve az autópálya-hálózatba.

A kormányülésen döntés született arról is, hogy a közellátást végző fogorvosok praxisai 3 millió forintos támogatást kapnak, ez összesen 7,6 milliárd forintba fog kerülni a költségvetésnek. További egészségügyi fejlemény, hogy a kormány ingyenes védőoltást fog vinni a kárpátaljai gyerekek számára.

Nem maradhatott ki a Kormányinfóból a Soros-terv sem. Újságírói kérdésre Lázár elmondta, hogy neki,

mint a titkosszolgálatokat felügyelő miniszternek

olyan információk, pontosabban államtitkok vannak a birtokában, amelyek alapján kijelentheti, hogy a Soros György által támogatott civil szervezetek megpróbálják befolyásolni a Magyarországgal kapcsolatos döntéseket Brüsszelben.

Mint arról a 24.hu-n beszámoltunk, kevés sikert hozott a déli nyitás, amelynek során több nemzeti kereskedőházat nyitott a magyar állam. Egy közérdekűadat-igénylésre adott válasz szerint Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. októberi, illetve decemberi hatállyal megszüntet kereskedőházakat (ötöt Latin-Amerikában, négyet-négyet Afrikában, illetve Ázsiában, egyet Európában). Egy erre vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy egyelőre zajlik egy felülvizsgálat, így nem tudni, hogy pontosan melyik kereskedőházak fognak megszűnni.

Újságírói kérdésre, amely azzal volt kapcsolatos, hogy politikai döntés született-e Brüsszelben a paksi bővítéssel kapcsolatban, Lázár János azt mondta: az ügyet napirenden tartó Jávor Benedek EP-képviselő részéről komoly árnyékra vetődésról van szó. A miniszter kijelentette: az Európai Bizottság és Magyarország minden uniós szabályt betartott, Jávor pedig az az uniós politikus, aki a legtöbb feljelentést teszi a hazája ellen.

Attól, hogy valamit Jávor Benedek nem ért, attól az még lehet törvényes.

Azt is megtudtuk, hogy Lázár János nem elégedett a benzinárakkal. A miniszter makói és hódmezővásárhelyi benzinkutaknál nézett körül és úgy találta, hogy ezeken a helyeken drágább volt az üzemanyag, mint a környező településeken. Az azonban nem fordult meg a fejében, hogy Tállai Andráshoz hasonlóan megkeresse a Molt. Egyelőre még gondolkodik a megoldáson.

Az Azonnali.hu több politikust is megkérdezett a parlamentben, hogy mit üzennek a román népnek abból az alkalomból, hogy Romániában december 1-je Erdély elcsatolásának nemzeti ünnepe. Ugyanezt a kérdést a Kormányinfón Lázár Jánosnak is feltették, aki azt mondta:

Semmi jót nem tudok üzenni.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.