Közélet

Veszélyes mérget hoz az ősz

szolo(960x640)(1).jpg (szőlőtőke, szőlőlevél, szőlő, )
szolo(960x640)(1).jpg (szőlőtőke, szőlőlevél, szőlő, )

A mustgáz a szüreti időszak egyik legnagyobb ellensége.

Színtelen és szagtalan és sunyi – ha nem vagyunk elég körültekintőek, az az életünkbe is kerülhet. A katasztrófavédelem – ahogy minden évben – igyekszik felhívni a figyelmet a szüreti időszak egyik legnagyobb veszélyére, a mustgázra. Az említett méreg miatt évente többen kerülnek kórházba.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatásából kiderül, magyarországon évente 40-50 alkalommal riasztják ilyen esethez a tűzoltókat. Hiába érkezik gyorsan a segítség, az esetek többségében már késő, a mustgáz gyorsan elvégzi “munkáját”. Áldozata eszméletét veszti és rövid időn belül beáll a halál.

A központi idegrendszert veszi célba

Szédülés, hányinger, mentális zavar – a must erjedésekor felszabaduló gáz ezeket kezdetben ezeket a tüneteket produkálja. A levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, és a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el. Otthonunkban elsősorban a cukortartalmú növények és gyümölcsök erjedésekor keletkezik.

A mustgáz adott koncentrációban fontos életfolyamatokat befolyásol. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, ennek jelei a felsorolt tünetek. A mentális zavar azért jelent különösen nagy veszélyt, mert még ha fizikailag képes is lenne a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza ebben.

Azt, aki mégis áldozatul esett a mérges gáznak csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonságosan kimenteni. Így azok, akik segíteni akarnak, ugyancsak könnyedén áldozatokká válhatnak.

Némi odafigyelés, de legalább egy szál gyertya

A katasztrófavédelem ezúttal is hangsúlyozza: a balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek. A pincéket megfelelően át kell szellőztetni, a hordókat pedig célszerű nagyobb térben elhelyezni, persze gázérzékelő riasztó használata mellett. És egy ősrégi módszer is sokat tehet biztonságunkért: tanácsos úgy lemenni a pincébe, hogy magunk előtt egy botra erősített, égő gyertyát tartunk, maximum a derékmagasságban. Ha a gyertya elalszik, hátraarc – ez jelzi ugyanis az oxigén hiányát.

Tavaly sem tétlenkedett

A tavalyi évben sem kímélte áldozatait a mustgáz, néhány esetet összeszedtünk. Szeptember végén egy idős házaspár – egy 84 éves férfi és 80 éves felesége – halt meg, dávodi házuk pincéjében estek össze. Egy 70 éves nő is mérgezést kapott akkor, ám őt – bár életveszélyes állapotban – de sikerült időben kórházba vinni. Nem sokkal korábban a Győr-Moson-Sopron megyei Lébényben történt tragédia. Egy amatőr borász vesztette életét, míg Nyíregyházáról, Jászberényből is sérülteket szállítottak kórházba a mentők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik