Üzleti tippek

Eddig illetékmentes volt, most már fizethet

Januártól megváltoztak az ajándékozási illeték szabályai. A gyermekének továbbra is illeték nélkül utalhat pénzt, de a testvérének már – adott összeg felett – nem.

Olvasónk azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy az elmúlt években besegített a gyermeke hiteltörlesztésébe, és ajándékként utalta át pénzt. Január elsejétől viszont több mentesség is megszűnt, és szeretné tudni, hogy ezeket az utalásait hogyan érinti a változás.

Ezt a jogszabályt helyezték hatályon kívül

Az illetékekről szóló többször módosított, 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 2012. december 31-éig hatályos szövege:

16. paragrafus 1. bekezdés: mentes az öröklési illeték alól a takarékbetét öröklése.

17. paragrafus 1. bekezdés: mentes az ajándékozási illeték alól a takarékbetét ingyenes megszerzése.

102. paragrafus 1. bekezdés: takarékbetétnek számít a Polgári Törvénykönyv 533. paragrafusa alapján kötött szerződés szerint a magánszemély által a hitelintézetnél elhelyezett pénz és kamata (így a magánszemély bankszámláján elhelyezett pénz és kamata is). Kivétel az üzleti célú pénzforgalmi bankszámlán, elszámolási számlán elhelyezett pénz és kamata. Ezeket értelemszerűen az adóhatósághoz kötelező bejelenteni.

Már utalással sem váltható ki az illetékfizetés

2013. januártól hatályon kívül helyezték az illetékekről szóló, 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 17. paragrafus 1. bekezdés g) pontját is. Ez a kitétel a banki átutalással ajándékozott pénzt mentesítette az illetékfizetés alól. Januártól viszont már ez is illetékköteles (kivéve, ha egyenes ági rokonok között jön létre a tranzakció, amely minden esetben mentesül az illetékfizetési kötelezettség alól).

Az ajándékozott összeg után nem kell személyi jövedelemadót fizetni, az ajándékozási illetéket pedig a megajándékozott fizeti. Ennek a mértéke 2013. január 1-jétől az adott összeg 18 százaléka.

Egyenes ági rokonok közötti ajándékozásnál továbbra sem kell illetéket fizetni (Itv. 17. paragrafus 1. bekezdés). Ebbe a körbe tartozik a gyermek, az unoka, a szülő, a nagyszülő és az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolat is. A szülő által a gyermeknek utalt pénz tavaly még két jogcímen volt illetékmentes: mint bankszámlán keresztül utalt, illetve mint egyenes ági rokonnak adott pénz. Ettől az évtől viszont már csak az utóbbi mentesség maradt meg – válaszolt az olvasói kérdésre dr. Székely Péter, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. adótanácsadója.

A szakértő felhívja a figyelmet, hogy a testvérek közötti ajándékozás viszont már illetékköteles. Tavaly egy ilyen utalás után még nem kellett fizetni, mivel a pénzmozgás bankszámlák között történt. Januártól viszont a takarékbetétek (így a bankszámlák) illetékmentessége megszűnt, a testvér pedig nem számít egyenes ági rokonnak.

A pénz ajándékozása, mivel ingó ajándékozásnak minősül, csak akkor esik illeték alá, ha arról okiratot állítottak ki. Ebben az esetben értékhatártól függetlenül él az adóhatóság felé való kötelezettség. Ha nem állítottak ki okiratot, de a megajándékozottnak juttatott pénzösszeg meghaladta a 150 ezer forintot, akkor a bejelentési és illetékfizetési kötelezettség szintén érvényes – tette hozzá dr. Székely Péter. (Az egyenes ági rokon továbbra is kivétel.)

Így szól a törvény

11. paragrafus 1. bekezdés: Az ajándékozási illeték tárgya:

a) ingatlan ajándékozása,

b) ingó ajándékozása,

c) vagyoni értékű jognak ingyenes alapítása, ilyen jognak vagy gyakorlásának ingyenes átengedése, továbbá az ilyen jogról ellenszolgáltatás nélkül történő lemondás.

2. bekezdés: Az 1. bekezdésben felsorolt ajándékozás csak akkor esik ajándékozási illeték alá, ha arról okiratot állítottak ki, vagy ingó ajándékozása esetén okirat kiállítása ugyan nem történt, de az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150 ezer forintot meghaladja. Az ilyen ajándékozást a 17. paragrafus 1. bekezdés c), k), l), m), p), r), s) és t) pontja alá eső ügyletek kivételével az adóhatósághoz 30 napon belül be kell jelenteni. A bejelentésre a 91. paragrafus 3. és 4. bekezdése az irányadó.

A készpénz ajándékozása egyetlen európai jogrendszerben sem számít személyijövedelemadó-köteles tételnek. Az előbbi feltételek esetén (ajándékozási okirat vagy 150 ezer feletti összeg) az fizeti az illetéket, aki a pénzt kapta. Ebből következően a pénz átadása mindig adómentes, függetlenül attól, hogy mikor illetékköteles és mikor illetékmentes.

Mi a helyzet a közös bankszámlákkal?

Egy másik olvasónk arról kérdezett, gyermekének szeretne pénzt utalni, akinek a férjével közös bankszámlája van. Kérdése, hogy ez az illetmentesség szempontjából problémát jelent-e. Nem jelent, hiszen a szabályozásban a hangsúly a rokoni fokon van, nem azon, hogy milyen formában kapja a pénzt.

Pénz, ami visszajár

A kölcsön nyújtása teljesen más kategória (nem illetékköteles). A szabályok alapján bizonylattal kell alátámasztani, hogy az adott pénzösszeg kölcsön vagy ajándék. A kölcsön bizonylata a Polgári Törvénykönyv szerinti kölcsönszerződés. Ennek legfontosabb kellékei a kölcsönadó és a kölcsönvevő adatai, a kölcsön összege és kamata, a kölcsönnyújtás határideje, lejárata, továbbá aláírások és tanúk is szükségesek. A Saldo szakértője hozzátette: amennyiben ezt a pénzt nem fizetik vissza határidőre, akkor a lejárati határidőn túl (például egy esetleges NAV-ellenőrzés során) lehetőség van arra, hogy a kölcsönt ajándékká minősítsék át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik