Üzleti tippek

NAV-bírság helyett telefonáljon!

Az adótanácsadás a tévhitekkel ellentétben a kis cégeknek sem luxus, sőt, a szakértői segítséggel a cégvezetők gyorsabban dönthetnek, és csökkenthetik az adóbírságok kockázatát is.

A Saldo számításai szerint éves szinten legalább százezreket, de akár milliókat is megtakaríthatnak a vállalkozások, ha nem csak „házon belül” döntenek.

A jogszabályváltozások folyamatos követése (tervezéstől a kihirdetésig) a cégek számára rendkívül időigényes feladat. Ha viszont külső tanácsadó segít, akkor már az jelentős megtakarítás lehet, hogy ez az idő felszabadul. A szinte állandó változásokra példa, hogy a kata/kiva kisvállalkozói adóknál is történt menet közben módosítás. Gyakran további nehezítés, hogy kevés idő marad a felkészülésre a kihirdetés és hatályba lépés között. A tanácsadó cégek azonban naprakész tudással rendelkeznek ebben az esetben is. „A Saldónál például az egyedülállónak számító telefonos tanácsadással azonnali segítséget tudunk nyújtani az adótervezésben és a gazdasági események értelmezésében is” – összegezte Sibinger Márta, a Saldo Zrt. tanácsadó igazgatója.

A telefonos segítség nemcsak az írásbeli megkeresésnél, hanem a személyes tanácsadásnál is hatékonyabb és gyorsabb. „Ez egyfajta együtt gondolkodást is jelent, és így a nem evidens szempontok is felszínre kerülhetnek. Ha ugyanis írásban néhány lényeges kérdést elfelejt az ügyfél feltenni, akkor érthetően csak általánosabb választ kaphat” – fejtette ki Sibinger Márta. A szolgáltatás éves átalánydíjas konstrukcióban vagy meghatározott számú kérdést tartalmazó csomagban is elérhető. Jelenleg több mint 3000 cég és intézmény a Saldo regisztrált tagja.

Egyre többen nyitnak a tanácsadás felé

„Látható a fejlődési trend. A sok százezer cég közül jó pár ezer kis- és középvállalkozás is felismerte már, hogy szükségük van adótanácsadásra. Ha másért nem, hát azért, hogy csökkentsék a gazdasági szakembereik esetleges bizonytalanságát, átlássák a komplex összefüggéseket, és így (is) mérsékeljék az állandó adókockázatot” – tette hozzá a szakértő.

Több mint tanácsadás

A társaság az adótanácsadás mellett nagyon sok megkeresést kap egyedi feladatok elvégzésére is. Idetartozik az adóhatóság előtti képviselet, az önellenőrzés előkészítése, a transzferár-nyilvántartás, a belső szabályzatok készítése és a munkaügyi átvilágítás is. Emellett saját fejlesztésű integrált ügyviteli szoftverük is van, és népszerűek a gyakorlatra építő kiadványaik, szakmai konferenciáik is. Például az adóváltozásokról szóló, év végi „Saldo ankét” rendezvényeken tavaly több ezer gazdasági szakember vett részt.

A tanácsadó igazgató elmondta: az érdeklődők tavaly is első kézből és először náluk ismerhették meg az NGM-es szakemberek előadásaiból az új adónemek részleteit. Szakmai képzéseik, konferenciáik általában a kreditpontos képzések közé tartoznak, és tartanak OKJ-s tanfolyamokat is.

A Saldo a friss adózási hírekről, változásokról rendszeresen hírlevelet küld partnerei számára, amelyre most Ön is feliratkozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik