Gazdaság

MÁSZ: Jelentősen csökkentek a hazai üzemanyagok árai

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) rendszeresen közzéteszi a hazai és régiós üzemanyagárakat, így a lakosság és a sajtó munkatársai hiteles tájékoztatást kaphatnak az árak alakulásáról – írja a szervezet közleményében. Az adatok elérhetőek a szövetség honlapján, a www.petroleum.hu címen, valamint a későbbiekben visszamenőlegesen is megtalálhatóak lesznek az „Árinformációk” menüpont alatt.

A MÁSZ kimutatása alapján az elmúlt időszakban

  • az üzemanyagok régiós átlagára a benzinnél 7 forinttal,
  • a dízelnél 12 forinttal csökkent, míg
  • a héten a hazai kiskereskedelmi árak a benzinnél és a gázolajnál is akár 17 forinttal csökkennek.

Így mint megállapítják, a magyarországi benzinár a régiós átlagár alatt található, míg a dízel közel azonos szinten van.

A számok értelmezéséhez fontos a MÁSZ szerint leszögezni, hogy az üzemanyagárakat döntően a makrogazdasági folyamatok, geopolitikai konfliktusok és a forint árfolyama befolyásolják. Az elmúlt napokban mérséklődtek az olajtermékek árai, a forint erősödése mellett. A kőolaj ára csökkent, amire többek közt hatással volt az amerikai nyersolajkészletek váratlan növekedése és a közelgő Izrael-Hamász tűzszünetre utaló jelek is, amelyek enyhítenék a közel-keleti ellátási aggodalmakat.

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18. helyen, a dízelárak pedig a 15. helyen állnak, a régión belül pedig továbbra is a középmezőnyben vannak: a benzin a negyedik, a dízel pedig a harmadik helyen. A Magyar Ásványolaj Szövetség bízik abban, hogy az árak nyilvánosságra hozatala segíti a hazai üzemanyagpiac összehasonlíthatóságát a környező országokkal.

Hogy mennyi a régiós üzemanyag árához képest a magyarországi ár, az azért érdekes, mert Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter április 24-én két hetet adott arra az üzemanyagforgalmazóknak, hogy a régiós átlag alá kerüljenek a magyar árak. Ha ez nem történik meg, a kormány beavatkozhat.

Hogy mennyire végrehajtható a kormányzati elvárás, azt is kiveséztük pár napja.

Kapcsolódó
Adócsökkentés nélkül nagyon fájhat a benzin kötelező olcsóbbá tétele
Hogyan lehet megfelelni az elvárásnak, hogy a régiós üzemanyagárakhoz igazodjanak a magyar kutakon?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik