Gazdaság

Gázzal vagy fával fűt? Figyelmeztetést tett a katasztrófavédelem

MTI Fotó / Máthé Zoltán
MTI Fotó / Máthé Zoltán
A magyar háztulajdonosok töredéke kérte az ingyenes kéményseprést, pedig a szakszerű ellenőrzés életet menthet. Mint kiderült, több százezer olyan háztartás lehet, ahol gázzal, fával fűtenek, de nem járhatott ott a kéményseprő. A katasztrófavédelem szerint ráadásul nem csak a szén-monoxid jelent veszélyt, hanem a kéménytüzek is komoly károkat okozhatnak, életeket követelhetnek – írja a pénzcentrum.hu..

Sokan nem élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével, pedig életet menthet az évenkénti karbantartás. Mint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a portál kérdésére közölte, 2023-ban szeptember 30-ig bezárólag 486 491 háztartásban volt kéményellenőrzés, mindebből 121 ezer családi ház. Tavaly pedig összesen 660 954 otthon kéményét ellenőrizték a katasztrófavédelem kéményseprői, ebből 171 204 volt családi ház.

A társasházakhoz automatikusan mennek ki a kéményseprők, követve az adott évi sormunkatervet, a társasházak kéményeit kétévente ellenőrzik. Más a helyzet a családi házak tulajdonosaival, hozzájuk a kéményseprő akkor megy elvégezni az ingyenes kéményellenőrzést,

ha a kéménytulajdonos időpontot foglal az erre fenntartott weboldalon.

Ha a családi ház kéményére gázüzemű fűtőberendezés van rákötve, kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel működő fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva, akkor évente tanácsos ellenőrizni. A magánszemélyek által lakott családi házaknál nem kötelező a kéményseprés, viszont mindenképpen ajánlott gondoskodni róla és élni az ingyenes kéményellenőrzés lehetőségével – idézik a katasztrófavédelem szóvivőjét, Mukics Dánielt.

Az érintettek ötöde kéri az ingyenes szolgáltatást

Összességében majdnem 3,4 millió hazai háztartásban fűtenek vezetékes gázzal, fával, illetve mindkettővel.

A gázzal, fával fűtő otthonok mintegy ötödében járhatott kéményseprő 2022-ben.

A magyarok 65,4 százaléka él családi házban, hozzávetőleg 2,6 millió ilyen ingatlan lehet Magyarországon. Az érintett családi házak kevesebb mint 10 százalékában járhatott kéményseprő tavaly, illetve az idei évben.

Pedig a fűtési szezon nem játék

A tavalyi évben például 1234-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez 197-tel több, mint egy évvel korábban. A 19 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő – közölte Mukics Dániel. Ebben az évben, október 13-áig bezárólag 795 esetben hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt. 138 ember szenvedett mérgezést, 5 emberen pedig már nem lehetett segíteni. Az esetek 60 százaléka a fűtési szezonban történik.

A kémény falán lerakódó korom- és kátrányréteg – ha nem távolítják el – meggyulladhat, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is.

Évente 900-1000 lakástűz a kéményben keletkezik

Sosem késő kéményseprőt hívni

Mukics Dániel kiemelte, gázfűtés esetén kétévente, szilárd tüzelővel fűtés esetén évente érdemes kéményseprőt hívni. Sokan vélhetően most, a hidegek beálltával kaphatnak észbe, és foglalhatnak időpontot kéményseprésre, a szóvivő azt mondta, ha valaki még nem gondoskodott a kéményseprésről, és a szakemberek leterheltsége miatt nem kap azonnal időpontot, akkor sem kell megijedni, hiszen a kéményseprésnél a hangsúly nem az ellenőrzés időpontján, hanem annak rendszerességén van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik