Közélet

Vége a letelepedési kötvénynek, de a Jobbiknak nem lesz könnyű dolga

A kormány a szerdai ülésén megtárgyalja a kötvények sorsát és információink szerint még az idén ki is vezetik. Túl sok a kétes ügy a papírok körül. De ebből semmi haszna nem lesz a Jobbiknak.

Elbukott a Fidesz alkotmánymódosítása. Mert a Jobbik a letelepedési kötvények léte miatt nem támogatta a kormányt, inkább molinóval tiltakozott, hogy

Az a hazaáruló, aki pénzért terroristát is beenged!

Ugyanis nagyjából nyolcvan kilométerre az Iszlám Állam központjától is árulják a kötvényeket.

Kisbenedek Attila, AFP
Kisbenedek Attila, AFP

Azóta többször, több helyen elmondták a Fidesz politikusai, hogy kivezetik a kötvényeket, de nem azért, mert megfogadnák a Jobbik tanácsait, hanem azért, mert a Fidesz szerint akkora siker az egész, hogy teljesítette a céljait, mindhárom hitelminősítő felminősítette Magyarországot.

  1. Gulyás Gergely már a bukott alkotmánymódosítás után kijelentette, a program meg fog szűnni.
  2. Lázár János egy Kormányinfón mondta azt, hogy a kötvényeket még idén kivezetik.
  3. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vezetésével információink szerint pedig elkészült a jelentés a kötvényekről, amit a gazdasági kabinet már megtárgyalt, ez kerül a kormány elé, ahol a program megszüntetéséről döntenek majd.

Rossz hírű pénz

A kötvényprogram révén rengeteg pénz érkezett az országba, Habonynak és baráti körének ez hatalmas üzlet, a Magyar Nemzet keddi írása szerint pedig a program 2013-as indulásától október végéig 4033 kötvényt jegyeztek le az ezzel foglalkozó cégek, amivel több mint 110 milliárd forintos haszonra tettek szert és az állam is bevételhez jutott, csaknem 1 milliárd euró forrásbevonást tettek így lehetővé és öt évig nincsenek kamatkiadások sem.

De a kötvények állandó támadási felületet jelentenek a Fidesznek, Rogánnak folyamatosan magyarázkodnia kell a konstrukció miatt, Orbánnak meg Rogán miatt, a program nem hajt annyi pénzt, amennyit politikai értelemben bukik rajta a kormánypárt. Információnk szerint

ezért bólintott rá Orbán a megszüntetésre.

Mi ez?

Az Államadósság Kezelő Központ és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal leírásai szerint a letelepedési kötvények értékesítése a következőképp néz ki.

  • Az EU-n kívüli állampolgár felkeresi a közvetítéssel foglalkozó céget, akik befizetik a kötvény árát. Ennek az ára kezdetben 250 ezer euró (77,5 millió forint) volt, 2015-től azonban már 300 ezer euró (93 millió forint).
  • Erre jön még rá a cégek által elkért eljárási díj, ami 45 és 60 ezer euró (13,9–18,6 millió forint) között van.
  • Ezután a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kiállít egy engedélyt, amivel lehet befektetni, vállalkozni és vízum nélkül utazni Schengenen belül. Ráadásul jöhet az egész család.
  • De a közvetítő nem 300 ezer eurót utal tovább az ÁKK-nak, ugyanis kedvezményes, úgynevezett diszkontáron jut hozzá az állampapírhoz.
  • Ezt a 2012-es jogszabály teszi lehetővé, ami külön garantálta az ötéves lejáratú kötvények kamatát, a diszkontot, ez pedig nem lehet évi két százaléknál kevesebb.

Arccal az alkotmánymódosítás felé

Kérdés, hogy mi jöhet ezután. Hiába tűnt politikai vereségnek, a Fidesz akár jól is kijöhet abból, hogy csúszik az alkotmánymódosítás, ami megtiltaná a menekültek betelepítését. A kormánypárti stratégák úgy számolnak, ezzel legalább időt nyertek arra, hogy továbbra is napirenden tartsák a menekülttémát.

Korábban Reiner Roland, az Integrity Lab kutatásvezetője is azt mondta lapunknak, a nyár előtt arról lehetett hallani, hogy az ősszel újult erővel indulnak újra a tanársztrájkok és az egészségügyben is jönnek a tiltakozások, de ezeket elsöpörte a Fidesz a saját témáival.

Kisbenedek Attila, AFP
Kisbenedek Attila, AFP

Ráadásul mivel a Fidesz értelmezésében a Jobbik volt a módosító akadálya, a kormánypárti politikusok a megszólalásaikban tovább üthetik Vona Gábort és pártját.

Azonban a Jobbik felkészült a támadásokra, tudják, hogy Orbán tyúkszemére léptek, ellencsapásként pedig már be is nyújtották azt, hogy ők hogyan módosítanák az Alaptörvényt. (Ugyanúgy, ahogy a Fidesz, csak megtiltanák azt is, hogy anyagi ellenszolgáltatás ellenében sem jöhet bevándorló az országba.)

A párton belül úgy számolnak, hogy ezzel visszafelé süthetik el a Fidesz fegyverét. Vona most érzi a vér szagát, kedden arról beszélt, nem kizárt, hogy utcára kell vonulni akkor, ha a marad a letelepedési kötvény.

Csak a Fidesz

A Fideszen belüli forrásaink azonban egyöntetűen állították, nem fogják támogatni a javaslatot, kizárt, hogy a Jobbik diktáljon, állították többen.

A Jobbiknak nem lesz könnyű dolga, ha le akarja mosni magáról azt, hogy nem akarta megvédeni Magyarországot a betelepítéstől, foglalta össze a kormánypárt álláspontját egy frakció mellett dolgozó forrásunk.

Lázár János a már említett Kormányinfón azt mondta, nem lesz újabb alkotmánymódosítási javaslat. A kancelláriaminiszter úgy fogalmazott, nem tudnak mást tenni, mint hogy tudomásul veszik, az ellenzéki pártoknak fontosabbak voltak a saját érdekeik, mint a haza ügye.

Kisbenedek Attila, AFP
Kisbenedek Attila, AFP

Ennek ellentmond, hogy úgy tudjuk, Orbán Viktor a december 15-én kezdődő Európai Tanács ülésre már úgy szeretne kiutazni, hogy a politikai egység, a Jobbikkal kiegészült kétharmad az alkotmánymódosítás mögött felsorakozott.

Mert egyelőre két dolgot tud lebegtetni Orbán Brüsszelben: egy elbukott népszavazást és egy elbukott alkotmánymódosítást.

Az uniós állam- és kormányfők fontos kérdésekről tárgyalnak majd Donald Tusk vezetésével az év végén Brüsszelben. Értékelni fogják a kiválasztott afrikai országokkal megkötendő paktumokkal kapcsolatban elért eredményeket, továbbá iránymutatásokat fognak meghatározni a további munkához, és döntenek más országokra való esetleges kiterjesztéséről.
Áttekintik az EU és Törökország által tett nyilatkozat végrehajtását, valamint megvitatják a közös európai menekültügyi rendszer reformjának kérdését és azt, hogy a jövőben miként alkalmazzák a felelősségvállalás és a szolidaritás elvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik