Gazdaság

Válaszolni sem hajlandó a kormányzati szerv, ami uniós milliárdokból népszerűsíti az informatikát

9,8 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert egy állami szerv arra, hogy népszerűvé tegye a fiatalok körében a programozást. A cél az volt, hogy egyre többen jelentkezzenek ilyen felsőoktatási képzésekre. A G7 cikke szerint ez egészen megdöbbentő összeg, főként, hogy eleve egy jól fizetett, egyre népszerűbb szakmáról van szó, súlyos kiadás egy igen szűk témára koncentráló népszerűsítő kampányhoz.

A gazdasági portál megkereste levélben a programot menedzselő, az uniós támogatást elnyerő Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséget (KIFÜ), amit Spaller Endre, a KDNP volt országgyűlési képviselője vezet.

Azonban a hivatal kérdéseikre nem is reagált, a közérdekű adatkérésüket – hogy mire is költöttek ebből a forrásból  – elutasították, mert szerintük nem minősülnek adatkezelőnek.

Ugyanakkor a kormányzati uniós támogatási portál szerint ők a projekt kedvezményezettjei, magyarán ők nyerték el a támogatást. A Programozd a Jövőd honlap adatkezelési tájékoztatója szerint is a KIFÜ a projekt felelőse, ezért meglehetősen furcsa, hogy nem adnak számot a programról. Egyébként nem csak ők nem válaszoltak, a projekt kapcsolttartói e-mailcíméről sem reagált senki.

A 10 milliárd forintos költségkeret 2016 szeptembere és 2022 decembere közötti időszakra, tehát kicsit több mint öt évre vonatkozik, így éves szinten 2 milliárd forintot tesz ki.

A G7 megjegyzi, bár nem igazán látható, hogy mire költötték a pénzeket, a honlapról annyi leszűrhető, hogy pályaorientációs előadásokat tartanak középiskolai csoportoknak. Két helyszínen tartanak előadásokat, Debrecenben és Budapesten. Ennél többet mondanak valamivel a közbeszerzési portálon fellelhető szerződések, ezekből kiderül, hogy Budapesten és Debrecenben digitális központokat üzemeltetnek nettó 390 millió forintért. Ennyi pénzért nem ingatlant vásárolnak, hanem csak a 2020-as átadást követően 2022-ig történő üzemeltetést fizetik. Az talány, később mi lesz ezekkel. Győrben is van egy ilyen központ amiért 148 milliót fizetnek. Zalaegerszegen ugyan a honlap szerint nincs oktatási központjuk, de szerződtek rá, méghozzá 378 millióért.

A cikk kiemeli, a projekt egyik érdekessége, hogy a résztvevő diákokat is tulajdonképpen megvették: 125 millió forintért szerződtek a Schönherz Iskolaszövetkezet legalább 260 darab, aktív informatikai hallgató biztosításához a projektben. Őket kellett gyakornokként kiszervezni 55 céghez. Mindez azt jelenti,

egyetlen gyakornok céghez kiszervezése 480 ezer forintba került.

Ha a 70 ezer munkaórára osztjuk le mindezt, óránként 1785 forint költséggel sikerült informatikus hallgatóknak gyakornoki helyet találni.

Mindez azt jelenti, hogy egy átlagos gyakornokot 33 napra sikerült elhelyezni fejenként 480 ezer forintért – ez fizetésnek sokkal jobb lett volna a diákoknak, mint közvetítési díjként elherdálva – írják.

A cikk hozzáteszi, külön érhetetlen, hogy a krónikus munkaerőhiánnyal jellemzett informatikus, programozó piacon miért kell bármit is költeni a gyakornok elhelyezésesére, amikor a cégek még szívesen fizetnek is, hogy náluk kezdjen valaki szakmai tapasztalatot gyűjteni, dolgozni.

De ennél is nagyobb talány, hogy mire költötték a projekt teljes költségét, miközben eddig nyolcmilliárd forintot már elköltöttek a programban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik