Közélet

Lázár: Aki dolgozni akar, az tud dolgozni

Dübörög a gazdaság a 105. Kormányinfón hallottak alapján. Lázár János elégedetlen a benzinárakkal, a kormány pedig megveszi a Bálnát.

1990 óta először jutottunk el oda, hogy Magyarországon a 15 és 65 év közöttiek foglalkoztatása 69 százalékos, az átlagos munkanélküliségi ráta pedig 4 százalékos – mondta el csütörtöki Kormányinfón Lázár János.

Aki dolgozni képes és akar, az tud dolgozni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: az Orbán-kormány 2014 óta 750 ezer munkahelyet teremtett, így reméli, hogy akik annak idején kinevették Orbán Viktort az 1 millió új munkahely belengetése miatt, azok átgondolják a korábbi álláspontjukat. A miniszter megjegyezte, hogy ezek a számok a közfoglalkoztatottság mértékének folyamatos a csökkentése mellett értendők.

A 452 milliárd forintos költségű 4-es metróval kapcsolatban Lázár közölte, hogy az Európai Csaláselleni Hivatal (OLAF) tájékoztatása szerint a teljes összegből 272 milliárd forint esetében merült fel korrupciós gyanú, ebből 166 milliárd forint esetében gyanítja azt az OLAF, hogy – a miniszter szavaival élve – a szocialista-liberális kormányok ellopták. Ebből az összegből 76 milliárd forint volt uniós támogatás, a többi a magyar állam hozzájárulása volt.

Amennyiben az OLAF vizsgálata folytatódni fog, fennáll annak a veszélye, hogy a magyar költségvetést érdemben befolyásoló, elmarasztaló döntés születik 60-70 milliárd forintos összegben. Ezért arra kérték Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2018-as költségvetésben különítsenek el 60-70 milliárd forintot arra az esetre, ha ezt a pénzt vissza kell fizetni az EU-nak. Ugyanakkor arról is döntöttek a kormányülésen, hogy ez az összeg nem mehet az egészségügyi, az oktatási és a szociális büdzsé rovására.

A kormány úgy döntött, megveszi a Bálna épületét a fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek,

ezen kívül jóváhagyták a győri Xantus János Állatkert átfogó fejlesztését, támogatták Szeged közlekedésfejlesztési koncepcióját, hozzájárultak az új szekszárdi uszoda építésének megkezdéséhez.

Bálna (bálna)
A főváros nettó 11 milliárdért hirdeti eladásra a Bálnát
Nyílt pályázaton szeretnék értékesíteni az épületet.

A közlekedési fejlesztésekről is szólt Lázár, ezek alapján 2020-ig az elektromos autók számára 7500 töltőállomást fognak létrehozni, 100 milliárd forintot költenek útfelújításra, és 2-2,5 év múlva nem lesz olyan megyei jogú város, amely ne lenne bekötve az autópálya-hálózatba.

A kormányülésen döntés született arról is, hogy a közellátást végző fogorvosok praxisai 3 millió forintos támogatást kapnak, ez összesen 7,6 milliárd forintba fog kerülni a költségvetésnek. További egészségügyi fejlemény, hogy a kormány ingyenes védőoltást fog vinni a kárpátaljai gyerekek számára.

Nem maradhatott ki a Kormányinfóból a Soros-terv sem. Újságírói kérdésre Lázár elmondta, hogy neki,

mint a titkosszolgálatokat felügyelő miniszternek

olyan információk, pontosabban államtitkok vannak a birtokában, amelyek alapján kijelentheti, hogy a Soros György által támogatott civil szervezetek megpróbálják befolyásolni a Magyarországgal kapcsolatos döntéseket Brüsszelben.

Mint arról a 24.hu-n beszámoltunk, kevés sikert hozott a déli nyitás, amelynek során több nemzeti kereskedőházat nyitott a magyar állam. Egy közérdekűadat-igénylésre adott válasz szerint Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. októberi, illetve decemberi hatállyal megszüntet kereskedőházakat (ötöt Latin-Amerikában, négyet-négyet Afrikában, illetve Ázsiában, egyet Európában). Egy erre vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy egyelőre zajlik egy felülvizsgálat, így nem tudni, hogy pontosan melyik kereskedőházak fognak megszűnni.

Újságírói kérdésre, amely azzal volt kapcsolatos, hogy politikai döntés született-e Brüsszelben a paksi bővítéssel kapcsolatban, Lázár János azt mondta: az ügyet napirenden tartó Jávor Benedek EP-képviselő részéről komoly árnyékra vetődésról van szó. A miniszter kijelentette: az Európai Bizottság és Magyarország minden uniós szabályt betartott, Jávor pedig az az uniós politikus, aki a legtöbb feljelentést teszi a hazája ellen.

Attól, hogy valamit Jávor Benedek nem ért, attól az még lehet törvényes.

Azt is megtudtuk, hogy Lázár János nem elégedett a benzinárakkal. A miniszter makói és hódmezővásárhelyi benzinkutaknál nézett körül és úgy találta, hogy ezeken a helyeken drágább volt az üzemanyag, mint a környező településeken. Az azonban nem fordult meg a fejében, hogy Tállai Andráshoz hasonlóan megkeresse a Molt. Egyelőre még gondolkodik a megoldáson.

Az Azonnali.hu több politikust is megkérdezett a parlamentben, hogy mit üzennek a román népnek abból az alkalomból, hogy Romániában december 1-je Erdély elcsatolásának nemzeti ünnepe. Ugyanezt a kérdést a Kormányinfón Lázár Jánosnak is feltették, aki azt mondta:

Semmi jót nem tudok üzenni.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik