Közélet

Új divat: egymást érik a bírósági bombariadók

A bombafenyegetések mögött általában személyes bosszú vagy gyermeki csíny áll. Ha bosszú, ha csíny, igen költséges és bosszantó…

Újabban igencsak megszaporodtak a bírósági bombariadók, az elmúlt hónapokban sorra érkeztek az ilyen jellegű bejelentések, hol a rendőrséghez, hol a tűzoltósághoz, hol pedig magához a kiszemelt intézményhez. „Bomba fog robbanni” – a rejtélyes telefonálók általában ennyit közölnek.

A telefonáló ezzel be is fejezi misszióját, emiatt tárgyalások szakadnak meg, ítélethirdetéseket tolnak el, az egyenruhások pedig kivonulnak, átvizsgálnak, lezárnak és így tovább. Bombát – persze nem szemrehányásképp – sosem találnak. A rendőrség szerint nem jellemző, hogy a telefonáló szándékai komolyak lennének. És bár a szándék nem komoly, a rendőrség hívásazonosít, adatot gyűjt, tanúkat hallgat meg, és persze keresi a nem létező robbanószerkezeteket. Kivonulnak a Készenléti Szolgálat tűzszerészei, bombakutatói, járőrök, tűzoltók és mentők is, feleslegesen. Úgy tudni, ez százezrekbe, esetenként milliókba kerül.


Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Még mindig a bevásárlóközpontok a kedvencek

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint ilyen szempontból még mindig az üzletközpontok a legnépszerűbbek, a közintézmények ritkábban válnak célponttá. Úgy látszik, semmi sem riasztja el a vicces, vagy éppen bosszús kedvű telefonálókat. Közveszéllyel fenyegetés miatt – amely nem kizárólag a bombariadókra értendő – 2007-ben még 288 eljárás indult, ezek a számok – 2009 kivételével, amikor 351 ilyen ügy volt – nem igazán változnak. Idén január és november között eddig 239 eset rögzítettek.

A bíróságokon egyre több a rendkívüli esemény

A bíróságokon ugyanakkor egyre több rendkívüli esemény történik, januártól novemberig szám szerint 69-et jegyeztek fel. Ennek csaknem a fele – pontosan 30 – bombariadó volt. A telefonálók tapasztalatunk szerint előszeretettel veszik célba a Nyíregyházi Városi Bíróságot, a Hajdú-Bihar Megyei Ítélőtáblát, de november elején például szinte egy egész város megbénult. Pécsett több közintézményt is kiürítettek, nemcsak a bíróság és az ügyészség épületeit, de a NAV objektumát és egy bevásárlóközpontot is. Ez történt pénteken Debrecenben is, ahol három bíróság kapott bombafenyegetést, délelőtt és délután is. Utóbbi hívásnál a telefonáló két új helyszínt is megjelölt: azt mondta robbantani fog a debreceni MÁV-állomáson és a repülőtéren is.

Na de miért?

A rendőrség szerint a telefonálókat leginkább a bosszú vezérli, vagy egyszerűen így akarnak szórakozni. Ugyanakkor – bár ezt hivatalosan nem erősítették meg a hatóságok – az a férfi, aki a pécsi felfordulásért felelős, azt követelte, hogy engedjenek szabadon két bűnözőt. Állítólag egyiküket nyáron fogták el kommandósok áfacsalás miatt. Azóta előzetes letartóztatásban van. A másik pedig egy ormánsági uzsorás, akinek ügyében már ítélet is született: 8 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A bíróságoknak már tele a hócipőjük

Figula Ildikó, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szóvivője a Hír24-nek elmondta, az állandó bombariadók kellemetlenül érintik őket, mert folyamatosan megakasztják a munkát. Gyakran kell elhalasztani tárgyalásokat, ítélethirdetéseket, ez pedig egyáltalán nem érdekük. A szóvivő szerint pénteken számítottak arra, hogy valami történni fog, ugyanis egy olyan kábítószeres ügyet tárgyaltak – vagyis inkább tárgyaltak volna – amelyet már nem először szakít meg bombariadó.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság is rendszeresen kap fenyegetéseket, az elmúlt egy hónapban négy ilyen esetük volt. Nyakó Zsuzsanna szóvivő arról tájékoztatta a Hír24-et, hogy ezek az események hol rövidebb, hol hosszabb időre akadályozták a munkájukat. A sajtóreferens ugyanakkor leszögezi: ezzel sem meghiúsítani, sem megakadályozni nem tudták őket abban, hogy ellássák feladataikat. Az elmaradt tárgyalásokat újra kitűzték, pótolták és megismételték…

Nehézkes lenne azt a bombát bevinni…

Csomagátvizsgálás, fémkereső kapuk, kézi detektorok – ezekkel kell számolnia annak, aki be akar jutni egy bírósági épületbe. Tóth Zoltán, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának biztonsági vezetője a Hír24-nek elmondta, a megfelelő biztonsági feltételek az ítélőtáblákon, a megyei bíróságokon és a székhelyi bíróságokon adottak, vagyis megfelelnek az európai átlagnak, igen jól felszereltek. Az átvilágítógépek szerves és szervetlen anyagok, robbanószerek és az úgynevezett tiltott tárgyak felismerésére is alkalmasak. Néhány intézmény mostanáig híján volt az említett berendezésnek, azonban a megnövekedett rendkívüli események miatt ezek is megkapták a szükséges eszközöket.

Tóth Zoltán szerint évente körülbelül tízezer olyan eszköz akad fenn az ellenőrzéseken, amelyek alkalmasak a közbiztonság megzavarására. Gyakorta késeket, ollókat, bicskákat, pengéket és egyéb szúró tárgyak, vagy akár fegyvereket is találnak. A szakember szerint ezek a számok mind azt bizonyítják, hogy az ügyfelek biztonságban vannak.

Dutyi járhat érte

Aki „farkast kiált”, az számíthat arra, hogy közveszéllyel fenyegetés miatt eljárás indul ellene, amelynek nem csak pénzbüntetés, de akár két börtönben töltött év is lehet a vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik