Belföld

Mészáros Lőrinc nem építhet majd lakóparkot a kempingjei helyén

A 106. Kormányinfón Lázár János bemutatta a kormány kiváló hintapolitikáját és beszólt Adolf Hitlernek is.

Orbán Viktor csütörtökön csúcstalálkozón vett részt a V4-gyel és Jean-Claude Junckerrel, és megállapodtak, hogy a visegrádi négyek egyenként 9 millió euróval (vagyis összesen 36 millió euróval) segítik meg Olaszországot, a pénzt határvédelemre fordíthatják – mondta el Lázár János a szokásos Kormányinfón.

Miután a nemzeti konzultációról és a migránsokról is szót ejtett, szóba került Donald Trump tette, Jeruzsálem elismerése mint Izrael fővárosa. „Az Amerikai Egyesült Államoknak joga van Jeruzsálemet Izrael fővárosának elismerni”, az EU-nak nincs joga bírálni ezt, alakítsa csak ki a saját álláspontját. Magyarország nem követi az USA vonalát, nem ismeri el a várost a zsidó állam székhelyeként, minden féllel jóban akar lenni – indokolta a hintapolitikát a Miniszterelnökség vezetője.

Lázár a továbbiakban a göteborgi EU-s csúcsról beszélt, aminek lényege az volt, hogy Magyarország szinte semmit sem akar kiengedni nemzeti hatáskörből, bevándorló és kvóta nem kell. Lesz területrendezési törvény is, tiszta vizet öntenek Lázárék a pohárba. Digitális ingatlan-nyilvántartási térkép is készülni fog. A Balaton-, a budapesti agglomerációs és az országos területrendezési törvényt gyúrják majd egybe. “A Balaton mindenkié”, ez a legfontosabb kormányzati álláspont, hozzáférhetőnek kell maradnia a tónak, szabályozza a beépíthetőséget. A legfontosabb azonban Mészáros Lőrinc nagy kempingvásárlásainak és átalakításainak mond ellent:

A kempingek kempingek maradnak, azokból lakóparkok vagy lakóházak nem lehetnek.

Később hozzátette, idén 16 milliárd forint fejlesztési pénzt kaptak a parti települések. A legmagasabb épület a fenti tervezet szerint 65 méter lehet majd, ezzel Lázár a Molnak is üzent, ami a Kopaszi-gátra tervez felhőkarcolót. Szóba került az erőfölény megdönthetetlen vélelme is, amivel nem lehet majd visszaélniük a nagy kereskedelmi láncoknak (ez a fölény 100 milliárd forintos forgalomnál kezdődik). Minderre az EU is rábólintott. A lex Heineken ügyben is fényes magyar győzelem született, Lázár szerint a kétkedőket és becsinálókat meggyőzhetik ezek a döntések.

A Czeglédy-ügyben is döntött a kormány a kártalanításról. Mielőtt a részletekről beszámolt volna közölte vicceskedve, hogy előzetes letartóztatásban van, már nem Gyurcsány Ferenc, akivel egy követ fúj szerinte Czeglédy Csaba, hanem maga az ügy névadója. A diákok a szövetkezettel szembeni követeléseiket megvásárolja az állam, és majd érvényesíti ezeket Czeglédyékkel szemben.

MTI/Kelemen Zoltán Gergely

2016 decemberében 2600 napelemes jogosultságot osztott ki az energiahivatal, ezekből 1300-at valósítanak meg, 600 új kiserőmű létesítésére teremthet jogot a rezsihivatal. Rendeletben szabályozzák majd a naperőműveket, amiket a kormány támogatni fog. Az ország szuverenitásának növekedését okozhatja a sok naperőmű. Az energia felét Paks (2.) fogja termelni, a másik felét a Tejút e fényes csillaga. Elfogadnak egy szabályrendszert, miszerint a földtulajdonosok és -használók is lehetőséget kapnak max. 0,5 megawattos erőműveket. Ez 1,2 hektárt foglal el kb. Ezt az áramot az állam kötelezően átveszi majd. Kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget is kidolgoznak majd az MFB-vel.

Tucatnyi új turistaszállást is létesít a kormány. Tízéves csepeli fejlesztési tervben is megállapodtak, amiben Kósa Lajos is érintett lesz. Ha már nagyváros, akkor Pécs ügye volt még érdekes. Pécs adósságait nyögi, emiatt készen áll a kormány a megfelelő pénzügyi támogatások biztosítására.

Ezután a Microsoft-ügy is szóba került: eddig rendezett és normális viszonyban állt a kormány a szoftvercéggel. A kormány nem a céggel, hanem annak viszonteladóival volt kapcsolatban. Ha ezek a viszonteladók változnak, ahhoz a kormánynak köze nincs.

Most tárgyalások folynak, január 1-től egy licensz-visszavonásra vagy szoftvermegvonásra sem kerül sor. A Microsoft erről nyilatkozatot is tett.

Lázár beszélt arról az ultimátumról is, amit Martin Schulz volt EP-elnök adott Magyarországnak (az Európai Egyesült Államok eszméjéről beszélt egy pártkongresszuson). Szerinte utoljára Hitler tett ilyen ultimátumot. Nem lájkolta volna Pócs János Soros-disznaját a miniszter, aki szerint az nem volt méltó egy fideszeshez. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Jobbik vitájáról elmondta, a kormány semmilyen nyomást nem gyakorolt az ÁSZ-ra, nem is akarja kommmentálni, nem foglalkozik pártok pénzügyeivel.

A börtönök túlzsúfoltságáról is szó esett (18 ezren ülnek most), majd a katonai képességeink bővítéséről esett szó. Itt megemlítette, Magyarország az egyetlen uniós állam, aminek nincs kormánygépe, pedig drágább repülőjegyeket venni, mint saját gépet használni. Az Isztambuli Egyezményt a nők védelméről idén, sőt a választásokig sem ratifikálja a parlament. Szász Károly kancellári munkájával elégedett az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Semmelweis Egyetemen, ahol a Veolia miatt a hűtlen kezelési ügy zajlik. 30-50 milliárd forint többletkiadás jelentkezhet majd a költségvetésben. A jövő novemberi egészségügyi béremelést előrébb hozhatja a kormány. A paksi orosz hitelből nem hív le az állam már idén újabb összegeket. Kiderült, hogy Lázár helyteleníti a csepregi óvodások útátadáson való térdepeltetését.

Némi újságírókkal való cívódás után Lázár végül olyat mondott, amivel a 24.hu is egyetért: Áldott, békés karácsonyt mindenkinek!

(Kiemelt kép: Mediaklikk.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik