Veszélyes IKEA-termékekre figyelmeztet az EU, az üzletlánc cáfol

Veszélyes IKEA-poharak miatt jelent meg fogyasztóvédelmi jelzés az Európai Bizottság adatbázisában – vette észre a Pénzcentrum. A holland hatóságok jelezték: a termék nem biztos, hogy megfelelően ellenáll a hőhatásnak, ha megkarcolják, és akár szét is robbanhat, ha meleg folyadékot töltenek bele. Az IKEA Magyarország közölte: a vállalat és a holland hatóságok nem értenek egyet a termék biztonsági értékelésével kapcsolatban.

Fogyasztóvédelmi jelzést adott ki az Európai Bizottság az IKEA egyik terméke miatt – írja a portál, a testület honlapján megjelent hír alapján. A dokumentum szerint a POKAL nevű poharak (27 cl., 35 cl. és 65 cl. méret) kapcsán a hollandiai hatóságok jeleztek problémát.

A termék edzett üvegből készült, amely nem biztos, hogy megfelelően ellenáll a hőhatásnak, ha megkarcolják, például egymásra helyezéssel, mosogatógépben történő tisztítással és/vagy súrolószivaccsal. Ez az üveg törését okozhatja a leggyengébb pontján, aminek következtében esetleg a forró folyadék a kézre vagy más végtagokra fröccsenhet és sérüléseket okozhat. A termék nem felel meg az általános termékbiztonsági irányelv követelményeinek – áll az értesítőben. Ezért a fogyasztóvédelmi hatóságok elrendelték, hogy a terméken jelezni kell a kockázatokat és figyelmeztetni kell erre a vásárlókat.

Megkérdezték az IKEA Magyarországtól, hogy mindez érinti-e az itthon forgalmazott POKAL poharakat. A bútorlánc válasza szerint ebben a konkrét esetben

az IKEA és a holland hatóságok nem értenek egyet a termék biztonsági értékelésével kapcsolatban.