Belföld

Mészáros Lőrinc nem építhet majd lakóparkot a kempingjei helyén

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 12. 14. 14:11

A 106. Kormányinfón Lázár János bemutatta a kormány kiváló hintapolitikáját és beszólt Adolf Hitlernek is.
Korábban a témában:

Orbán Viktor csütörtökön csúcstalálkozón vett részt a V4-gyel és Jean-Claude Junckerrel, és megállapodtak, hogy a visegrádi négyek egyenként 9 millió euróval (vagyis összesen 36 millió euróval) segítik meg Olaszországot, a pénzt határvédelemre fordíthatják – mondta el Lázár János a szokásos Kormányinfón.

Miután a nemzeti konzultációról és a migránsokról is szót ejtett, szóba került Donald Trump tette, Jeruzsálem elismerése mint Izrael fővárosa. „Az Amerikai Egyesült Államoknak joga van Jeruzsálemet Izrael fővárosának elismerni”, az EU-nak nincs joga bírálni ezt, alakítsa csak ki a saját álláspontját. Magyarország nem követi az USA vonalát, nem ismeri el a várost a zsidó állam székhelyeként, minden féllel jóban akar lenni – indokolta a hintapolitikát a Miniszterelnökség vezetője.

Lázár a továbbiakban a göteborgi EU-s csúcsról beszélt, aminek lényege az volt, hogy Magyarország szinte semmit sem akar kiengedni nemzeti hatáskörből, bevándorló és kvóta nem kell. Lesz területrendezési törvény is, tiszta vizet öntenek Lázárék a pohárba. Digitális ingatlan-nyilvántartási térkép is készülni fog. A Balaton-, a budapesti agglomerációs és az országos területrendezési törvényt gyúrják majd egybe. “A Balaton mindenkié”, ez a legfontosabb kormányzati álláspont, hozzáférhetőnek kell maradnia a tónak, szabályozza a beépíthetőséget. A legfontosabb azonban Mészáros Lőrinc nagy kempingvásárlásainak és átalakításainak mond ellent:

A kempingek kempingek maradnak, azokból lakóparkok vagy lakóházak nem lehetnek.

Később hozzátette, idén 16 milliárd forint fejlesztési pénzt kaptak a parti települések. A legmagasabb épület a fenti tervezet szerint 65 méter lehet majd, ezzel Lázár a Molnak is üzent, ami a Kopaszi-gátra tervez felhőkarcolót. Szóba került az erőfölény megdönthetetlen vélelme is, amivel nem lehet majd visszaélniük a nagy kereskedelmi láncoknak (ez a fölény 100 milliárd forintos forgalomnál kezdődik). Minderre az EU is rábólintott. A lex Heineken ügyben is fényes magyar győzelem született, Lázár szerint a kétkedőket és becsinálókat meggyőzhetik ezek a döntések.

A Czeglédy-ügyben is döntött a kormány a kártalanításról. Mielőtt a részletekről beszámolt volna közölte vicceskedve, hogy előzetes letartóztatásban van, már nem Gyurcsány Ferenc, akivel egy követ fúj szerinte Czeglédy Csaba, hanem maga az ügy névadója. A diákok a szövetkezettel szembeni követeléseiket megvásárolja az állam, és majd érvényesíti ezeket Czeglédyékkel szemben.

MTI/Kelemen Zoltán Gergely

2016 decemberében 2600 napelemes jogosultságot osztott ki az energiahivatal, ezekből 1300-at valósítanak meg, 600 új kiserőmű létesítésére teremthet jogot a rezsihivatal. Rendeletben szabályozzák majd a naperőműveket, amiket a kormány támogatni fog. Az ország szuverenitásának növekedését okozhatja a sok naperőmű. Az energia felét Paks (2.) fogja termelni, a másik felét a Tejút e fényes csillaga. Elfogadnak egy szabályrendszert, miszerint a földtulajdonosok és -használók is lehetőséget kapnak max. 0,5 megawattos erőműveket. Ez 1,2 hektárt foglal el kb. Ezt az áramot az állam kötelezően átveszi majd. Kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget is kidolgoznak majd az MFB-vel.

Tucatnyi új turistaszállást is létesít a kormány. Tízéves csepeli fejlesztési tervben is megállapodtak, amiben Kósa Lajos is érintett lesz. Ha már nagyváros, akkor Pécs ügye volt még érdekes. Pécs adósságait nyögi, emiatt készen áll a kormány a megfelelő pénzügyi támogatások biztosítására.

Ezután a Microsoft-ügy is szóba került: eddig rendezett és normális viszonyban állt a kormány a szoftvercéggel. A kormány nem a céggel, hanem annak viszonteladóival volt kapcsolatban. Ha ezek a viszonteladók változnak, ahhoz a kormánynak köze nincs.

Most tárgyalások folynak, január 1-től egy licensz-visszavonásra vagy szoftvermegvonásra sem kerül sor. A Microsoft erről nyilatkozatot is tett.

Lázár beszélt arról az ultimátumról is, amit Martin Schulz volt EP-elnök adott Magyarországnak (az Európai Egyesült Államok eszméjéről beszélt egy pártkongresszuson). Szerinte utoljára Hitler tett ilyen ultimátumot. Nem lájkolta volna Pócs János Soros-disznaját a miniszter, aki szerint az nem volt méltó egy fideszeshez. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Jobbik vitájáról elmondta, a kormány semmilyen nyomást nem gyakorolt az ÁSZ-ra, nem is akarja kommmentálni, nem foglalkozik pártok pénzügyeivel.

A börtönök túlzsúfoltságáról is szó esett (18 ezren ülnek most), majd a katonai képességeink bővítéséről esett szó. Itt megemlítette, Magyarország az egyetlen uniós állam, aminek nincs kormánygépe, pedig drágább repülőjegyeket venni, mint saját gépet használni. Az Isztambuli Egyezményt a nők védelméről idén, sőt a választásokig sem ratifikálja a parlament. Szász Károly kancellári munkájával elégedett az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Semmelweis Egyetemen, ahol a Veolia miatt a hűtlen kezelési ügy zajlik. 30-50 milliárd forint többletkiadás jelentkezhet majd a költségvetésben. A jövő novemberi egészségügyi béremelést előrébb hozhatja a kormány. A paksi orosz hitelből nem hív le az állam már idén újabb összegeket. Kiderült, hogy Lázár helyteleníti a csepregi óvodások útátadáson való térdepeltetését.

Némi újságírókkal való cívódás után Lázár végül olyat mondott, amivel a 24.hu is egyetért: Áldott, békés karácsonyt mindenkinek!

(Kiemelt kép: Mediaklikk.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.