Gazdaság

Alaposan kilőtt az árstopos áruk zöme az árstop után

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Megnéztük, hogy az árstop eltörlése után milyen árakkal találkozhatnak a vevők az érintett termékeknél a hat nagy multiláncban. Az árfigyelőben csak az aktuális napi árak elérhetők, szóval az augusztus 2-i árakat hasonlítottuk össze a G7 által az árfigyelőből kigyűjtött és rögzített utolsó árstopos nap, azaz július 31. legolcsóbb áraival, és mellé tettük a KSH-n elérhető legfrissebb, júniusi átlagárakat (amik ugye szintén árstoposak voltak, és nemigen mozogtak az utóbbi hónapokban.)

Augusztustól az árstopos termékeket nem lehet a beszerzési árnál drágábban adni, a boltok tehát veszteségesen tudják csak értékesíteni ezeket. Kötelezően akciózni is kell majd belőlük, hetente legalább két termékcsoport minden termékét, amikor a bolti ár nem lehet több, mint a beszerzési ár mínusz 15 százalék. De itt még nem tartunk, mert az első kötelező akciók csütörtökön indulnak a volt árstopos termékekből.

Az árfigyelőben a július végéig árstopos, augusztustól kötelező akciós nyolc termék közül csak hét található meg jelenleg, mert régi burgonya nincs benne, csak új.

A lisztnél az látszik, hogy két kivétellel az összes BL 55-ös típus többe kerül, mint a július 31-i legolcsóbb árstopos ár volt. Viszont a KSH átlagárainál zömében olcsóbbak most a lisztek. (A KSH árstopos termékeknél mért átlagárai gyakorlatilag az ártsop tavaly februári bevezetése óta nemigen változtak, amikortól a 2021-es októberi áron kellett árulni az első hat árstopos terméket.) A legolcsóbb liszt a Lidlben található augusztus 2-án az árfigyelő alapján (139 forint), a legdrágább pedig a Tescóban, ami ráadásul egy akciós liszt (279 forint). Az átlagár augusztus 2-án, szerdán az árfigyelős adatok alapján 190 forint.

Kristálycukorból nincs akció éppen a hat multiláncnál, az ábrán pedig látszik az is, hogy a mostani árak jóval magasabbak, mint a július 31-i legolcsóbb ár, vagy a KSH júniusi átlagára volt (ami hónapok óta hasonló volt az árstop miatt). Kristálycukorból a legolcsóbbat a Lidlben kapni (395 forint), a legdrágábbat a Tescóban (544 forint), miközben kedden még 229 forintért is elérhető volt a termék (az árfigyelő G7-es gyűjtése szerint), és 17 hónapja 260 forint körüli átlagáron volt kapható a KSH statisztikája alapján. Most az átlagár 458 forintra jön ki.

Napraforgó-étolajból sincs most éppen akciós, a legolcsóbban a Sparban vehetünk (482 forintért), a legdrágábban a Tescóban (929 forintért). A legtöbb helyen az étolaj is drágább, mint a július 31-i utolsó ártopos napon (a legolcsóbb termék akkor 519 forint volt), a KSH átlagáránál pedig öt termék volt drágább csak. Az augusztus 2-i átlagár az árfigyelő árai alapján 665 forint.

A sertéscombnál az látszik, hogy a legolcsóbb kerül annyiba (Tesco, 1229 forint), mint amekkora a keddi utolsó napi legolcsóbb árstopos ár volt, a többi mind ennél drágább. És kettő kivételével az összes többe kerül, mint a KSH-s átlagár. Ennek megfelelően az augusztus 2-i átlagár is jóval magasabb (1769 forint), mint a korábbi árak. A két akciós termék pedig csak a negyedik, ötödik legolcsóbb lett. (Ahol nem egykilós volt a kiszerelés, ott is a kilós árat vettük figyelembe az összehasonlíthatóság érdekében.)

A csirkemellfiléből egy oldalra nem fért rá az árfigyelőben a kínálat – mi csak az első oldalon található termékeket gyűjtöttük ki, plusz a legdrágábbat, hogy látható legyen, milyen árakon kínálták a terméket az árfigyelőbe beterelt multiláncok. Az árfigyelő július 31-i árainál egy kivételével a termék drágább, és a KSH átlagárát is a zöme meghaladja. A legolcsóbb csirkemell a Tescóban kapható (1399 forint), a legdrágább változat az Aldiban (4349 forint) volt (persze volt náluk ennél olcsóbb is, ahogy az ábrán is látszik), az átlagár 2278 forintra jött ki (az ábrán szereplő árak átlaga), ami szintén jócskán felülmúlja az árfigyelős legolcsóbb keddit (1499 forint), valamint a KSH-s júniusi átlagárat is (1770 forint). Az egyetlen akciós termék a középmezőnyben volt. (Ahol nem egykilós volt a kiszerelés, ott is a kilós egységárat tüntettük fel.)

A tojás egy kicsit kakukktojás olyan szempontból, hogy a jelenlegi árak az ábrán feltüntetett legdrágább kivételével mind befértek az utolsó legkisebb árstopos ár (680 forint), illetve a KSH-s átlagár (894 forint) alá is, pedig még akció sincs éppen. Az ábrán feltüntetettnél bővebb volt egyébként a tojáskínálat az árfigyelő szerint – mi csak az első oldal árait és a legdrágább terméket (Tesco, 1010 forint) gyűjtöttük ki. A legolcsóbb tojás pennys volt (445 forint), az átlagár 651 forint lett az ábrán feltüntetett árak alapján.

A 2,8 százalékos UHT-tejnél szintén nincs akció. Két termék fért be a keddi utolsó legolcsóbb árstopos ár (209 forint) alá, egy pedig pont annyiba került, a többi drágább volt annál. A termékek több mint fele kevesebbe került viszont, mint a KSH átlagára (300 forint). Az augusztus 2-i átlagár 282 forint lett egyébként, ami alatta van a KSH-s átlagárnak. A legolcsóbb tej 205 forintba, a legdrágább 378 forintba került augusztus 2-án az árfigyelő alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik