Gazdaság

Már májusban felkérdezték Orbánt a korrupciógyanúba keveredett lengyel cégvezérről

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu
Május elején Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő írásban kérdezte Orbán Viktort az Orlen lengyel energiavállalat elbocsátott vezetőjéről. A vsquare információja szerint a korrupciógyanúba keveredett Daniel Obajtek Budapesten bujkál a lengyel hatóságok elől, mivel tart a vádemeléstől.

„Május 2-án egy forrástól megtudtam, hogy az Orlen lengyel energiavállalat volt vezetője, Daniel Obajtek Magyarországon járt. Pár nappal később írásbeli kérdést nyújtottam be Orbán Viktor miniszterelnöknek. Azt kérdeztem tőle, hogy járt-e februári elbocsátása óta Magyarországon és találkozott-e a kormány, a kormánypártok vagy a MOL bármilyen illetékesével Daniel Obajtek” – mondta a Telex megkeresésére Vadai Ágnes.

Vadai írásbeli kérdésére az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Koncz Zsófia május 22-i keltezésű levelében válaszolt, de érdemi választ nem adott.

Az államtitkár válaszában azt írta, hogy a kormány „minden esetben a magyar nemzeti érdekek alapján szervez nemzetközi találkozókat.” Koncz emellett még megjegyezte: a külföldi partnerekkel történt egyeztetésekről a kormányzat minden közérdeklődésre számon tartó esetben tájékoztatást ad a közvélemény számára.

Daniel Obajtekről a Vsquare oknyomozó portál írta meg kedden, hogy hosszabb ideje Budapesten tartózkodik. Úgy tudják, az üzletember Facebook-posztokat közölt az Andrássy úti Karsai-palota egyik, 147 négyzetméteres, nagyjából másfél-két millió euróba kerülő lakásából. A lakás hivatalos tulajdonosa a BBID Kft., amely a VSquare információi szerint Tiborcz Istvánhoz kötődik.

Daniel Obajtek otthon, Lengyelországban azt állítja, hogy nem bujkál külföldön, de a hatóságok – amelyek egyelőre amúgy csak kérdezni szeretnék, nem gyanúsítják – semmilyen otthoni címén nem találják. A közösségi médiában bemutatott videói és képei pedig valamiféle rejtőzködést igazolnak, ami éppenséggel pont Budapesten történik.

Obajtek a cikk megjelenésének napján rögtön reagált is, mint közölte: „Soha nem csináltam titkot abból, hogy nemcsak Lengyelországban, hanem külföldön is folytatok üzleti tárgyalásokat. Ilyenkor meg kell szállnom valahol. Magánemberként emiatt aligha kell magyarázkodnom.”

A volt cégvezér ismeri a magyar olajipari szakembereket, sőt, magát Orbán Viktort is, mert még 2022-ben, amikor az Orlen és a Mol nagy megállapodást kötött sok tárgyalási kör volt.

Obajteket februárban menesztette a felügyelőbizottság az Orlen vezérigazgatói posztjáról. Folyamatosan tagadta azonban azokat az állításokat, amelyek szerint fél a vádemeléstől, és emiatt készül az Európai Parlamentbe, hogy megszerezze a mentelmi jogot.

Jelenleg három eljárás zajlik, amelyben érintett lehet:

  • az állami tulajdonú Orlen és Lotos energiavállalatok egyesüléséről, valamint a gdański finomító 30 százalékának eladásáról a szaúdi Aramcónak;
  • az Orlen gigantikus veszteségei miatt, amelyet a 2023-as üzemanyagár-csökkenés okozott;
  • másfél milliárd złotyt utaltak át az Orlen svájci bankszámlájára Lengyelországból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik