Üzleti tippek

Sokba fájhat a cégeknek a tanácstalanság

Hiába van a vállalkozásnak gazdasági vagy adószakértője, a profi tanácsadók munkájára egyre nagyobb szükség van.

Változások még változatlan jogszabályok mellett is szép számmal vannak. Elég, ha csak azt nézzük, hogy az adóhatóság álláspontja egy adott szabályozással kapcsolatban akár menetközben is módosulhat. Nem könnyű ezeket lekövetni, és megfelelő válaszokat adni, pedig egy-egy döntés tétje éves szinten akár milliós is lehet. Ezt egyre több vállalkozás ismeri fel, miként azt is, hogy célszerű ehhez olyan professzionális tanácsadók segítségét kérni, mint amilyen a Saldo Zrt. – állítja Sibinger Márta, a cég tanácsadó igazgatója.

A Saldo évtizedek óta foglalkozik a kis- és középvállalkozásokkal, így a gyakorlatban is ismerik a problémáikat és a dilemmáikat. Tapasztalataik szerint még azoknak is gondot okoz az eligazodás, a folyamatosan változó (adó)környezet, akik “házon belül” specializált gazdasági szakembereket alkalmaznak. Még a legfelkészültebb szakember sem lehet ugyanis tisztában a szabályozás minden apró részletével.

Sibinger Márta szerint nem véletlen, hogy náluk is gyakran folyik csapatmunka, és akár több területnek a szakértői közösen segítenek az ügyfeleknek. Ugyanis nem elegendő pusztán a törvényi szabályozás ismerete ahhoz, hogy a cégek az előírásokat megfelelően alkalmazzák. „A különféle szabályozások gyakran nehezen érthetőek, nem egyértelműek, és mindezt még többszörös hivatkozások és komplex összefüggések is nehezíthetik. Például az adóhatóság aktuális ellenőrzési gyakorlata is nagyban befolyásolja az adott kérdés eldöntését. Ezekkel pedig csak az olyan adótanácsadó cégek vannak napra készen tisztában, mint amilyen a Saldo Zrt. is” – összegezte a szakértő.


Sibinger Márta, a Saldo tanácsadó igazgatója

Társaságukkal kapcsolatban a legfontosabb elvárás, hogy a gyakorlati oldalt jelenítse meg. Segítsen értelmezni az adótörvényeket, “fordítsa le” a jogi szabályokat a gazdasági szakemberek, könyvelők, adótanácsadók nyelvére.

Hogyan működik a tanácsadás a gyakorlatban?

Például tavaly ősszel született meg a két új, 2013. január elsejétől élő kisvállalati adózási forma, a kata (kisadózók tételes adója) és a kiva (kisvállalkozói adó). A Saldo decemberben több “kata-előadást” tartott, az erről készült videót a tagjaik számára a honlapjukon is elérhetővé tették. Emellett a regisztrált ügyfeleik online kalkulátor segítségével maguk is kiszámolhatták/kiszámolhatják, hogy megéri-e számukra az átállás.

A társaság a változásokról folyamatosan e-mailben értesíti partnereit, és a honlapra a témába vágó friss híreket, szakértői elemzéseket is folyamatosan feltölti. A regisztrált cégek pedig telefonon is segítséget kérhetnek egyebek közt az adózási, pénzügyi-számviteli, munkaügyi kérdésekben vagy akár a társadalombiztosítással és különböző illetékekkel kapcsolatban.

Ezekeben is segítenek a tanácsadók:

– a komplex szolgáltatás segítségével könnyebben tudja az adott cég vagy intézmény gazdasági működését az aktuális előírásokhoz igazítani,

– jelentősen csökken a gazdasági döntéshozatal ideje és a későbbi adóhatósági megállapítások és büntetések kockázata,

– NAV-ellenőrzés esetén az adótanácsadó a tények teljes körű ismeretében képviselheti a vállalkozást,

– a tagszervezetek munkatársai konzultációs lehetőséget kapnak az adójogszabályok értelmezésére.

A Saldo a friss adózási hírekről, változásokról rendszeresen hírlevelet küld partnerei számára. A hírlevélre most Ön is feliratkozhat. Kattintson a linkre!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik