Üzleti tippek

Drasztikus változásokra készüljön – Jönnek az okosrendszerek

Az üzleti életben és a hétköznapokban is jelentős újításokat hozhat a gépek közötti kommunikáció, a Machine-to-Machine (M2M). Például az önjáró autók vagy a mezőgazdasági robotok mellett a gyakoribb munkahelyváltásra is fel kell készülni – összegezte az Invitel InnoMax Klubban Bőgel György közgazdász.

A CEU Business School professzora hozzátette: a gépek ma már képesek olyan, korábban elképzelhetetlennek tűnő bravúrokra is, mint a szenzomotoros mozgás vagy az arcfelismerés. Ezek például fontos elemei a sofőr nélküli okosautók biztonságos közlekedésének.

A smart technológiákra a jövőben teljes rendszerek épülhetnek. A szakértő szerint a cégek számára az elkövetkező időszak egyik legfontosabb kérdése, hogy miként pozícionálják magukat a szemünk láttára kialakuló okosrendszer-ökoszisztémában.

Szakmaváltás 5-7 évente

Az újabb ipari forradalom a munkaerőpiacot is átszabja. „Annyi látható előre, hogy valószínűleg a foglalkozásoknak a cserélődése, illetve megszűnése felerősödik. Évezredek óta működik ez a jelenség, hogy az újítások következtében egyes szakmák megszűnnek, mások átalakulnak. Ennek a folyamatnak a gyorsulására lehet számítani” – fogalmazott Bőgel György.

Szerinte elképzelhető, hogy a jövőben a pályakezdéstől a nyugdíjig akár 7-8-szor szakmát vagy akár iparágat kell váltania. Most még ez döbbenetes változásnak tűnik, de például az önjáró autók akár a sofőrszakma megszűnését hozhatják.

Mit tehet, aki most tanul tovább?

Bár nem lehet megjósolni, hogy mire lesz szükség a munkaerőpiacon 10-20 év múlva, de a szakértő úgy véli, arra érdemes törekedni, hogy minél magasabb legyen az alapműveltség, és amit tanulunk, abban minél több konvertálható elem legyen, amelyeket sokféle területen fel lehet használni.

Okosrendszerek vs. munkaerő

Az eddigi jelentősebb technológiai áttöréseknél mindig kialakult, hogy melyik iparág szívja fel az állás nélkül maradókat. Például a XX. század elején a mezőgazdaság gépesítése miatt hatalmas munkaerő-mennyiség áramlott ki az agrárszektorból – a gyáriparba. Most még az látható, hogy hiányoznak azok az ágazatok a világból, amelyeknek nagy a munkaerő-felszívó képessége. Bőgel György hozzátette: azt is érdemes szem előtt tartani, hogy azok az iparágak, amelyek megjelennek – például bio-, gén- vagy nanotechnológia – nem a kékgalléros munkásokat keresi, hanem a jól képzett, matematikához, informatikához értő embereket.

Fotó: Technet

Adattudósokra lesz szükség

A várakozások szerint a jövőben rendkívül keresett szakma lesz a data scientist. Az adattudós név arra utal, hogy a Big Data korszakában a cégeknek már nem csak szimpla elemzőket kell alkalmazniuk. Az internetre kapcsolt gépek, szenzorok milliói ugyanis olyan mennyiségű adatot termelnek, amelyhez külön adatfeldolgozási modellek és speciális szakértők szükségesek.

Az egészségügyben is áttörés jöhet

„Óriási probléma az egészségügyben, hogy rengeteget költenek rá az államok, de a rendszer hatékonyságával így is komoly problémák vannak. A gyógyítás rendkívül költséges, ami helyett sokkal jobb lenne megelőzni a betegségeket. Az egészségügy legdrágább része pedig a kórházi kezelés. Az M2M-fejlesztések már most számos lehetőséget kínálnak a megelőzésre és a költséghatékony, de folyamatos orvosi kontrollra. Például szenzorokat lehet az emberekre telepíteni, bőrre tetoválni, mindenféle hordozható eszköz létezik már” – sorolta a professzor.

Ezek a megoldások lecsökkentik az orvos-beteg találkozók számát, mégis sokkal hatékonyabbá tehetik a prevenciót. Erre példa, hogy a rendelőben történő egyszeri EKG-mérés helyett a M2M-eszközök képesek arra, hogy otthon is folyamatosan mérjék az adatokat, és ezeket elküldjék, rendszerezzék az orvosok számára. A mért információk alapján a doktor könnyebben tud megelőző jellegű tanácsokat adni az életmóddal, táplálkozással vagy a gyógyszerszedéssel kapcsolatban. Mindez kevesebb számú és alacsonyabb költségű kórházi kezelést, kevesebb utazást jelent.

A közgazdász szerint hasonló modell alkalmazható a közlekedésre, a mezőgazdaságra, az iparra, az oktatásra és az államigazgatásra is. Más területek működését is költséghatékonyabbá, átláthatóbbá vagy akár környezetbarátabbá tehetik az okosfejlesztések. A gépek közötti kommunikációnak számtalan előnye van, de természetesen a fejlesztőknek, cégeknek oda kell figyelniük az újítások kockázataira is.

A több éve sikeresen működő, angolszász mintára létrehozott InnoMax üzleti klub keretében az Invitel hazai szakértőkkel közösen olyan aktuális kérdésekre keresi a választ, amelyek révén az ügyfelei versenyképesebbé válhatnak, és a cégek még hatékonyabban működhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik