Nagy Mártonék kiszemelték a lakossági megtakarításokat, új akcióterv készül

A Nagy Márton vezette Gazdasági Kabinet újraindítási akcióterven dolgozik. Ennek a minisztérium szerint része lehet, hogy a lakosság hosszú távú befektetéseit adómentes otthonteremtésbe csatornázzák át. A kormány szeptemberben tárgyalja a kabinet ötleteit – írja a hvg.hu.

Megkezdte őszi munkáját a Gazdasági Kabinet, melynek első ülésén a Kabinet tagjai áttekintették a globális és európai gazdasági folyamatokat, különös tekintettel a magyar gazdaság helyzetére – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A közlemény szerint kidolgozás alatt áll egy „újraindítási akcióterv”. Ennek részeként eddig már jórészt meglebegtetett intézkedéseket tekintett át a kabinet.

Újdonság, hogy a testület megvizsgálta az is, hogy a hosszú távú lekötött megtakarításokat miképpen lehetséges opcionálisan, a lakosság döntésének függvényében, adómentesen felhasználni otthonteremtés céljából.

A tárca részleteket nem közölt, mindenesetre az NGM és személyesen Nagy Márton tárcavezető egy ideje nehezményezi, hogy a lakosság túl sok jövedelmet fordít megtakarításokra, és túl keveset fogyasztásra, így nem pörgeti a gazdaságot és az adóbevételeket

Bár az ingatlanberuházás megtakarításnak számít, egy állampapír-befektetés nemzetgazdasági-költségvetési szempontból annyiban kedvezőbb, hogy építőipari, ingatlanpiaci forgalmat generál. Kérdéseket vet fel, hogy hogyan befolyásolná az államadósság-finanszírozást, ha a kormány lehetővé tenné, hogy a lakosság – kellően vonzó kondíciókkal – inkább ingatlanbefektetésekbe forgassa át az állampapír-állománya egy részét – értékelnek a portálon.