Pénzügy

Egységesülnek az önéletrajzok

Elsősorban azoknak ajánlják az Europasst, akik nem tudnak igazán önéletrajzot írni. A szakember szerint attól még lehetnek jó szakemberek. Bár egyre többen használják, még mindig számos tévhit kering az egységes uniós önéletrajzról.

Uniós kezdeményezés, hogy mindenkinek egyforma „csomagja” legyen, amelynek tartalma az önéletrajz mellett a szakmai és felsőfokú végzettségek valamint a nyelvi ismeretek egységes leírása. Ez az egységes keretrendszer egyszerűbbé teszi azon emberi erőforrás munkatársak és tanácsadók dolgát, akik például külföldi jelölteket is várnak egy-egy állásra, ugyanakkor nem csak azok a munkavállalók használhatják, akik más országban szeretnének elhelyezkedni.


„Ez az egyik leggyakoribb tévhit az Europass önéletrajzzal kapcsolatban, pedig a hozzá kapcsolódó dokumentumok hazai hr-eseknek is megkönnyítik a dolgát” – mondta a FigyelőNetnek Gáspár Móna, a Nemzeti Europass Központ projektvezetője. A bizonyítvány-kiegészítő arra is jó például, hogy a szakember követni tudja, melyik képesítés milyen tudást takar – hiszen folyamatosan változik az OKJ-képesítések rendszere is. Az oklevélmelléklet is hasznos lehet, főleg most, amikor alapjaiban változik meg a felsőoktatás rendszere. A melléklet segítségével áttekinthető, hogy mit takarnak az egyes szakok, vagy hogy miben különbözik két diploma, ha az egyiket a bolognai rendszer szerint, a másikat hagyományosan szerezték a jelentkezők.

Nem csak eurokratáknak

Miből áll az Europass dokumentumcsomag?


1. Önéletrajz: a sablonok segítségével egyszerűen kitölthető, az egyes rubrikáknál segítséget és mintaválaszokat is felajánl. Az üresen hagyott sorok törölhetők, ha a bekezdés nem releváns.

2. Nyelvi útlevél: nyelvtudás mellett a külföldi nyelvi tapasztalatok is bemutathatók

3. Oklevélmelléklet: a felsőoktatási intézmények bocsátják ki a diploma mellé, hogy bővebb információt adjanak a megszerzett végzettségről.

4. Bizonyítvány-kiegészítő: hasonló az oklevélmelléklethez, a szakképzettséget adó bizonyítványokkal együtt adják ki a vizsgáztató intézmények, azért, hogy részletes információkat adjanak a végzettségről.

5. Mobilitási igazolvány: külföldi tanulmányokat vagy szakmai gyakorlatot lehet vele igazolni.



A másik tévhit, hogy uniós állásokra pályázóknak találták ki az Europass-t. Gáspár Móna szerint az EU-s állásoknál ennél bonyolultabb a kiválasztási folyamat, az önéletrajzok beadása után még több speciális szűrőn is átmennek a jelöltek. Azaz bármilyen önéletrajzot beadhatnak ide is a pályázók, senki nem kér tőlük csak Europass-t.

Azoknak viszont hasznos lehet a sablonos önéletrajz, akik először változtatnak állást vagy nem tudnak önéletrajzot írni. Attól ugyanis még lehetnek jó szakemberek. A sablonos formát szövegszerkesztő segítségével, de akár az interneten is kitölthetik a jelentkezők. Gáspár Móna elmondta, hogy olyan kérdést is kaptak, hogy nem baj-e, ha elvész a pályázó egyénisége, hiszen az önéletrajz nem ad lehetőséget arra, hogy bőven kifejtsenek egy-egy témát. Igaz, ez így van a többi, például a most népszerű amerikai típusú önéletrajznál is – miközben egyre ritkább a folyószöveges, esetleg kézzel írt cv. „Minden önéletrajznak megvan az előnye és a hátránya is, attól függően kell alkalmazni, mit akarunk szűrni a jelentkezéseknél” – mondta Gáspár Móna.

A nyelvtudást a többi életrajztól eltérően kell jelölni az Europass esetén. Mégpedig egy táblázat segítségével kiválasztani a hat szintből azt, amelynek megfelelünk. Minden szint különböző nyelvtudásnak felel meg, amit külön értékelhetünk beszéd, írás és szövegértés kategóriában. Elsőre talán bonyolultnak tűnik, de ez is azt a célt szolgálja, hogy a kiválasztási szakemberek össze tudják hasonlítani, kinek milyen a nyelvtudása. Bár ez önértékelés, ahogy a többi önéletrajz esetén, úgy itt sincs értelme annak, hogy fals információt adjunk meg.

Kézzel is kitölthető


Elsősorban a munkavállalásban segít az uniós önéletrajz, mivel a kiválasztási szakember össze tudja hasonlítani a végzettségeket, de ugyanilyen hasznos lehet a nyelvvizsgák szintjének megállapításában is. Talán ez a dokumentumcsomag két legfontosabb része: az önéletrajz és a nyelvi útlevél. Utóbbiban persze feltüntethetők a letett nyelvvizsgák is, de ami talán fontosabb, az idegen nyelvi környezetben, külföldön töltött hetek-hónapok is.

Maga az önéletrajz hasonlít az ismert formákhoz, viszont a sablonok segítségével eszünkbe juthat olyasmit is beírni, amire egyébként nem figyelünk. Ilyen például a korábban betöltött pozíció mellett az, hogy mi volt a munkakörünk és a főbb tevékenységünk. Emellett a formanyomtatvány külön kitér a művészi, a műszaki képességekre és kompetenciákra, a számítógép-felhasználói készségre és arra is, milyen társas kompetenciáink vannak, mint például a csapatszellem és az alkalmazkodási készség.

Az önéletrajzot részletezi a többi dokumentum, a nyelvi útlevél, a bizonyítvány-kiegészítő és az oklevélmelléklet. Az ötödik papír pedig a mobilitási igazolvány, ami azt bizonyítja, hogy a pályázó egyetemi-főiskolai évei alatt részt vett valamilyen külhoni tanulmányi csereprogramban vagy szakmai gyakorlaton. Ezt a dokumentumot az intézmény állítja ki, de a fogadó egyetem vagy a gyakorlat helyszínéül szolgáló üzem tölti ki az út szakmai részére vonatkozó információkat.

Az önéletrajz-sablon beszerzése egyszerű, csak le kell tölteni a www.europass.hu oldalról a 25 nyelv valamelyikén és értelemszerűen kitölteni. Akinek nincs internet-elérése, mégis szeretne Europass-t, levélben is megkeresheti a Nemzeti Europass Központot, akik kinyomtatva, postán továbbítják neki a lapokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik