Adrián Zoltán / 24.hu
Gazdaság

Egyre több a „pofátlan” vevő a balatoni ingatlanpiacon

Kezdenek feltorlódni az ingatlanok a balatoni ingatlanpiacon is, mivel az eladók nem igazán akarnak árat csökkenteni, a vevők viszont ezeken az árakon nem hajlandók vásárolni. Vannak, akik jelentős alkukkal próbálkoznak, ugyanakkor leginkább egy támogatott hitelprogram tudná megmozgatni a pangó piacot, a Balla Ingatlan közleménye szerint.

Az állandó lakhatás céljára vásárolt, illetve épített ingatlanok piacán most nagyon csekély a mozgás a déli parton, míg a nyaralók piacán valamivel jobb a helyzet: itt kisebb-nagyobb alkukkal elkelnek a jó ingatlanok – idézi a közlemény Krausz Gábort, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetőjét.

Úgy véli, a háború és annak következményei, valamint az infláció miatt megemelkedett hitelkamatok fékezik leginkább a piaci mozgást a Balatonnál is. Az eladók tartják az árakat és csak minimális, 5-10 százalékos alkukba mennek bele. A vevők viszont már nem fogadják el ezeket az árakat, és az ajánlataik is jóval alacsonyabbak, így kezdenek feltorlódni az eladandó ingatlanok. Ez persze végül hatással lesz az árakra is – jegyezte meg az ingatlanközvetítő.

Egyelőre azonban csak a nehezebben eladható ingatlanok esetében látni mérsékelt árcsökkenést, ami 5-10, vagy maximum 15 százalékot jelent. Az újépítésű ingatlanok esetében egyáltalán nem jelentkezett mérséklődés az árakban, igaz, nem is drágultak már tovább.

A szakértő szerint mindenki bízik abban, hogy előbb-utóbb „valami” történik.

Persze van, akinek muszáj értékesíteni az ingatlanát, így ő árcsökkentésre kényszerül, illetve bele kell törődnie egy 5-15 százalékos alkuba. Ráadásul az értékesítési idő is megnőtt, így aki jobb árat remél az ingatlanáért, általában 6-12 hónapot kénytelen várni az eladásra.

Vannak, akik szeretnék kihasználni a gyengébb piacot, és „pofátlanul” alkudnak: akár 30-40 százalékkal alacsonyabb vételi ajánlatot is bemondanak.

Ez a taktika azonban nagyon ritkán jár sikerrel, és sokat is kell próbálkozni hozzá

– hívta fel a figyelmet Krausz Gábor.

De mivel most jobban lehet alkudni, élénkebbé váltak a befektetők, és az is megmozgatja őket, hogy ha építkeznének, akkor a korábbi évekhez képest valamivel könnyebben kapnak most megfelelő kivitelezőt. Jó lehetőség hosszú távú kiadásra vásárolni ingatlanokat, mivel ezekből állandó hiány van, és Siófokon például 250 ezer forintos havi bérleti díj alatt nem lehet normális kiadó lakást találni.

Ez tudná belökni a piacot

A legkeresettebb ingatlanok most az „olcsó ingatlanok”, melyek azért viszonylag közel találhatók a tóhoz, és többnyire garzonlakások vagy 40-50 négyzetméteres, önálló nyaralók. Ezeket 40-60 millió forintért keresik a vevők. Emellett érezhető az igény az új építésű, energiatakarékos, ugyanakkor panorámával és extrákkal – például napelemmel, szaunával, pezsgőfürdővel, medencével – felszerelt ingatlanok iránt is.

Az új építésű ingatlanok iránt is visszaesett ugyanakkor a kereslet, hiszen eltűntek a hitelre vásárlók, de a jó minőségű, jó helyen épülő ingatlanok azért gazdára találnak, bár az értékesítés ideje itt is megnőtt. Akik az új építésűek közül válogatnak, a déli parton 1,5-2 milliós áron találnak családi házakat. Ha valaki megelégszik egy parttól távolabb álló ingatlannal, akkor akár 1,2-1,5 milliós négyzetméteráron is tud vásárolni. Az északi parton is hasonlóak az árak, a kivételt Balatonfüred jelenti, ahol jóval magasabbak.

Krausz Gábor végül megjegyezte, hogy amíg a hiteleknél nem történik változás, például nem indul egy új, támogatott hitelprogram, addig nem nagyon lehet arra számítani, hogy élénkülne az ingatlanpiac, addig várhatóan tovább csordogál a mostani mederben. A legkeresettebb helyszínek közé egyébként a déli parton most is Zamárdi és Siófok tartozik, míg az északi parton Balatonfüred.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik